מחקר חושף: יותר מדי ויטמין D עלול להזיק לעצמות
ההמלצה לקחת ויטמין D כי אין לנו מספיק ממנו למרות השמש האינסופית הייתה תקפה במשך שנים רבות. אבל עכשיו מחקר חדש חושף שנטילת כמות גדולה מדי של הוויטמין עלולה להזיק לעצמות
שינוי מגמה? עד לפני כמה חודשים מומחים המליצו נחרצות על נטילת ויטמין D, והסבירו את הדרישה בכך שאנחנו לא מקבלים מספיק ממנו מהתזונה ומאור השמש. אבל מחקר חדש, שפורסם לאחרונה ב- British Medical Journal, מאיים להפוך את קערת הוויטמינים על פיה.
על פי המחקר, נטילת ויטמין D בכמות עודפת עלולה לגרום למגוון של בעיות בריאות חמורות ואף להחליש את העצמות במקום לחזקן. זאת בשל העובדה שוויטמין D הוא אחד מן הוויטמינים שהינו מסיס שמן, ולכן עודפים ממנו אינם נפלטים עם השתן אלא נאגרים בגופנו.
זה מה שהמומחים אמרו עד היום:
מחסור בו גורם לדיכאון? מדוע הגוף צריך ויטמין D
מה הקשר בין ויטמין D לבין תפקוד מיני?
מחקר: ויטמין D עוזר להצלחת טיפולי פוריות
מה המקור לוויטמין D?
ויטמין D נוצר בעור לאחר חשיפה לאור השמש, בקיץ ובאביב כאשר השמש חזקה במיוחד - זהו המקור העיקרי ממנו מרבית האנשים מקבלים ויטמין D.
כאשר יש בגופנו כמות גבוהה של ויטמין D, היא נאגרת בכבד וברקמות השומן ובזמן החודשים הקרים, בהם אין חשיפה גדולה לשמש, גופנו משתמש במאגר הוויטמין אשר אוזל באיטיות.
בנוסף, ניתן לקבל אותו גם ממזונות שונים כמו למשל: דגים, כבד וביצים, אך קשה לקבל כמות מספקת של הוויטמין דרך האוכל ולכן הומלץ על נטילת התוסף על בסיס יומיומי.
החוקרים שהשתתפו במחקר מצאו כי אין ראייה שתוסף תזונה המכיל ויטמין D מחזק את העצמות, אם אינך נמצא בקבוצת הסיכון כגון: אנשים מבוגרים בגילאי 60 ןמעלה ומשתייך לקבוצות אתניות מסוימות שזקוקות לוויטמין.
מהם המינונים המומלצים?
ההמלצה לקשישים וקבוצות סיכון מיוחדות שאינן נחשפות מספיק לאור השמש ליטול תוסף תזונה של ויטמין D במינון יומי של 400 יחב״ל (יחידות בינלאומיות= iu) במהלך חודשי החורף. עם זאת בארץ כמו שלנו בה קבוצות אוכלוסייה שלמות נמנעים במכוון מחשיפה לשמש יש לשקול להרחיב המלצה גם אליהם.
ויטמין D, כאמור, חשוב מאוד לאוכלוסייה המבוגרת מאחר שמקורותיו במזון מצויים רק בשומן מן החי כגון כבד וביצים, וגם אז בכמות דלה אשר רק תורמת במעט למאגרי הוויטמין בגוף.
החשיפה לשמש היא הגורם המרכזי לייצור הוויטמין בגופנו. כך שבקרב מבוגרים השוהים מעט מחוץ לבית וגם נמנעים מאכילת מזון מן החי, עלולים יותר להיווצר חוסרים תזונתיים בוויטמין.
בארץ המינון המקובל הוא ביחב"ל. בשפה הפשוטה -מדובר בסימון של i.u לצד המינון, כאמור זה המינון המומלץ למניעת מחסור בוויטמין בקרב קבוצות הסיכון.
במקרים של מחסור קיצוני שמתגלה בבדיקות הדם ניתן ליטול מינון גבוה יותר לפרק זמן של מספר שבועות על מנת למלא את רמות החסר במהירות.