שתף קטע נבחר

 

הכי גדול, הכי משלב, הכי רחוק: בני עקיבא על המפה

השבת זה קורה: שבת הארגון של "בני עקיבא", הנאבקת על התואר "תנועת הנוער הגדולה בישראל" - ואנחנו כאן כדי להצדיע לסניפים הכי-הכי. מי היה הראשון? מי הסניף שמטיס חניכים למסעות ומחנות? באיזה סניף יש הכי הרבה עולים - ובאיזה הכי הרבה חוזרים בתשובה?

 

זהו הסניף הראשון של "בני עקיבא", שהוקם לפני 88 שנים

בתחילתו היה הסניף ממוקם במרכז העיר ברחוב חזנוביץ', ומכאן שמו. היום הוא שוכן בעמק המצלבה בצומת ניות. את הסניף הקים יחיאל אליאש – מייסד התנועה, ולאחר שעבר להקים סניף במקום אחר, הופקד הרב נריה על ניהולו.

 

 (צילום: דוברות בנ"ע) (צילום: דוברות בנ
(צילום: דוברות בנ"ע)

 

מסניף מרכז התחילה התנועה הגדולה הזו, שכיום מגיעה לכל מקום בארץ ובעולם, ולכן הוא נושא על כתפיו את הזכות והמחוייבות לייצג את התנועה וערכיה בכבוד.

 

 

הוקם לפני מספר שבועות במושב ברכיה שבדרום הארץ

הסניף הוקם ידי קבוצת נערים ונערות - חלקם מהמושב וחלקם מחוצה לו - בשיתוף הוועד המקומי, והפך לחלק בלתי נפרד מהמושב למרות הזמן הקצר שבו הוא פועל.

 

 

 

בסניף הכי גדול בישראל - אחד משניים הפועלים בעיר - יש כמאה חניכים בכל שנתון (ע"ע "שבט")

מכיוון שהסניף כל כך גדול, העבודה העיקרית של המדריכים מתמקדת בעיקר בתפקוד השבט ובקשר האישי לחניכים, ופחות בכלל הסניף – שעליו הקומונרית אחראית. כל שבט מתפקד עצמאית, ועל אף גודלו, מעיד הצוות שלא מוותרים על אף חניך. המדריכים מחלקים ביניהם את קבוצת החניכים בדפי קשר, כך שלכל מדריך יש מספר חניכים שעליהם הוא אחראי לקשר אישי רצוף במהלך השנה.

 

 

בגלל גודלו נרתם הסניף להמון משימות. כשצריך עזרה – החניכים מתייצבים, והעשייה מגוונת ורחבה. כדי לנהל סניף כ"כ גדול, יש ישיבות צוות שבועיות שבהם מדברים על האווירה החינוכית ועל ביצוע משימות כלל סניפיות.

 

 

הסניף הקרוב אליו ביותר הוא במצפה רמון, מרחק 160 ק"מ

לסניף ההטרוגני והמגוון יש קושי להתגבש עם סניפים אחרים בשל הריחוק הרב. "שעון בני עקיבא" של חברי הסניף פועל הפוך, ולכל טיול הם יוצאים כבר לפני בוקר. טיול יומי הוא לא פעם יותר נסיעה באוטובוס מאשר טיול בפועל.

 

 

אז מה עושים? מוצאים פתרונות בתוך העיר לחבר את החניכים, ואת תושבי אילת, למה שקורה בעם ובארץ. הניתוק הזה, אגב, עושה רק טוב, כי הוא מחייב להיות בסניף, בלי יכולת לברוח, ולתת את הלב לקהילה הכי דרומית בארץ. עוד יתרון של המרחק הוא סניף מגובש, חם, משפחתי ואוהב. חניכי אילת אוהבים לארח סניפים אחרים, ולהביא אנשים מבחוץ.

 

השוס: התנועה דאגה מספר פעמים להטסת של החניכים למסע בצפון.

 

 

הסניף דואג לשמירת הסביבה, ומעלה מודעות למיחזור וטבע

בסניף הוקמה פינת הפרדה של פסולת, ויש צוות שאחראי לקידום המודעות לסביבה, גם מחוץ לסניף – בקרב הקהילה. במהלך השנה חניכי הסניף יבנו ספסלי נוי מבקבוקים וגלילי נייר.

 

 (צילום: דוברות בנ"ע) (צילום: דוברות בנ
(צילום: דוברות בנ"ע)

 

 

כ-70% מחניכי הסניף חזרו בתשובה או עברו תהליך של התחזקות, בעיר שאין בה אפילו תיכון דתי

סניף "בני עקיבא" בנס ציונה פועל בשכונת לב המושבה, ומהווה את המוקד התורני המרכזי בעיר לילדים ולנוער דתי. הסניף מאפשר לכל אחד לבטא את עצמו ולהתחבר כפי שהוא וכך נוצרת האווירה והייחודיות של הסניף.

 

 (צילום: דוברות בנ"ע) (צילום: דוברות בנ
(צילום: דוברות בנ"ע)

 

 

הסניף פועל בפנימייה המספקת בית חם לילדים ובני נוער שמשפחותיהם מתמודדות עם קשיים שונים

סניף "אחוזת שרה" הוקם לפני כשלוש שנים, והמדריכים מגיעים מגבעת שמואל הסמוכה. לאחרונה. הסניף פועל כסניף רגיל לחלוטין, מה שמאפשר לחניכיו לקחת חלק בכל פעילויות התנועה בפנימייה ומחוצה לה. כך מקבלים החניכים הזדמנות שווה לפעול עם בני גילם בתנועה, להכיר מגוון ילדים וליצור ביניהם חיבור ללא כל קשר לרקע שממנו החניך מגיע.

 

 (צילום: דוברות בנ"ע) (צילום: דוברות בנ
(צילום: דוברות בנ"ע)

 

השוס: לאחר תהליך ארוך שעברו חניכי הסניף, הוחלט לשלב כמה מהם בצוות ההדרכה.

 

 

הסניף יוצא הדופן פועל במחלקות הילדים בבית החולים הדסה עין כרם, מדי יום שלישי בשעות הערב, וכן בחגים ובחופשות

טווח הגילאים בסניף שונה מסניפים אחרים, כאשר המדריכים עובדים גם עם תינוקות ועד לחניכים בגיל 16. בכל יום שלישי מגיעים מדריכים לבית החולים, מתחלקים בין המחלקות - ומעבירים פעולה בנושא אקטואלי שהכינו מראש, במועדון בית הספר.

 

 (צילום: דוברות בנ"ע) (צילום: דוברות בנ
(צילום: דוברות בנ"ע)

 

בזמן הפעילות עוברים שני מדריכים בין ילדים המרותקים למיטה ואינן יכולים לקחת חלק בפעילות הכללית. המדריכים בסניף מתמודדים עם סיטואציות ייחודיות, אבל בזכות הפעילות הזו נוצרת היכרות בין מגזרים שונים החיים בישראל - ילדים מכל קצוות האוכלוסייה, היושבים יחדיו לפעילות, ומתחברים.

 

השוס: בכל סיום פעולה המדריכים והחניכים מקפלים יחד מטוסי נייר ומעיפים אותם מהמרפסת לקומה למטה.

 

 

בסניף הזה פועל שבט "יובל" הגדול ביותר בארץ, לילדים עם פיגור, שיתוק מוחין, ניוון שרירים ותסמונת דאון

בסניף שוהם, המונה כ700 חניכים, פועלים למעשה שני שבטים המיועדים לחניכים בעלי צרכים מיוחדים: שבט של "בוגרי יובל" בגילאי 21-24, ובו 9 חניכים, ושבט "יובל" לחניכים צעירים יותר, המונה ארבעה חניכים.

 

 (צילום: דוברות בנ"ע) (צילום: דוברות בנ
(צילום: דוברות בנ"ע)

 

השוס: המדריכים משמשים אוזן קשבת להתייעצויות ולדיבור יומיומי, מטיילים יחד - גם מעבר למפעלי "בני עקיבא" הרגילים, ואפילו הקליטו שירים משותפים יחדיו.

 

 

החניכים נמצאים בארץ בין 3-10 שנים, ולומדים לרוב בפנימיות וכפרי נוער

מסגרת הסניף פועלת בכל יום שלישי, ופעם בשבועיים בשבת. החניכים בשכבה הבוגרת בסניף (חבריא ב', כיתות- ט'-י"ב) משתתפים, בין היתר, בארוחת צוות משותפת בשבת, ובפעולה שחלקם הכינו ביחד עם הרכזות.

 

 (צילום: דוברות בנ"ע) (צילום: דוברות בנ
(צילום: דוברות בנ"ע)

 

כשמשפחה עוברת למגורי קבע – הצוות מקשר את החניך לסניף במקום מגוריו, וממשיך לשמור עימו על קשר. הפעולות והשיחות עם חניכים עוסקות במתן כלים לחיים בארץ, בפיתוח שאיפות גבוהות, ביצירת מנהיגות, בחיבור למסורת האתיופית ועוד. ניתן דגש על קשר אישי וביקור בבתים. המדריכים מעידים כי הם לומדים ומקבלים מהחניכים לא פחות ממה שהם נותנים להם.

 

השוס: כל פנייה להורים מתורגמת לאמהרית, על מנת לחבר גם את ההורים לתהליכים המתקיימים בסניף.

 

 

יפת"ח – "ילדי פתח תקווה החדשים" - הוקם לפני 20 שנה לאחר נפילת מסך הברזל

את הסניף הקימו מדריכי סניף "מלבס", ובין 2 הסניפים מפרידים 2 רחובות. אז למה הוחלט להקים סניף נוסף קרוב כל כך לסניף קיים? אחת הערים שלקחה חלק משמעותי בקליטת העלייה מבריה"מ הייתה פתח תקווה, ועולים רבים התיישבו במרכז העיר. לאחר כמעט 100 שנות קומוניזם, הקשר וההיכרות של העולים עם העולם היהודי היה מצומצם.

 

 (צילום: דוברות בנ"ע) (צילום: דוברות בנ
(צילום: דוברות בנ"ע)

 

כיום, 40% מחניכי הסניף הם חניכים שמשפחותיהם עלו לארץ מברית המועצות. הסניף מתייחד במתן דגש על היכרות מחודשת של העולים - עם הדת והמסורת היהודית. הסניף מסייע לחניכים בשילוב בחברה הישראלית, בגישור על פערי תרבות ובהקניית כלים. כיום הוא מכיל מגוון רחב של נוער משכבות שונות באוכלוסייה.

 

 

שבט בני"ה - בני המנשה - משלב את עולי בני המנשה

השבטים האבודים הם לא שבטי "איתנים", "מגשימים" או "כיסופים" של הסבא והסבתא – אלא שבטי "בני ישראל" שאבדו במהלך הגלות. הפעילות החלה לפני כשנתיים, בעקבות יוזמה של נוער "בני עקיבא" במעלות, שראה צורך במענה לילדי העולים מהודו, "בני המנשה", על מנת להקל עליהם את ההתאקלמות בארץ, וליצור אצלם שייכות לחברה הישראלית.

 

 (צילום: דוברות בנ"ע) (צילום: דוברות בנ
(צילום: דוברות בנ"ע)

 

מעבר לראשי התיבות, "בניה" גם מסמל בנייה עתידית לשם שמיים. אחרי תקופת פעילות ממושכת – מונה השבט עשרה חניכים בכיתות ד'-ו', ולו חמישה מדריכים.

 

 

הסניף פועל בתוך מעון על"ה שבו גרים ולומדים ילדים בעלי מוגבלויות פיזיות ושכליות קשות, בטווח גילאים רחב

מדי יום שלישי - כמו בכל סניף - מגיעות המדריכות למעון, ומעבירות מיפקד ופעולה. המדריכות קיבלו הכשרה מיוחדת על מנת להתאים את הפעילות לצרכי הילדים.

 

 

המטרה היא לתת לילדים תחושת שייכות. פעם בחודש וחצי מתקיימת שבת המשותפת למדריכים, לחניכי הסניף ולכלל ילדי המעון. חניכי הסניף משולבים במסעת שבטי "יובל".

 

השוס: חודש הארגון מורגש גם בסניף הזה, והצוות מתכנן שבת ארגון מושקעת, וכמובן הופעות מיוחדות של ילדי הסניף, דגלנות, מפקד חגיגי ואפילו הרקדה.

 

 

 


פורסם לראשונה 08/12/2016 16:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות בנ"ע
ירוקות. מדריכות בנוף אילון
צילום: דוברות בנ"ע
מומלצים