שתף קטע נבחר

 

עושים חשבון: המספרים שמאחורי תוכנית חיסכון לכל ילד

לא מעט מספרים נעים סביב תוכנית חיסכון לכל ילד והם עשויים לגרום לשינויים דרמטיים בשוק החיסכון בישראל. כמה כסף תשקיע מדינת ישראל בשנה הראשונה, מה יעשה המהלך לשוק קופות הגמל, איזה קופון יגזרו הגופים הפיננסיים ואיפה כדאי לשים את הכסף?

מאות אלפי מכתבים נשלחו בימים האחרונים להוריהם של כ-3 מיליון ילדים בישראל, המבשרים להם על זכאותם לתוכנית "חיסכון לכל ילד".

 

בסוף השבוע פרסמנו כאן ב ynet מדריך מקיף עם כל התשובות לשאלות שלכם על התוכנית. אך מעבר לכך, לא מעט מספרים נעים סביב התוכנית הזו שישפיעו על שוק ההון בישראל והם מעניינים לא פחות.

 

כל אחד מהילדים הללו (מתוכם כ-2 מיליון יהודים וכ-700 אלף ילדים מוסלמים) יהיה זכאי לתשלום של 50 שקל מדי חודש, סכום מצטבר של 1.74 מיליארד שקל במהלך השנה.

 

על פי ההערכות שונות, כ-20% מההורים צפויים לממש את האפשרות להוסיף עוד 50 שקלים מדי חודש לחיסכון (כסף שיילקח מתוך קצבת הילדים לה הם זכאים). הסכום הכולל לשנה יסתכם ב-348 מיליון שקל.

 

ילדים שיתמידו בחיסכון עד גיל 18 וכן בהמשך עד גיל 21, יקבלו בכל אחת מ"התחנות" הללו עוד 500 שקל. סך הכל מדובר בתוספת מוערכת של 90 מיליון שקל עבור הילדים בגיל 18 ו-65 מיליון שקל עבור הילדים בגילאי 21.

 

סכום זה מסתכם ב-2.24 מיליארד שקל בשנת 2017 – השנה הראשונה ליישום התוכנית, מתוך זה כ-1.9 מיליארד שקל מכספי המדינה, באמצעות הביטוח הלאומי.

 

סכום זה אינו כולל תוספת רטרואקטיבית עליה סוכם, בגין התקופה שמחודש מאי 2015 ועד דצמבר 2016, תוספת שעל פי הערכות האוצר תסתכם בכ-3 מיליארד שקל שישולמו במספר פעימות במהלך השנים הקרובות.

 

*לא כולל תוספת של ההורים ותוספת רטרואקטיבית

  

השינוי הדרמטי בקופות הגמל: מאות אלפי לקוחות חדשים

הילדים הם לא המרוויחים היחידים מסכומי העתק שיתגלגלו במסגרת התוכנית מדי שנה. נזכיר כי במכרז שפרסמה המדינה זכו 12 קופות גמל ו-9 בנקים, סך הכל 21 גופים שינהלו את תכנית חיסכון לכל ילד, וההורים צריכים לבחור היכן יופקדו הכספים.

 

על פי התקנות, במקרה וההורים לא בחרו (עד יוני 2017) לאן יופקדו הכספים עבור ילדיהם, לכל הילדים עד גיל 15 יופקדו הכספים כברירת מחדל לקופת גמל להשקעה, רטרואקטיבית מינואר 2017.

 

הנחת העבודה של גורמים בשוק הגמל היא שרק כ- 10% מההורים יבחרו באופן אקטיבי היכן לשים את הכסף (התקופה הנוכחית תלווה בקמפיין שיעודד את ההורים להיות אקטיביים, אך לאחר זמן ההיענות תהיה הרבה יותר נמוכה), השאר ינותבו כאמור לברירת המחדל. מה שאומר שקופות הגמל צפויות לקבל בתחילת 2017 קצת יותר מ-2 מיליון לקוחות חדשים (ילדים עד גיל 15) וסכום של כ-3 מיליארד שקל.

 

על פי המתווה, הילדים יחולקו שווה בשווה בין קופות הגמל, מה שאומר שכל אחד מבתי ההשקעות צפוי לקבל בתחילת 2017 כ- 180 אלף עמיתים חדשים. כמעט עבור כל קופות הגמל שהשתתפו במכרז, מדובר במציאות דרמטית במיוחד. הכמות הזו גדולה פי כמה ממספר הלקוחות הנוכחיים שלהם.

 

כ-400 אלף ילדים שמעל גיל 15, שהוריהם לא בחרו היכן לשים את הכסף, ינותבו כברירת מחדל לבנק בו נמצא חשבון העו"ש אליו מועברת קצבת הילדים החודשית.

 

עבור מיליארדי השקלים שיגולגלו מדי שנה, יגזרו הגופים הפיננסיים קופון לא קטן. ההסכם קובע כי קופות הגמל יגבו דמי ניהול שנתיים של 0.23% מהחיסכון, אם כי מי שישלם אותם היא המדינה ולא החוסכים.

 

אם נניח שהחלוקה (בהערכה גסה) תהיה שכ- 70% מהכספים ינותבו לקופות הגמל ו-30% לבנקים, הרי שהסכום השנתי שייגבה כדמי ניהול בקופות ינוע סביב כ-5 מיליון שקל בשנה. הבנקים יגבו עמלה נמוכה בהרבה שתעמוד על 6 אגורות לכל שורת דיווח (תנועה) סכום שיצטבר למאות אלפי שקלים בשנה. 

 

השוואה בין ההצעות

אתמול פרסמו הבנקים את הריבית שהם יעניקו לחוסכים הצעירים, בהתאם לתוכנית שתיבחר- תוכנית חיסכון צמודת מדד או לא צמודה וכן אפשרות לבחור בתוכנית עם תחנות יציאה כל 5 שנים או תוכנית ללא תחנות יציאה. על פי הנתונים ההשוואתיים שפורסמו באתר חיסכון לכל ילד, בנק הפועלים מציע את הריבית הגבוהה ביותר בתוכניות ללא תחנות יציאה (עד 4% ריבית קבועה לא צמודה).

 

השאלה - היכן לשים את הכסף, תלויה בכל אחד מההורים. ככלל, הריביות בבנק הן נמוכות והתשואה שיניבו אינה גבוהה. עם זאת בחסכונות הללו אין תנודתיות וגם התשואה ידועה מראש, פחות או יותר. מנגד, ניתוח העבר מראה כי קופות הגמל יכולות להשיג במרוצת השנים תשואה גבוהה בהרבה מזו של הבנקים, עם זאת, ככל שהחשיפה לשוק ההון גבוהה יותר כך התנודתית גדולה יותר.

 

בשורה התחתונה, לא סתם בחר האוצר את קופות הגמל כברירת מחדל למרבית הילדים - שם יש סיכוי גבוה יותר להשיג תשואה טובה על הכסף, במיוחד כשמדובר בחיסכון לשנים רבות.

 

נזכיר כי על פי תחשיבי האוצר, מי שיתחיל לחסוך בגיל 0 בחיסכון בבנק וימשוך את מה שנצבר בגיל 18, צפוי לקבל 13 אלף שקל. אם יתמיד עד גיל 21 הוא צפוי לקבל קצת יותר מ-14 אלף שקל.

 

מי שיחסוך בקופת גמל עד גיל 18 צפוי לקבל עד 19,700 ואם יתמיד עד גיל 21 הוא יכול להגיע לכמעט 23 אלף שקל.

 

אם ההורים יוסיפו 50 שקלים מדי חודש ויתמידו בכך עד תום התוכנית, ניתן יהיה להגיע לסכום כמעט כפול.

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים