שתף קטע נבחר

 

אורח נפצע בביתכם - זה מה שחשוב לדעת

הזמנתם חברים לארוחה משותפת או עוזרת בית שתיקח חלק בנקיונות - כדאי שתהיו מודעים לאחריות שיש לכם במקרה של פציעה או חבלה. ומה מכסה פוליסת ביטוח הדירה? מדריך

הזמנתם חברים לביקור בביתכם, במהלך השהות החליק אחד מהם על רצפה רטובה ושבר את רגלו. עובדת משק בית נפצעה בביתכם מנפילת מדף שלא חוזק כראוי או הגנן שלכם נתקל במרצפת שבורה וניזוק - אין ספק שסיטואציה כזו מאוד לא נעימה, אך מעבר לטיפול הרפואי הנדרש באותו רגע, סוגיה מטרידה לא פחות היא מי אמור לפצות את הנפגע על הנזק שנגרם לו?

 

אדם שנפגע בתאונה בשטח פרטי יכול לתבוע מספר גופים: את מי שאחראי באופן ישיר לתאונה, את הבעלים של הבית בו אירע התאונה, את מחזיקי הבית בו אירעה התאונה (שוכרים) ואת חברת הביטוח המבטחת את הבית.

 

ככלל, תביעה תהיה מבוססת כאשר יוכח מחדל או רשלנות בבית שגרמו לפגיעה. למשל – מתקן שלא הותקן באופן בטיחותי, מדרגות שבורות, מעקה לא תיקני, אי קיומה של תאורה מספקת, אי מתן אזהרה מתאימה ועוד.

 

סכומי הפיצוי במקרה כזה יכולים להגיע למאות אלפי שקלים ולכן, חשוב מאוד להקדים תרופה למכה ולדאוג, מבעוד מועד, לפוליסת ביטוח, עליה נפרט בהמשך, הכוללת גם כיסוי בגין תביעות כאלו.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

"בעלי משכנתא מחוייבים ברכישת ביטוח, ובמרבית המקרים כוללת הפוליסה גם כיסוי לנזקים שנגרמים לצד ג'", אומרים עורכי הדין ורד כהן ורענן בר - און, ממשרד בר - און, המתמחה בדיני נזיקין.

 

לדברי עוה"ד, מקובל לחלק את אלו העלולים להיפגע בביתכם לשלוש קבוצות: אורחים, בעלי מקצוע מזדמנים ובעלי מקצוע קבועים בביתכם.

 

ביטוח לאומי לא תמיד מספיק

במקרה של אורח, בעל בית עלול להימצא רשלן ולהיות מחוייב בתשלום פיצויים לטובת מי שנפגע בביתו. כך באחד המקרים, במהלך מסיבה, השליך בעל בית מיכל על הגריל, וזה התפוצץ ופצע את אחד האורחים. בית המשפט חייב את בעל הבית לפצות את הניזוק.

 

במקרה אחר, אורח נתקל במרצפת שבורה בבית וזכה לקבל פיצויים מחברת הביטוח של בעל הבית בגין פציעתו.

 

בפסק דין אחר נפסקו פיצויים בסך של למעלה ממיליון שקל לטובת אורח שליטף את כלבו של בעל הבית והותקף קשות על ידי הכלב.

 

"במקרה שמדובר בבעל מקצוע, חשוב לזכור, כי גם אם דווח כחוק למוסד לביטוח לאומי על עבודת בעל המקצוע – הרי הכספים המשולמים על ידי הביטוח הלאומי אינם מכסים בהכרח את מלוא הנזק", אומרים עוה"ד.

 

בין בעל הבית לבין בעל מקצוע שהוזמן באופן חד פעמי – כדוגמת אינסטלטור, חשמלאי, גגן, שיפוצניק – אין מתקיימים יחסי עובד מעביד. לרוב מדובר בקבלן עצמאי, עוסק מורשה, המנפיק חשבונית מס בגין השכר שמקבל.

 

ואולם, למרות שהמזמין אינו "מעסיק" מבחינת דיני עבודה (אינו מוציא תלוש ואינו חייב בחובות המוטלות על מעביד),מבחינת דיני הנזיקין – המזמין עלול לחוב באחריות נזיקית כלפי מי שעובד אצלו, ועליו לדאוג לסביבת עבודה בטוחה.

 

בין בעל הבית לבין בעל מקצוע "קבוע" – כדוגמת עוזרת בית, מטפלת, אנשי תחזוקה ועוד, ייתכן ותעלה טענה בדבר קיומם של יחסי עובד – מעביד.

 

בעל מקצוע שכיר  יפנה באופן טבעי לתביעת המעביד שלו. לעומת זאת בעל מקצוע עצמאי, שאינו יכול לתבוע מעביד, יחפש "כיס עמוק" אחר, ובמקרה זה – אתם.

 

כדי להגן על עצמכם מפני תביעות מעין אלה, עליכם לדאוג לרכישת ביטוח מתאים.

 

ביטוח צד ג' - אם אורח נפצע ותובע אתכם, או אם בעל המקצוע שנפצע לא יסתפק בביטוח תאונות אישיות שלו, ככל שקיים, ויטען כי הנזק נגרם מרשלנותו של בעל הבית – ביטוח צד ג' ייתן מענה הולם.

 

ביטוח צד ג' מכסה פגיעה שתיגרם לכל אדם שייכנס לביתכם (לא כולל דיירי הבית), ומטרתו להגן עליכם מפני תביעה של מי שנפצע בביתכם בגין רשלנותכם. לא רק בעלי מקצוע.

  

במרבית המקרים, ביטוח תכולה (תכולת דירה) כבר כולל ביטוח צד שלישי. אך, גם אם רכישת ביטוח צד ג' כרוכה בתוספת תשלום - מדובר בסכום זניח, במיוחד ביחס לסיכון אליו חשוף בעל הבית אם חלילה ייגרם נזק, כך שלא מומלץ לוותר.

 

כמובן, אם מדובר בנזקים שאינם באחריותו של בעל הבית, ואין מדובר בהתרשלות, ממילא לא יפוצה הניזוק על ידי חברת הביטוח.

 

ביטוח לאומי - בעל מקצוע העובד בביתכם בקביעות עלול לטעון במקרה של פציעה, כי מתקיימים ביניכם ובינו יחסי עובד מעביד. לצורך כך עליכם לדאוג לדווח ולשלם דמי ביטוח לאומי על כל עובד קבוע המועסק בביתכם. אם לא תעשו זאת ותיגרם פציעה – אתם עלולים למצוא עצמכם מתמודדים עם תביעת עתק.

 

עו"ד רענן בר-און ועו"ד ורד כהן ()
עו"ד רענן בר-און ועו"ד ורד כהן

ביטוח חבות מעבידים - בנוסף, כאשר מדובר בבעל מקצוע קבוע בביתכם, מומלץ לבצע ביטוח חבות מעבידים, כדי לכסות את ההוצאות אותן לא משלם הביטוח הלאומי. מדובר בביטוח ספציפי עבור העובד ובהתאם לסוג עבודתו והסיכון בה.

 

לכן, אם אתם מעסיקים עוזרת בית והיא נפגעה כתוצאה מרשלנותכם (מדף שלא חוזק על ידכם כראוי נפל על ראשה) - אתם חשופים לתביעה בגין מכלול נזקיה (הפסד שכר, הוצאות רפואיות, אובדן כושר עבודה, כאב וסבל, שכ"ט עו"ד ועוד). מי שדיווח לביטוח הלאומי וגם דאג לבטח את עצמו בביטוח מעבידים – מגן על עצמו מפני תביעות מסוג זה.

 

נציין כי מומלץ לוודא ולשאול את סוכן הביטוח או נציג השירות של חברת הביטוח - אלו כיסויים כלולים בפוליסה בהקשר זה.

 

מה עושים במקרה של פציעה? לדברי עו"הד בר-און וכהן, מומלץ, מיד לאחר הענקת עזרה ראשונית לפצוע, הזעקת עזרה ופינויו לקבלת טיפול רפואי, לאסוף ראיות ככל האפשר, שמא יהא קשה לאתרן בהמשך.

 

כך למשל, צילום זירת האירוע, מכל זוויותיה, רישום פרטיהם המדוייקים של העדים לאירוע (לרבות תפקידיהם) ומידת נוכחותם במהלך האירוע, ביצוע רישום של פרטי האירוע במדוייק, לרבות מיקום, תאריך, שעה והגורמים שהובילו להתרחשותו, תיעוד השתלשלות האירועים מיד לאחר האירוע, וביצוע הפעולות הנדרשות כמפורט בפוליסת הביטוח, בהנחה שיש לכם.


פורסם לראשונה 22/11/2016 22:17

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים