שתף קטע נבחר

40 מיליון דולר קנס לחברת ספינות הפאר: "זיהמו את הים, הסתירו את המעשים ושיקרו"

"Princess Cruises", חברת בת של ענקית השייט של מיקי אריסון, נאשמת בהשלכת כמויות אדירות של פסולת ושמן בניגוד לחוק. הקנס: 40 מיליון דולר, הגדול בהיסטוריית ספינות הטיולים. בית המשפט בארה"ב: "הפרו את החוק, הסתירו את מעשיהם ושיקרו"

"Princess Cruises", חברת בת של ענקית השייט "קרניבל קרוז", השליכה פסולת שומנית מזהמת לים ותיקנס ב-40 מיליון דולר. כך קבע בית המשפט בפלורידה, ארה"ב, שם נמצאה החברה אשמה בשבע עבירות שונות ל חוקי איכות הסביבה, לרבות פגיעה בטבע וזיהום האוקיאנוס. מדובר בקנס הגדול ביותר בהיסטוריה של ספינות הטיולים. על פי פסק הדין שניתן במיאמי, החברה עשתה שימוש ב"צינור קסם" להשלכת פסולת שומנית מזיקה לים.

אחת מספינות החברה (צילום: princess.com) (צילום: princess.com)
אחת מספינות החברה(צילום: princess.com)

על פי החלטת בית המשפט, 78 ספינות של "קרניבל קרוז" ושל חברת הבת "Princess Cruises", כמו גם של שמונה מותגים נוספים השייכים לחברת האם, יפעלו מעתה תחת פיקוח משפטי-סביבתי, למניעת הישנות הפעילות המזהמת.

 

ולאן הולך מה שעושים בשירותים של המטוס?

 

הממצאים החמורים התגלו כבר לפני כשלוש שנים, כאשר מהנדס שעבד על אחת מספינות "Princess Cruises" גילה את הצינור, שהתברר כי הטיל שפכים מזהמים לחופי בריטניה. חקירה סמויה של פעילות החברה העלתה כי הספינה המדוברת הטילה שפכים לים כבר מ-2005 באופן לא חוקי, ואף הסתירה את מעשיה באמצעות אותו "צינור קסם". "הים שלנו הוא לא משטחי השלכת פסולת", אמר השופט והוסיף: "אסור לנו לקחת כמובן מאליו את האוקיאנוסים הכחולים של העולם שלנו".

ספינת הפאר (צילום: princess.com) (צילום: princess.com)
ספינת הפאר(צילום: princess.com)

את שיעורי הנזק שגרמה הפסולת שהושלכה מספינות הפאר אי אפשר לאמוד בינתיים, אך הכמויות מחרידות. על פי אחד מסעיפי האישום, ביום אחד בקיץ 2013 השליכה ספינה של החברה 4,227 חביות פסולת, מרחק של כ-30 קילומטרים בלבד מחופי בריטניה.

 

הטעו את החיישנים במכוון

עוד ממסמכי בית המשפט מתברר כי החברה ביצעה פעולות לא חוקיות של הטעיית חיישנים מכוונת לבחינת זיהום החומרים המושלכים לים מהספינה. בית המשפט קבע כי החברה הזרימה לבדיקת החיישנים מי ים נקיים במקום נוזלים מזוהמים שהושלכו. זאת לפחות בארבע ספינות אחרות של "Princess".

 

עדכונים נוספים כל הזמן בפייסבוק של ynet חופש

 

בפסק הדין נכתב עוד כי הסיבה המרכזית למעשי החברה היתה חיסכון כספי. החברה נאשמת גם בקשירת קשר שתקיה בין אנשי הצוות לקציני הספינות, שידעו על המעשים ושתקו. "הם הפרו את החוק, הסתירו את מעשיהם ושיקרו", אמר ג'ון קורדן ממחלקת איכות הסביבה במשרד המשפטים האמריקני. "אנחנו שולחים בעקבות המקרה הזה מסר חריף לכל תעשיית הספינות".

 

יצויין כי על אף גובהו של הקנס, מדובר בסכום נמוך ביותר עבורה. החברה המעסיקה כ-87 אלף עובדים מגלגלת מדי שנה יותר ממיליארד דולר. 14 מיליון דולר מתוך הקנס שהוטל על החברה יוקצו לפרויקטים סביבתיים בפלורידה, בבריטניה ובאזורי מים פתוחים בינלאומיים.

 

חברת הספינות: "מאוכזבים מהעובדים"

בהודעה מטעם "Princess Cruises" בחרו להפנות אצבע מאשימה כלפי העובדים. "אנחנו מאוכזבים ביותר מהעובדים שהפרו את מדיניות החברה ואת החוק". בחברה ציינו כי הם שיתפו פעולה באופן מלא עם החקירה ועם החוקרים, לאחר גילוי "צינור הקסם" ב-2013, ומאז ננקטו צעדים לתיקון המצב, מה שלא פתר את הבעיה. "למרות זאת, הצעדים לא היו אפקטיביים באופן מלא", נכתב בהודעת "Princess". "אנחנו מצטערים מאוד על שקרה, נקטנו צעדים נוספים כדי להבטיח שנעמוד בדרישות איכות הסביבה המלאות".

הספינות אמורות לפרוק פסולת שומנית בנמל (צילום ארכיון: המשרד להגנת הסביבה) (צילום: דרור אריאלי,  המשרד להגנת הסביבה) (צילום: דרור אריאלי,  המשרד להגנת הסביבה)
הספינות אמורות לפרוק פסולת שומנית בנמל (צילום ארכיון: המשרד להגנת הסביבה)

מקורה של הפסולת השומנית במנועי הספינה ומערכות הדלק. פינוי תקין של החומרים נעשה בנמלים בהם עוגנות הספינות, אז החומרים נשרפים או נלקחים למתקני פסולת. לספינות מותר באופן חלקי כן להטיל את הפסולת לים - אך רק לאחר שהשמנים מוצאים ממנה, מה שלא קרה במקרה זה כאמור.

 

"Princess" היא כאמור חברת בת של "קרניבל קרוז", חברת השייט הגדולה בעולם. יו"ר ומנכ"ל החברה הוא מיקי אריסון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: princess.com
ספינה של "פרינסס"
צילום: princess.com
מומלצים