שתף קטע נבחר

 

אושרה הצעת החוק להקמת בנקים חברתיים

החוק החדש, שאושר בוועדת הרפורמות של הכנסת, אמור לגוון את מקורות האשראי לציבור ולהוזיל את מחיר השירותים הפיננסים, בהסרת חסמי הכניסה

ועדת הרפורמות בראשות ח"כ אלי כהן (כולנו), אישרה היום (ב') לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק להקמת בנקים חברתיים (אגודות אשראי), במסגרת חוק ההסדרים לתקציבי 2017/18. החוק החדש אמור לגוון את מקורות האשראי לציבור ולהוזיל את מחיר השירותים הפיננסים, בהסרת חסמי הכניסה.

 

הצעת הממשלה מסדירה את פעילותם של אגודות אשראי ומנפיקי כרטיסי חיוב. מתוך מטרה להגביר את התחרות בשוק האשראי הקמעוני, לאפשר לשחקנים מפוקחים חדשים להיכנס לשוק, לגוון את מקורות האשראי במשק ולהרחיב את היקף המוצרים ששחקנים אלו יכולים לספק.

 

הבנקים החברתיים יוכלו להעניק מגוון שירותים לחברים בהם, בין השירותים שיוכלו הבנקים החדשים לספק ללקוחותיהם: שירותי אשראי, חסכון ושירותים פיננסים הניתנים במסגרת חשבון עו"ש בבנק, הנפקת כרטיסי חיוב, ניהול חשבונות ניירות ערך ועוד.

 

הבשורה המהותית בחוק, היא בהפחתת הדרישה להון העצמי הראשוני להקמת הבנק מ- 75 מיליון בהצעת החוק ל-3 מיליון שקל. תיקון זה יסיר חסם משמעותי שמנע במשך שנים את הקמת הבנקים החברתיים בישראל.

 

הוועדה אישרה לעמותות להיות חברות מלאות באגודות אשראי ובלבד שהיקף אחזקתם בהון העצמי לא יעלה על 2.5%. לעומת זאת, אגודות שיתופיות וחברות למען הציבור, יוכלו להיות חברות בבנקים החברתיים רק לפתיחת חשבון עו"ש ולהפקדת פיקדונות ולא לאישור מסגרת אשראי.

 

היקף הפיקדונות והאשראי שהבנקים יוכלו לתת יהיה עד 1.5 מיליארד שקל ומסכום זה תתאפשר סטייה של עד 10%. בנקים חברתיים שיעברו את הרף הזה, הפיקוח עליהם יעבור מאגף שוק ההון באוצר, לבנק ישראל. בחוק נקבעו הוראות שיקלו על המעבר.

 

על רקע הורדת דרישת ההון העצמי, דמי הכניסה לחברות באגודות האשראי ירדו עד סכום של 1,000 שקל בלבד בחלק מהאיגודים. לפיכך הוועדה החליטה כי רק מי שיהיו חברים באגודה, או קרובי משפחה מדרגה ראשונה, יוכלו לקבל שירותים מהבנק החברתי. בנוסף יתקבלו כחברים אגודות ועסקים קטנים שמחזור עסקאותיהם עד 25 מיליון שקל והם מעסיקים עד 50 עובדים.

 

יו"ר הוועדה ח"כ אלי כהן (כולנו) אמר לאחר אישור החוק: "זהו רכיב נוסף ברפורמה בבנקאות. בנקים חברתיים הם למעשה התאגדויות פיננסיות שקיימות בכל העולם המערבי. גופים אלה נותנים שירותים פיננסים גם אשראי ופיקדונות בעמלות וריבית אטרקטיבית בהשוואה לבנקים מסחריים. הודות להורדת דרישות ההון העצמי הקמת בנקים חברתיים הופכת להיות מעשית".

 

החוק יאושר סופית במליאת הכנסת עד סוף החודש יחד עם חוקי התקציב וחוק ההסדרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים