"העתקה בפסיכומטרי": המרכז הארצי תובע מיליונים ממכון הכנה
המרכז הארצי לבחינות והערכה תובע 3.2 מיליון שקל בטענה שמנהל מכון "800" ניגש לבחינות פסיכומטרי, העתיק שאלות שאמורות להיות סודיות - ופרסם אותן בהמשך במבחני סימולציה לצורך תרגול. נבחנים שניגשו לבחינות לאחר מכן זיהו שאלות שהופיעו בספרי המכון
המרכז הארצי לבחינות והערכה הגיש תביעה חריגה נגד מכון ההכנה לפסיכומטרי "800" בטענה להעתקת מבחני פסיכומטרי. המרכז דורש מהמכון לשלם לו פיצויים על סך 3.2 מיליון שקלים. במכון הנתבע דוחים בתוקף את הטענות.
על פי התביעה, ההעתקה התבצעה על ידי מנהל המכון, שניגש בעצמו לבחינות פסיכומטרי במשך כמה שנים והעתיק שאלות ופרטים מהמבחן בניגוד לנוהלי המבחן שלהם התחייב בחתימה כמו כל הנבחנים. מהשאלות שהעתיק הוא יצר סימולציות של בחינות, ולאחר מכן הופיעו השאלות במבחנים פסיכומטריים אמיתיים.
מבחן הפסיכומטרי כולל כמה פרקים, עם שאלות כמותיות ומילוליות ושאלות באנגלית. חלק מהפרקים, המכונים "פיילוט", אינם נכללים בציון הסופי של הבחינה והם רק כלי לבקרת שאלות חדשות שחיבר המכון. הנבחן אינו יודע במהלך המבחן אילו פרקים הם פיילוט. חלק מהשאלות בבחינה משולבות בנוסחים שונים גם במבחנים הבאים, בהתאם לתוצאות הבדיקה של נבחני אמת. במרכז הארצי לבחינות והערכה מדגישים כי על פי נוהלי הבחינה, לנבחנים אסור להעתיק את השאלות, ובוודאי שלא לעשות זאת באופן שיטתי.
לפי כתב התביעה שהוגש היום (ב') לבית המשפט המחוזי בירושלים, ב-6-5 בספטמבר 2016 התקיימה בחינה פסיכומטרית, ולאחר יום הבחינה השני החלו להופיע ברשתות החברתיות טענות על "הדלפה". לפי הטענות, השאלות בפרק החשיבה הכמותית של הבחינה הופיעו בחומר הלימוד של מכון "800". לפי כתב התביעה הדבר עורר דאגה רבה בקרב הנבחנים באשר לגורלו של פרק זה בבחינה, שכן פסילתו יכולה להשפיע על הציון שלהם.
לאחר בירור גילו במרכז הארצי לבחינות וההערכה כי בסך הכול הועתקו 300 שאלות ופריטים משבעה מבחנים בשנים 2014-2011. בכל המבחנים האלה נבחן מנהל מכון 800, והדרך היחידה שבה יכלו כל הפריטים האלה להגיע לידי המכון היא על ידי העתקתם על ידי המנהל בזמן הבחינות.
בתביעה טוען המרכז הארצי לבחינות והערכה כי יש בהעתקה הפרה חוזית, משום שלנבחן אסור להעתיק שאלות במהלך הבחינה, או להפר זכויות יוצרים, לפגוע בסודיות שעליה חותמים הנבחנים לפני הבחינה ולעשות עושר שלא במשפט. בתביעה מודגש כי בכתיבת השאלות והמבחן מושקעות אלפי שעות של עבודה ומחקר וכי הנזק בגין כל העבירות האלה מוערך ב-3.2 מיליון שקלים.
בכתב התביעה נטען כי מדובר בהפרה של הסכם שנחתם בין הצדדים ביולי 2015, שבו התחייב המכון שמנהליו ועובדיו לא יעשו שימוש בפרטים או בחלקים מהבחינה, בכל דרך שהיא שיש בה כדי להפר את זכויות היוצרים של המרכז.
התביעה הוגשה על ידי עו"ד עדי לביט ועו"ד דבי קאזיס. ממכון 800 נמסר בתגובה: "אנו מכחישים מכול וכול את הטענות המופיעות בכתב התביעה, אולם תגובתנו המלאה תינתן בבית המשפט".
עו"ד יותם וירז'נסקי ממשרד דרורי-וירז'נסקי-אורלנד, המתמחה בזכויות יוצרים ומייצג את מכון 800, הוסיף: "מעבר לעובדה שטענות המרכז הארצי מוכחשות מן הייסוד ומרשתי או מי מטעמה לא העתיקו דבר, חשוב להבין שמדובר ביום עצוב לציבור המעוניינים בהשכלה גבוהה וניסיון תמוה של המרכז הארצי להכביד עליו מלהבין את החומר ולהתכונן כראוי לבחינה הפסיכומטרית, שנערכות כידוע רק על ידיו כגוף מונופוליסטי. כדי להכין צעירים לבחינה הפסיכומטרית, אין מנוס מלהציג בפניהם שאלות שונות בעלות בסיס רעיוני זהה ונזכור שהחוק קובע שאין זכויות יוצרים ברעיונות".