שתף קטע נבחר

 
צילום: גטי אימג'ס

נער מים: יואב עומר גולש לפסגה

מחוץ לרדאר: אלוף העולם לנוער בגלישת רוח ואחת מההבטחות הגדולות של הספורט הישראלי, מספר על ההתלבטות שהעמידה את המשך הקריירה שלו בסימן שאלה ומגלה מה למד מהמאמן והאלוף האולימפי גל פרידמן

קצת קשה להאמין אבל עד ממש לאחרונה אחד הספורטאים הצעירים המוכשרים ביותר בישראל בכלל לא ידע האם הוא מתכוון להמשיך ולעסוק בספורט. התקופה שקדמה לאליפות העולם בנוער בגלישת רוח, מצאה את יואב עומר (18) בהתלבטות קשה שהעמידה בסימן שאלה את המשך הקריירה הספורטיבית שלו.

 

לכתבות נוספות במדור "מחוץ לרדאר"

 

עומר כבר הציג לראווה בשנה שעברה את הכישרון הגדול שלו כשהוכתר לאלוף העולם לנוער בגלישת רוח. אחרי שנים ארוכות של ואקום בהן שחר צוברי ונמרוד משיח היו היחידים שנותנים את הטון בענף שהביא לישראל כבר שלוש מדליות אולימפיות, נראה היה שסוף סוף יש כישרון צעיר עולה שמסוגל להיכנס כצלע שלישית ביניהם. אלא שלעומר היה חלום נוסף מלבד הגלישה – שירות קרבי בצה"ל.

 

חלם על שירות קרבי. יואב עומר (צילום: באדיבות איגוד השייט) (צילום: באדיבות איגוד השייט)
חלם על שירות קרבי. יואב עומר(צילום: באדיבות איגוד השייט)

 

הישגיו המרשימים של עומר בגלישה ועצם היותו אלוף עולם לגילו מקנים לו כמובן את הזכות להחזיק במעמד של ספורטאי מצטיין עם תנאי שירות נוחים שיאפשרו לו להמשיך להתאמן ולהתחרות. אלא שעומר לא מיהר לבקש מעמד של ספורטאי. הוא ניגש לגיבוש ליחידה מובחרת, עבר אותו ומצא את עצמו בדילמה קשה בין הצבא לספורט. שבועיים לפני אליפות העולם האחרונה, ענף השייט הישראלי יכול היה לנשום לרווחה – עומר בחר להתגייס כספורטאי מצטיין.

 

"רציתי מאוד לעשות שירות צבאי כלוחם, גם אם לא ביחידה מובחרת, רציתי לעשות את הכי טוב שלי בצה"ל", מספר עומר, "ההתלבטות הייתה קשה, אבל בשלב מסוים הבנתי שאני צריך לקבל החלטה כי עצם המחשבה על ההחלטה מעכבת אותי".

 

"ההתלבטות הייתה קשה" (צילום: באדיבות איגוד השייט) (צילום: באדיבות איגוד השייט)
"ההתלבטות הייתה קשה"(צילום: באדיבות איגוד השייט)

 

אלוף עולם בפער עצום

ההחלטה שקיבל אפשרה לעומר להגיע לאליפות העולם האחרונה בקפריסין בראש צלול ולהיות מרוכז כל כולו בתחרות. את התוצאות ראו במים. בדרך לזכייה שנייה ברציפות באליפות העולם לנוער, עומר פשוט קרע את הצי והבטיח את זכייתו עוד לפני שיוט המדליות המכריע. בכל התחרות עומר לא סיים שיוט במקום נמוך יותר מרביעי והקדים את הגולש הצרפתי שסיים שני בפער אסטרונומי של 40 נקודות.

 

"אין דבר כזה מושלם, לא עשיתי הכול בחדות, אבל כן היה לי שבוע מאוד יציב", מסכם עומר את הופעתו, "התחושה הייתה מדהימה, באתי לתחרות הזו במטרה לנצח והרגשתי שזה הדבר שאני רוצה יותר מהכול. כשהגעתי לפודיום וניגנו את 'התקווה' זה בכלל היה מרגש".

 

יואב עומר על הפודיום באליפות העולם

יואב עומר על הפודיום באליפות העולם

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

זוכרים את הימים ששלחו אתכם לקייטנה? כן, הניג'וס הזה שמנע מהחופש הגדול להיראות באמת כמו חופש. לעומר התמזל המזל ללכת לקייטנה שקבעה את מסלול חייו. כשהיה בן 8, אמו שמעה על קייטנת גלישה נחמדה הפועלת בשדות ים והחליטה לשלוח אותו לשם. הילד הקטן מזיכרון יעקב התאהב בים במהרה ואחרי שסיים את הקייטנה, המשיך ללמוד גלישה בחוג מסודר. מדריכים ומאמנים שעבדו איתו זיהו את הפוטנציאל והבהירו להוריו כי לילד שלהם יש כישרון גדול ולחצו שיתמיד בענף.

 

בגיל 12 עומר כבר החל לצאת לתחרויות בחו"ל ואף רשם מספר תוצאות נאות, אבל הפריצה הגדולה התרחשה ברגע שעבר מדגם הגלשן של הצעירים, BIC, לדגם האולימפי של הבוגרים RS:X (ניל פרייד). "הניל פרייד שונה מאוד מה-BIC והוא ממש התאים לי. הרגשתי איתו טוב מאוד", מספר עומר. כבר בשנה הראשונה על הניל פרייד עומר החל לקצור הישגים, זכה באליפות אירופה עד גיל 17 וסיים שני בעולם באותה קטגוריית גיל. בשנה שעברה הוא כבר זכה כאמור באליפות העולם לנוער, תואר עליו הגן השנה, והוסיף גם מדליית כסף באליפות אירופה. בין לבין הוא גם החל לקפוץ למים העמוקים, תרתי משמע, ולהשתלב בתחרויות בוגרים.

 

לבחור שבתמונה היה מזל: ללכת לקייטנה ששינתה את חייו (צילום: באדיבות איגוד השייט) (צילום: באדיבות איגוד השייט)
לבחור שבתמונה היה מזל: ללכת לקייטנה ששינתה את חייו(צילום: באדיבות איגוד השייט)

 

המעבר המלא לבוגרים שיגיע בשנה הקרובה לא צפוי להיות פשוט. הישגים בנוער הם אמנם חשובים ומעידים על כישרון, אבל הם לא מבטיחים דבר מול הכרישים הוותיקים של הבוגרים. לא חסרות דוגמאות על גולשים או בכלל ספורטאים צעירים שכבשו כל פסגה אפשרית בגילאי נוער ונעלמו לאחר מכן כליל כשעברו לבוגרים.

 

"הרמה בבוגרים גבוהה מאוד, מה גם שבגלישה עם השנים גולשים נשארים יותר ויותר זמן כך שהענף רק גדל. זה לא שדור בא ודור הולך זה שבאים שלושה דורות ורק אחד לכל היותר הולך", אומר עומר, "ברור לי שלא ישר אנצח בתחרויות בוגרים. זה תהליך ואין קיצורי דרך. המטרות שלי השנה לא יהיו פודיומים כל הזמן, יהיו גם מטרות ביניים כמו להתברג בטופ 15 או בטופ 10. גם אם אני לא אזכה במדליה, אני רוצה שירגישו אותי בצי של הבוגרים".

 

המנטור: גל פרידמן

מי שמלווה את עומר בתקופת המעבר המורכבת, הוא אחד שיודע בדיוק מה צריך לעשות כדי להצליח בבוגרים, פשוט כי הוא עשה זאת בעצמו, האלוף האולימפי גל פרידמן שמשמש כיום כמאמנו של עומר במועדון הגלישה בשדות ים.

 

"עומר יודע טוב מאוד מה הוא רוצה ומוכן לעבוד בשביל זה. יש לו המון מוטיבציה לעבודה קשה ובתור מאמן זה הכי כיף שיש", מספר עליו פרידמן, "אין ספק שיש לו את זה, אבל צריך לזכור שהוא עוד רחוק מהרמה של לנצח תחרויות בוגרים. הניצחון בנוער הוא בונוס והמטרה הבאה שלנו תהיה להראות יכולת בבוגרים. יש לו עוד הרבה ניסיון לצבור".

 

"עומר יודע טוב מאוד מה הוא רוצה". גל פרידמן (צילום: עמית שיסל, עיריית אילת) (צילום: עמית שיסל, עיריית אילת)
"עומר יודע טוב מאוד מה הוא רוצה". גל פרידמן(צילום: עמית שיסל, עיריית אילת)

 

עומר עצמו מלא הערכה כלפי פרידמן וכלפי מי שאימן אותו לפניו וכיום מנהל את מועדון השייט בשדות ים, שחף אמיר: "פרידמן דורש ממני המון ואני אוהב את זה. הוא בודק, מתעניין ורוצה לראות שעשית הכול. הוא נותן לך מסגרת ברורה שאתה לא יכול לחרוג ממנה – אם אתה רוצה להגיע לצמרת אתה צריך לעשות הכול כמו שצריך. לקחתי ממנו המון דברים אבל קודם כל את העבודה הקשה".

 

עומר אכן עובד קשה. בתקופה שקדמה לאליפות העולם הוא היה מתעורר מדי בוקר ב-5:30 ומזנק הישר אל אימון כושר או אימון גלישה. ביום הכי רגוע הוא היה עורך שני אימונים. כמובן שהיו ימים עם הרבה יותר. "זו באמת הייתה תקופה אינטנסיבית, אבל בסיומה הרגשתי ממש טוב, גם במים וגם מבחינה פיזית. אתה רואה פתאום איך אתה מהיר ומסוגל לפמפם יותר".

 

על אולימפיאדת טוקיו 2020 הוא מעדיף לא לדבר בשלב זה. "זה כל כך רחוק, זה לא מעסיק אותי כרגע, אני הרבה יותר עסוק במעבר לבוגרים שזה הדבר החשוב לי".

 

רק אל תדברו איתו על טוקיו. עומר בפעולה (צילום: באדיבות איגוד השייט) (צילום: באדיבות איגוד השייט)
רק אל תדברו איתו על טוקיו. עומר בפעולה(צילום: באדיבות איגוד השייט)

 

למרות הגישה הזהירה שלו, מהפיל שנמצא בחדר אי אפשר להתעלם. אם רף ההתקדמות של עומר ימשיך כמתוכנן, הוא צפוי למצוא את עצמו בתחרות מול שני הגולשים הוותיקים, שחר צוברי ונמרוד משיח, על הכרטיס האולימפי היחיד של ישראל לטוקיו. בשני הקמפיינים האחרונים השניים ניהלו ביניהם מאבק איכותי ויצרי שאף הידרדר מספר פעמים לפסים אישיים לא נעימים. בשני המקרים היה זה צוברי בסופו של דבר מי שהשיג את הכרטיס לאולימפיאדה, מעניין יהיה לראות כיצד כניסה של מתחרה שלישי ואולי אפילו מספר מתחרים נוספים, תשפיע על היריבות המסקרנת הזו.

 

"אולי דווקא הכניסה של הצעירים תעיר את הוותיקים יותר", אומר פרידמן, "זה לא רק עומר, יש גם את טל צדוק שסיים עכשיו שישי באליפות העולם לנוער, תום ראובני שזכה באליפות העולם עד גיל 17 ויואב כהן. יש 4-5 צעירים שעובדים ביחד ומתקדמים. צוברי ומשיח בנסיגה מבחינת תוצאות, זו עובדה. אם הם יראו שהנוער נושף בעורפם אולי זה ידרבן אותם וידחוף אותם קדימה, או להפך - שהגולשים הצעירים יהיו טובים מהם. בסופו של דבר עם עבודה טובה, אני מאוד מקווה שמי שינצח במבחנים יגיע לאולימפיאדה כמועמד למדליה".

 

צפוי לקבל תחרות קשה. עומר עם צוברי ומשיח (צילום: רונן הלל) (צילום: רונן הלל)
צפוי לקבל תחרות קשה. עומר עם צוברי ומשיח(צילום: רונן הלל)

 

עומר עצמו לא מוטרד בשלב זה מהתחרות הצפויה מול החבר'ה הוותיקים. "כרגע אני עסוק בשלי, בלהשתפר ולצמצם את הפער מהבוגרים. יצא לי להתאמן עם שניהם, עם צוברי עשיתי כמה מחנות אימונים לפני שהוא התחרה בריו. אנחנו בקשר טוב. למדתי משניהם הרבה דברים טכניים וגם את המנטאליות של להיות גולש בבוגרים, אבל הענף הזה כל כך מורכב שאני לא יכול לקחת מודל של ספורטאי ולהעתיק אותו. אני צריך למצוא את הדרך שלי להתברג לצמרת".

 

מבחינת גודל, עומר נמצא בין צוברי למשיח. הוא מתנשא לגובה של 1.81 מ' ועוד עשוי לגבוה קצת. ושימו לב לחידוש, אם עד עכשיו התרגלנו לגולש אחד שמצטיין ברוחות חזקות ואחר שבולט ברוחות חלשות, עומר מסתמן כגולש שמסוגל להסתדר בתנאי רוח שונים. "בנוער באמת הסתדרתי עם הכול. בבוגרים קצת יותר קשה לי ברוח חזקה, אבל זה עניין של להתרגל".

 

האם הוא יכול להפוך לאלוף אולימפי? (צילום: באדיבות איגוד השייט) (צילום: באדיבות איגוד השייט)
האם הוא יכול להפוך לאלוף אולימפי?(צילום: באדיבות איגוד השייט)

 

בשבוע שעבר עומר היה אחד מהספורטאים שהגיעו למשרדי הוועד האולימפי למחות נגד קיצוץ אפשרי בתקציב הספורט. עומר, שמגיע מענף שמצריך ציוד יקר מאוד ונסיעות ארוכות ברחבי העולם, מודע היטב לחשיבות של כסף בספורט. "חשוב להבין שבלי ההורים שלי אני כלום בספורט הזה. בלי התמיכה שלהם, לא הייתי יכול להגיע לאיפה שהגעתי. יש הרבה ספורטאים בישראל שלא יכולים להתקיים רק מהספורט וזה דבר שמרתיע צעירים. זה מדאיג לחשוב שכל החיים שלי אני אהיה תלוי בספונסרים. אנחנו לא מבקשים להגדיל את התקציב, אלא פשוט שיישאר כמו עכשיו. לקצץ מהקיים זה באמת אבסורד".

 

בזמן שהכתבה הזו מתפרסמת, עומר כבר נמצא בצד השני של העולם, הרחק באוסטרליה שם יתחרה השבוע בתחרות בסבב גביע העולם לבוגרים, משם הוא ימשיך לניו זילנד השכנה לתחרות נוער יוקרתית. המסע הארוך לטוקיו עוד יעבור בין שלל חופים רחוקים ומרהיבים ברחבי העולם. בסיומו, מי יודע, אולי אחרי שזכינו בריו לראות לראשונה מדליסט אולימפי ישראלי מוביל ספורטאי לזכייה במדליה אולימפית, בעתיד עוד נראה אלוף אולימפי מוביל ספורטאי לזכייה במדליית זהב אולימפית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות איגוד השייט
יואב עומר
צילום: באדיבות איגוד השייט
מומלצים