בעיות בעיכול? כך תסייע לכם הפרוביוטיקה
מה משפיע על החיידקים החיים בגופנו, איך הם משפיעים עלינו בחזרה, מה עלול להפריע ליציבות הקיום שלהם - ואיך כל זה קשור לבריאות שלנו?
אוכלוסיית המיקרואורגניזמים הנמצאת בגוף האדם מונה 10-100 טריליון חיידקים ומכונה המיקרוביום האנושי.
כבר קרוב לעשור, המוסד הלאומי האמריקאי לבריאות (NIH) חוקר ומאפיין את המיקרוביום האנושי והשפעתו על בריאות ומצבי חולי, בפרויקט שזכה לשם "פרויקט המיקרוביום האנושי".
על פי ממצאי הפרויקט, חיידקי המעי מכילים למעלה משלושה מיליון גנים, כמות הגבוהה פי 150 מכמות הגנים האנושית. חיידקים אלה נמצאים כמעט בכל אזור בגופנו, במעי, על פני העור, בדרכי הנשימה, והם מקיימים איתנו, המארחים שלהם, מערכת יחסי גומלין מורכבת.
הם מסוגלים לבצע פעולות שגוף האדם לא מסוגל, ובכך להועיל למארח. בין היתר, החיידקים יכולים להפיק אנרגיה וחומרים מזינים מהאוכל, לייצר ויטמינים, לסייע בהתפתחות מערכת החיסון, בהגנה מפני זיהומים, בשמירה על בריאות תאי המעי ועוד.
קרא עוד
לא רק עם אנטיביוטיקה: כל הסיבות לקחת פרוביוטיקה
פרוביוטיקה: החיידקים שתורמים לבריאות שלכם
10 תוספי התזונה שהוכחו מחקרית כיעילים נגד סרטן
בעיות הקשורות בהפרעה בחיידקי המעי
המיקרוביום, אשר מאופיין במורכבות וביציבות יחסית, מאפשר קיום תקין של תהליכים שונים בגוף. ישנם גורמים רבים הפוגעים במגוון המורכב של חיידקי המיקרוביום וגורמים לשינויים ביציבותה של קהילה מיקרוסקופית זו. שינויים אלו בעלי השלכות (לעתים מפתיעות) על בריאותנו.
הגורמים הם החל מאופן הלידה (קיסרית לעומת לדנית) וגנטיקה ועד מאפייני התזונה ואזור מגורים גיאוגרפי. המיקרוביום שלנו מתפתח בשנות החיים הראשונות ונשאר קבוע יחסית לאורך שנות הבגרות, כאשר הגיל השלישי מאופיין בירידה במגוון המיקרוביאלי וברגישות מוגברת לשינויים.
בנוסף לכל אלו, לאורך החיים אנו חווים אירועים אשר פוגעים באופן נקודתי או מתמשך במיקרוביום. דוגמה נפוצה לכך היא נטילת תרופות, כמו אנטיביוטיקה, הפוגעת במגוון המיקרוביאלי באופן ישיר, או פגיעה עקיפה דרך שינויים במאפייני סביבת המחיה של החיידקים, כפי שקורה בעת נטילת תרופות לטיפול בצרבת ובחומציות יתר.
אפילו מצבי לחץ נפשי נמצאו קשורים בהפרעה של היציבות המיקרוביאלית היחסית. שינויים אלו, עשויים להוביל לפגיעה בתפקוד התקין של מערכות גופנו אשר תתבטא בעלייה במחלות זיהומיות ובהפרעות דלקתיות החל מכאבי בטן סימפטומטיים ועד דלקות מעי ואף מחלות מטאבוליות כמו סוכרת.
פרוביוטיקה לעיכול
בשנים האחרונות עולה ההכרה בכך שניתן להשתמש בפרוביוטיקה כשחקן חיזוק חיצוני למיקרוביום האנושי במצבים רבים, במקביל מתרחשת עלייה במגוון התכשירים הפרוביוטיים המוצעים למטרות שונות.
לאחרונה, הגענו להבנה שהפרוביוטיקה המסייעת הזו צריכה להיות "מוכוונת מטרה" ומורכבת מזנים של חיידקים ספציפיים שפעילותם המשותפת היא בעלת תועלת למשתמש.
כלומר, הלכה למעשה, קיימות פורמולות פרוביוטיקה שונות המכילות חיידקים מסוגים שונים. על מנת לזכות בתועלות החיידקים הפרוביוטיים יש חשיבות לא רק בבחירת תכשיר המותאם למצב בו רוצים לטפל, אלא גם לתכשיר שהרכב החיידקים שבו נבחר בקפידה ופעילותו של הרכב זה נחקרה במצב המדובר.
אנשים הסובלים ממעי רגיש או מהפרעות בתפקוד מערכת העיכול, כמו כאבי בטן, שלשולים/עצירות, נפיחות ואי נוחות, סביר להניח כי התרחשה פגיעה בהרכב החיידקים התקין במערכת העיכול, מצב זה יכול להיות ממושך כמו במקרים של תסמונת המעי הרגיש, או חולף כמו וירוס שלשולים או כאבי בטן כתוצאה מנטילת אנטיביוטיקה. בכל המקרים הללו, החזרת האיזון למיקרוביום תוכל לסייע בהפחתת תסמינים.
הנה מספר כללים אותם מומלץ לזכור כשרוצים לבחור בפרוביוטיקה למערכת העיכול:
התקדמות המדע בשנים האחרונות מספקת עדויות לגבי יעילותן של תערובות חיידקים מסוימות במצבים שונים. ראשית, חשוב לבחור תכשיר פרוביוטי הייעודי למערכת העיכול, זאת בניגוד לתכשירים כללים ללא ייעוד מוגדר או תכשירים המתמחים בנשים והמערכת האינטימית.
יש לוודא שהרכב התכשיר מכיל מספר חיידקים שלא רק נחקרו כל אחד לכוד, אלא תועלתם המשותפת כהרכב ייחודי נחקרה קלינית במערכת העיכול.
מומלץ להשתמש בתכשיר שאיכות החיידקים בו מוגנת בטכנולוגיית ייצור מתקדמת. טכנולוגיה טובה היא כזו שמאפשרת שמירה של המוצר בטמפרטורת החדר (כ-25 מעלות צלסיוס) מבלי חשש לפגיעה ביעילות החיידקים.
נטילת פרוביוטיקה איכותית העונה על הכללים הללו תוכל לסייע בשמירה והחזרת האיזון הטבעי לחיידקי המעי והקלה על מגוון התסמינים הקשורים במערכת העיכול.
הכותבת הינה דיאטנית קלינית, אחראית תוכן מדעי באלטמן