סרבנים בעזרת הפייסבוק: "שב בכלא, בסוף יתנו לך"
עשרות מתגייסים סירבו לעלות לאוטובוס לבסיס השריון, רבים מהם חברים בקבוצת הפייסבוק הסגורה "סרבני פינוי בקו"ם". "רוצה לסרב, מה עושים", שאל אחד חברי הקבוצה - ואחר נתן טיפ: "יודע איך להגיע לג'וב טוב". צה"ל: "פועלים לשיבוץ מקצועי ומיגור תופעת הסרבנות"
הירידה בביקוש להתגייס לחיל השריון אינה הדאגה המרכזית של צה"ל בעקבות הסירוב ההמוני: עשרות מתגייסים סירבו לעלות על האוטובוס לבסיס טירונות בשיזפון, ובדיקה העלתה כי רבים מהם השתמשו בקבוצת פייסבוק סגורה כדי להתכונן ליום הגיוס - ולסירוב. לפי עדויות של חיילים שנשלחו לכלא הצבאי, חלק גדול מהם התארגנו מול רשויות הצבא, תוך סיוע בחיילים מנוסים יותר בסיטואציית סירוב הפינוי בבקו"ם, אירוע שלא פוסח על אף מחזור מתגייסים, אך הפעם חרג בהיקפו.
בקבוצת הפייסבוק, שמונה 120 איש ושמה "סרבני פינוי בקו"ם - קרבי", מתייעצים המלש"בים (מועמדים לשירות ביטחון) זה עם זה כיצד לחמוק משירות ביחידה שצה"ל ייעד את המתגייס לשורותיה, גם במחיר של סירוב פקודה והליכה לכלא. כל זאת מתחת לאף של צה"ל, שבשנים האחרונות התקשה לתת מענה לסוגיית השימוש הבעייתי של חיילים ברשתות החברתיות.
בקבוצת הסרבנות למשל ענה אחד החיילים בתשובה לשאלת חברו לקבוצה כיצד להגיע ליחידה שהוא מבקש: "שב כמה פעמים בכלא, בסוף יתנו לך". מלש"בית אחרת, שהתגייסה החודש, שאלה בטרם גיוסה: "מישהו מכיר מישהי שסירבה וקיבלה תפקיד הדרכתי?".
מלש"ב אחר, שגם התגייס החודש, ביקש עזרה: "אני מתגייס מחר לאיסוף קרבי. רוצה לסרב ולקבל תפקיד של יומיות באזור הבית. מה דרך הפעולה? מי יכול להסביר מה עושים?". אחת החברות בקבוצה השיבה: "אתה בא לקצין מיון ואומר לו שאתה לא מרוצה מהתפקיד שלך, הוא יביא לך אפשרויות אחרות אתה יכול לקחת או לסרב לעלות לאוטובוס".
חייל אחר עודד את חבריו: "אני ג'וב וסירבתי גם. אם יש למישהו שאלות שירשום פה". מלש"בית אחרת תהתה: "אם אני מסרבת בבקו"ם אצל הקצין מיון, אני הולכת ישירות לכלא?". חייל אחר נתן טיפ מניסיונו: "סירבתי לתותחנים, יודע מה קורה שלב אחר שלב, יודע איך להגיע לג'וב טוב. ורק שתדעו שמי שרוצה קרבי בחיל אחר או שיהיה לו מזל ויקבל מהר או שהוא ישב בכלא מינימום פעמיים. לא פשוט לקבל קרבי אחר, אבל בגדול זה אפשרי. עכשיו אני משרת בבסיס הדרכה כמש"ק חרטא כלשהו וחמשושים ברזל".
מנהל הקבוצה אף התרברב: "נפתחת קבוצה לסרבנים ויש 86 סרבנים בבקו"ם. צירוף מקרים? אני לא חושב". בתגובה אחרת לפניית מלש"ב באותו נושא, כתב אחד החברים בקבוצה: "אל תתחיל שרשרת חיול פשוט. תהיה סרבן בבקו"ם". לאלו שמעוניינים בשיח מעט יותר דיסקרטי, מארגני הקבוצה פתחו גם קבוצת וואטסאפ מצומצמת יותר, שתכליתה לסייע למלש"בים לממש את רצונם שלהם לבחור באיזה יחידה ותפקיד יעבירו את שירותם הצבאי, גם אם רשויות הצבא חושבות אחרת.
"אנחנו לא באים להתרפס או להתחנן בפניהם", הסבירו גורמים בצה"ל את ההחלטה לשלוח אתמול (ד') קציני ולוחמי שריון לכלא 6 לשוחח עם הסרבנים שנענשו. "יש בקרבם רבים שסירבו מתוך בורות, כי הם פשוט לא יודעים כמעט כלום על השירות בטנק, על יתרונותיו הרבים והייחודיות שלו מול חילות אחרים. הנציגים שנשלחו אליהם הצליחו לשכנע חלק קטן מהם לנסוע לטירונות השריון, אך אחרים עדיין מתבצרים יחד בסירובם".
אחד החיילים הפעילים בקבוצת הפייסבוק הסביר ל-ynet כי "אנחנו לא מעודדים שום מרד אלא רק עוזרים אחד לשני לממש את עצמו בשירותו הצבאי. הרבה חיילים נופלים בין השורות בגלל עקשנות יתר של המערכת, שיבוצים שגויים וחוסר התאמה. כבר שנים שמתגייסים מסרבים ונכלאים. עכשיו פשוט אנחנו עוזרים אחד לשני, ואין לנו במה להתבייש בזה".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "צה"ל מגנה את תופעת הסרבנות על כלל גווניה, וימשיך לפעול לשיבוץ מקצועי מחד ולמיגור תופעת הסרבנות מאידך. בתהליך השיבוץ ניתנת חשיבות עליונה למיצוים של החיילים באופן מיטבי, על פי צרכיו המבצעיים של צה״ל ותוך התחשבות מירבית ברצונם ושאיפותיהם".