הדרך אל האושר: קווים לדמותה של הפסיכולוגיה החיובית
היא לא מתייחסת לאדם כפציינט, אלא כאדם שעדיין לא מימש את כל יכולותיו, מתמקדת בשיפור איכות החיים ובתפקוד אישי אופטימלי, ומשמשת כאופציה למניעת התהוותן של בעיות פסיכולוגיות בכלל, וחרדה ודיכאון בפרט. הפסיכולוגיה החיובית היא שיטה מדעית לגמרי שעל פי עקרונותיה כל אחד יכול להיות מאושר, אפילו אתם
שיעורי החרדה והדיכאון נמצאים בעלייה. במיוחד בקרב צעירים, ובפרט בישראל. מתוך כלל הילדים שנולדים כיום, 20% עלולים לסבול מדיכאון וחרדה עוד בטרם מלאו להם 18. סקר של משרד הבריאות קבע ש-1 מתוך 8 מתבגרים סובל מהפרעה נפשית בכל רגע נתון.
ארגון הבריאות העולמי רואה בדיכאון את המחלה הרפואית החמורה ביותר אצל צעירים, שגורמת לקיצור תוחלת החיים ופגיעה בתפקוד ובאיכות החיים. הארגון מאמין שתוך 20 שנה הדיכאון יהפוך למחלה חמורה בכל טווח גילאי האוכלוסייה.
עוד כתבות:
מחקר מצא: הדרך הכי יעילה להפיג חרדה
מה גורם לנו להיות פסימים - ואיך נהפוך לאופטימים?
פסיכולוגיה חיובית: כך תהיה מאושר - עשה זאת בעצמך
לאור האמור לעיל, דרושים כלים למניעה ו"חיסון" כנגד דיכאון וחרדה עוד לפני פריצתם. בשנת 1998, פרופסור מרטין זליגמן, ראש איגוד הפסיכולוגים בארה"ב, ייסד את זרם הפסיכולוגיה החיובית כתחום חדש במחקר, ומאז הוא מתפתח בארה"ב ובעולם, ועוסק גם בתחומי מדע נוספים כמו חינוך, ניהול, רפואה ואפילו בישום.
בקצרה, זליגמן מצא שבדרך כלל, האדם הסביר מתרגל לשינויים טובים מהר, אך גם לאחר משבר הוא יכול לחזור לרמת האושר הקודמת.
תפיסת האושר, לדבריו, היא אישית ושונה מאדם לאדם, ובעצם מדובר במצב סובייקטיבי. עוד טען זליגמן, שמרכיבי האושר הם פנימיים, לדוגמא - שביעות רצון, רגשות חיוביים וערכים וגם חיצוניים, לדוגמא - בריאות וקשרים חברתיים.
וגם, שאושר הוא תהליך מתמשך ובלתי נפסק של השקעה בפיתוח עשייה, לדוגמא - נדיבות, טיפוח יחסים, ללמוד לסלוח וכיו"ב.
עקרונות הפסיכולוגיה החיובית
1. הפסיכולוגיה החיובית היא גישה המבוססת על טיפוח רגשות חיוביים ומציאת כוחות שניתן למנף כדי להגביר צמיחה, חוסן נפשי ובריאות פסיכולוגית, בין השאר כחיסון בפני דיכאון וכתהליך להגברת האושר, הסיפוק ומשמעות.
2. הפסיכולוגיה החיובית מתמקדת בשביעות רצון מהעבר, אושר בהווה ותקווה לעתיד.
3. הפסיכולוגיה החיובית עוזרת לפתח את נקודות החוזק של כל אחד, לדוגמא - אומץ, חמלה, יצירתיות, סקרנות, יושר, ערך עצמי, מתינות, שליטה עצמית וכו', ומאפשרת לפתח מיומנויות של התנהגות שנחשבת טובה כמו עבודת צוות, מנהיגות, הורות, אחריות, סובלנות ועוד.
4. הפסיכולוגיה החיובית עוסקת באורח חיים נורמטיבי, מתמקדת בשיפור איכות החיים ותפקוד אישי אופטימלי ומשמשת למעשה כאופציה למניעת התהוותן של בעיות פסיכולוגיות בכלל, וחרדה ודיכאון בפרט.
5. העיקרון החשוב הוא שאדם שואב כוח מתוך יכולותיו שלו עצמו.
6. זו גישה אופטימית, שמבוססת על חיפוש משמעות וסיפוק בחיים ומאפשרת לאדם להרגיש חיוני, משמעותי ומסוגל לממש את עצמו.
7. פסיכולוגיה חיובית עוסקת גם בטיפול מונע. באמצעות לימוד ילדים צעירים מיומנויות התנהגות וחשיבה שנובעות מאופטימיות, עליזות, התרגשות, שמחה ושיפור ההערכה העצמית, אנו מאפשרים להם לבנות תשתית להתמודדות אישית עם מצבים קשים.
8. הפסיכולוגיה החיובית מתייחסת לחיים כתהליך של גילוי ולא של החלמה.
9. הפסיכולוגיה החיובית לא מתייחסת לאדם כפציינט, אלא כאדם עם כוחות ויכולות לא ממומשים.
מה יוצא לנו מזה?
1. עפ"י זליגמן, רגשות חיוביים מעודדים יצירתיות ומסייעים להתמודד בצורה יעילה עם אתגרים. הרחבת טווח הרגשות החיוביים מאפשרת סיפוק, משמעות ותחושת אושר.
2. ביטוי רגשות חיוביים מאפשר לסביבה לרצות את קרבתנו ומאפשר תמיכה חברתית.
3. אנשים מאושרים מתמודדים בהצלחה עם בריאותם הפיזית ונהנים ממערכת חיסון טובה.
4. אמנם, רפרטואר הרגשות והטמפרמנט הם מולדים, אך מודעות לטווח הרגשות האישי מאפשרת בחירות מספקות יותר וחיי רווחה נפשית טובים יותר.
5. חשוב לציין שפסיכולוגיה חיובית אינה זהה לחשיבה חיובית. כמו גם שרגשות שליליים אינם בהכרח היפוכם של רגשות חיוביים.
6. אמנם אי אפשר להרגיש טוב ורע בו זמנית, אך אנשים יכולים לעבור דברים קשים וטובים בו זמנית.
7. ההמלצה היא להגביר מצבים חיוביים שלא תלויים במצבים שליליים.
8. רגשות חיוביים כמו אמון, ביטחון, תקווה, אופטימיות וכיו"ב, מבטיחים התמודדות טובה יותר עם דיכאון, כמו גם הפחתת ההסתברות לדיכאון פי 8.
9. בנוסף גם ההסתברות להצליח בחיים תהיה גבוהה יותר.
איך עושים את זה?
זליגמן מציע דרכים להגברת האופטימיות באמצעות מספר טכניקות מרכזיות
1. חיפוש אחר עובדות ספציפיות והימנעות מהכללות.
2. בחינת מספר משמעויות חלופיות למחשבות טורדניות או אירועים קשים.
3. בחינת הרלוונטיות או היעילות של אמונות או עמדות.
4. להשגת אושר לטווח ארוך, זליגמן מציע להתמקד בעשייה אקטיבית ובשימוש בחוזקות האישיות - התכונות החיוביות והכישרונות האישיים שטיפוח ושימוש בהם מאפשרים חוסן נפשי וחיים מספקים.
הכותבת היא פסיכותרפיסטית ומדריכה בטיפול התנהגותי קוגניטיבי ומנכ"ל מכון "פסגות" לטיפול והכשרה ותיקח חלק בכנס השנתי להתמודדות עם מצבי דיכאון וחרדה שיתקיים ביום רביעי 23.11.16 בסינמטק ת"א בשעות 8:30-15:15 - הכנס מאורגן על ידי מכון פסגות והמרכז ללימודים אקדמיים (מל"א). להרשמה - לחצו כאן
ומה כדאי לאכול כדי לשפר את מצב הרוח? צפו: