הצצה נדירה: כך נראית פגייה מבפנים
איך נראים חיי היום-יום בפגייה? איך נראים מקרוב תינוקות זעירים וחסרי ישע ששוקלים 500 גרם? ואיך נראה הטיפול בהם שדורש זהירות עצומה? הצלמת סופי אבוחצירה, אמא לפגים, עקבה אחר ההתנהלות בפגייה בבית החולים סורוקה וחזרה עם תערוכת צילומים רגישה ומיוחדת, שמוצגת כעת בכנסת, לרגל יום הפג הבינלאומי
לכבוד יום הפג הבינלאומי שמתקיים היום (ה''), מתפרסמת תערוכת צילום מיוחדת במינה, שמאפשרת הצצה נדירה לתוך הפגייה בבית החולים סורוקה בבאר שבע.
ד"ר אגי גולן, מנהלת מחלקת פגים בבית החולים, סיפרה על היוזמה לפרויקט: ״הצלמת, סופי אבוחצירה, היא אמא לפגים שהיו אצלנו לפני מספר שנים במחלקה. את עבודת הגמר בלימודי הצילום שלה היא החליטה לעשות כאן במחלקה, וכך נולדה התערוכה".
עוד כתבות:
"רק מי שחווה לידת פג יכול להבין את עוצמת הרגשות"
האם להילחם על חייו של פג שנולד בשבוע ה-22?
מחקר: טיפול במים מסייע בהתפתחות פגים
בבית החולים אהבו את הרעיון ואפשרו לאבוחצירה ולמצלמתה גישה למחלקה הרגישה. ״בתחילה הכוונה של הצלמת הייתה לעקוב במשך מספר חודשים אחרי כמה פגים מרגע הלידה עד השחרור מבית החולים, אולם מכל מיני סיבות טכניות זה לא התאפשר, ולכן הוחלט לשים דגש על חיי היום-יום במחלקה ולראות את מעגל העבודה הייחודי בה״, הוסיפה ד״ר גולן.
עם סיום הפרויקט, הציגה הצלמת את התמונות לצוות בית החולים, שנדהם מהצילומים המיוחדים. ״מנקודת מבט של אמא לילדים שנולדו פגים - שהיא לא אשת מקצוע בבית חולים - רואים אחרת את המחלקה לטיפול נמרץ, רואים באופן שונה את הפגים הקטנטנים האלו. התמונות האלו מבטאות יותר מכל את הדאגה של האחיות, את מערכת היחסים בין הצוותים, את הזערוריות של הפגים שנולדו וזקוקים לטיפול צמוד״, מוסיפה ד״ר גולן. כל זה מרגש מאוד, ולטעמי סופי הצליחה להראות באמצעות המצלמה את החוויה המאוד ייחודית של התנהלות במחלקת פגים״.
בניגוד למחלקת יילודים - שבה רוב התינוקות נולדים בריאים, במחלקת הפגים מאושפזים תינוקות קטנים מאוד או כאלו שסובלים ממחלות ומומים והם זקוקים לטיפול והשגחה צמודים. ״תינוק בפגייה לא יכול להיות צמוד לאמא שלו כמו כל תינוק אחר, אלא חייב להיות בהשגחה של אחות ולקבל טיפולים ייחודיים כדי להתחזק ולגדול״, מתארת ד״ר גולן את הייחודיות של הפגייה.
״גם ההורים חווים את ההורות החדשה בצורה מאוד מיוחדת - הם לא יכולים להחזיק את התינוק בידיים, להניק ולהאכיל אותו כמו כל תינוק רגיל. הפג נמצא לרוב בתוך אינקובטור ולא תמיד הקשר הפיזי הוא כל כך פשוט. גם העבודה של האחיות היא מאוד אינטנסיבית. כשיש תינוק ששוקל 500 גרם, כל פעולה הופכת להיות קריטית. מספיק שנותנים מעט יותר מחצי כפית של חלב ממה שהוא צריך וזה יכול לגרום לנזק משמעותי עבורו״.
גם ההתמודדות של הצוות עם ההורים היא לא פשוטה ודורשת רגישות מיוחדת. ״אנחנו מבינים שצריך לעזור למשפחה לעבור את החוויה של ההורות המיוחדת הזו ומשתדלים להיות רגישים לחששות שלהם, לאפשר להם בעדינות לגעת, לתת להם אומץ להרים את הפג, ללמד אותם לעשות פעולות פשוטות כמו למדוד חום או ללטף את הילד שלהם. אלו פעולות פשוטות להורים לתינוק ששוקל שלושה קילו, אבל הן הופכות למסובכות ומורכבות כשמדובר בפג ששוקל פחות מקילוגרם אחד״.
השבוע הוצג דו״ח קשה על מצב הפגים בישראל, המלמד על מחסור חמור בכ-400 אחיות וכמות זיהומים גבוהה בהשוואה למדינות מפותחות במערב. ״יש תמונות שמראות את אחת האימהות שמחזיקה את התינוק עליה, ורואים עד כמה צריך מרחב כדי לטפל בכל אחד מפגים, לא מספיק רק אינקובטור״, אומרת ד״ר גולן. ״סביב כל תינוק צריך להיות ציוד רב שכולל לא מעט מכשור כדי לטפל בו, ולצערי אין ציוד מספק בפגיות כיום בישראל. אבל אנחנו עושים את המיטב״.
התמונות מהתערוכה הוצגו השבוע בכנסת לקראת יום הפג הבינלאומי בשיתוף עם עמותת לה״ב (למען הפגים בישראל).