שתף קטע נבחר

 

מכל האמוניה ייסגר? אלקין לא יתן היתר

השר להגנת הסביבה אמר בישיבת הממשלה בחיפה, בעקבות כשלון המכרז להעברת מכל האמוניה לנגב: "אם לא יהיה תסריט של תאריך יציאה מהמפרץ, לא ניתן יהיה להעניק להם היתר רעלים מחודש". היתר הרעלים יפוג בינואר, ואם לא יחודש מפעל חיפה כימיקלים יאלץ לרוקן את מכל האמוניה

השר להגנת הסביבה, זאב אלקין, חשף היום (א') בישיבת הממשלה בחיפה, כי לאור העובדה שאין תוכנית מעבר למפעל האמוניה לנגב, הוא לא רואה כיצד ניתן לתת היתר רעלים למכל האמוניה במתכונתו הנוכחית במפרץ חיפה. היתר הרעלים של המפעל יפוג בינואר, והמשמעות היא שחיפה כימיקלים יאלץ לרוקן את מכל האמוניה, שכן ללא היתר הוא לא יוכל לפעול.

 

דיון בכנסת: "17 אלף ייהרגו ברגע הפגיעה"

נכשל מכרז הקמת מפעל האמוניה

 

השר אלקין אמר כי עדכן בנושא את מנכ"ל משרד ראש הממשלה, וכן את שר הכלכלה ושר האוצר. אלקין אמר: "אם לא יהיה תסריט של תאריך יציאה מהמפרץ, לא ניתן יהיה להעניק להם היתר רעלים מחודש". במשרד להגנת הסביבה לא הכחישו את הדברים, אך מסרו כי יערכו לחיפה כימיקלים שימוע מסודר כחוק.

 

צפו: דיון בכנסת בסכנות מכל האמוניה 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

היתר הרעלים של המפעל אמור להיות מחודש על ידי משרד להגנת הסביבה בינואר 2017. מדובר בכלי משמעותי המוחזק בידי המשרד. השר יכול לדרוש מהמפעל לדלל בצורה ניכרת את כמויות האמוניה במכל, ואף לדרוש לשנות את אופן ייבוא האמוניה למפעל. לחילופין, אם יוחלט שלא לתת היתר בכלל, כפי שהשר רמז, המפעל לא יוכל להמשיך ולהפעיל את המכל.

 

עוד אמר השר בהתייחסו לשריפה שהשתוללה בחיפה כי "הפעם היה יחסית מזל, כי הרוח סחפה את האש לעיר אך במצב הפוך התוצאות היו יכולות להיות הרסניות ביותר".

 

בית המשפט העליון מבקש תשובות

לפני כשבועיים נסגר המכרז להקמת מפעל האמוניה במישור רותם בדרום, לאחר שאף חברה לא ניגשה למכרז. לפי המכרז, אותו הוביל השר להגנת הסביבה הקודם אבי גבאי, המציעים אמורים להתחרות על מענק הקמה מהמדינה בסכום שלא יעלה על 240 מיליון שקל ויוכלו גם להציע מענק למדינה. בנוסף, בעקבות הסיכום בין משרד האוצר למשרד להגנת הסביבה תעניק המדינה פיצוי בסכום שלא יעלה על 480 מיליון שקל למקרה קיצון שיביא לסגירת המפעל.

 

במשרד להגנת הסביבה הסבירו, כי העובדה שמדובר במפעל לייצור אמוניה ולא לאחסונה תפחית באופן משמעותי את הסיכון הנשקף ממתקן שכזה לעומת מכל האמוניה במפרץ חיפה, שכן הכמויות במפעל במישור רותם תהיינה נמוכות יותר. המפעל יידרש לספק את כל צרכי השוק המקומי, העומדים על 120,000 טון בשנה נכון להיום. 

 

גם בית המשפט העליון נדרש להתערב בסוגיה, במסגרת ערעור של חיפה כימיקלים על החלטת בית המשפט לעניינים מנהליים בחיפה שלא לתת להם היתר בנייה. העליון ביקש מהמדינה לקבל פירוט בכל הנוגע להיערכות של כל הגורמים הנוגעים בדבר למקרה שהמכרז, או מימושו, ייכשלו. כמו כן התבקשה המדינה להודיע על מועד סופי ובלתי תלוי לסגירת מתקן האמוניה הקיים.

 

בנוסף ביקש בית המשפט מהמדינה גם את פירוט ההיערכות לתקופת הביניים, לרבות הפחתת כמויות האמוניה המוחזקות בו כיום והסדרת אפשרות של סבב אוניית האספקה, כך שהאוניה תגיע לפריקה בסוף הסבב שלה בים התיכון ובכמות אמוניה המינימלית הנדרשת לאספקה למתקן הקיים, ככל שהדבר יידרש. נכון להיום, המדינה לא הגישה תשובה לבית המשפט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערן יופי כהן
מיכל האמוניה
צילום: ערן יופי כהן
מומלצים