ראש העיר ר"ג לשעבר צבי בר יישלח לכלא
בר, שהורשע בעבירות שוחד ומרמה, ערער לבית המשפט העליון. השופטים דחו את מרבית טענותיו פה אחד, אך קיצרו את עונש המאסר שנגזר עליו מחמש שנים וחצי לשלוש. בר יתייצב לריצוי העונש בחודש הבא
בית המשפט העליון דחה את ערעורו של ראש העיר רמת גן לשעבר, צבי בר, שנידון ל-5.5 שנות מאסר בגין עבירות של שוחד, הלבנת הון ושיבוש הליכי חקירה. הרכב השופטים קבע פה אחד כי יש לדחות את הערעור. עם זאת, החליטו השופטים לקצר את עונשו לשלוש שנות מאסר. על בר להתייצב ב-11 בינואר לריצוי העונש.
השופט עוזי פוגלמן כתב: "אלמלא מצבו הרפואי של בר וגילו המבוגר, היה מקום להעמיד את עונשו על תקופה של שבע שנות מאסר בפועל כפי שנגזר על מהנדס העיר ירושלים בפרשת הולילנד. בשני המקרים מדובר היה בעובד ציבור בעל סמכויות רחבות, שניצל את מעמדו לאורך שנים ובאופן שיטתי כדי להשיג טובות הנאה כספיות בסכומים גבוהים".
בנוסף, הכריע העליון בערעורים של מי שהורשעו יחד עם בר בפרשות. שאול לגזיאל, שהורשע בשוחד ונשלח ל-33 חודשי מאסר, ירצה תשעה חודשים. חיים גייר, שגם כן הורשע בשוחד, ירצה עשרה חודשים במקום 11, ודוד לוי, נותן שוחד נוסף, ירצה עשרה חודשים במקום 22.
כתב האישום שהוגש נגד בר בינואר 2013 ייחס לו עבירות של לקיחת שוחד בסך 1.9 מיליון שקל בתמורה לקידום מיזמי נדל"ן בעיר, וכן מרמה, הפרת אמונים, הלבנת הון ושיבוש הליכי משפט.
אישום נוסף התייחס לחברת מגדל התמרים שביקשה לקדם פרויקט נדל"ן ברמת גן. לגזיאל החזיק באותה העת אחוזים בחברה, ובר מצדו הערים קשיים באמצעות אנשי העירייה על קופת חולים שהחזיקה מחסנים במקום שעליו תכננה חברת "מגדלי התמרים" לבנות את הפרויקט. לאחר מכן, אישרה עיריית רמת גן את העלאת מספר הדירות בפרויקט מ-49 ל-96 ולאחר מכן ל-156 יחידות דיור. היזם, נטען, העביר לבנו של בר מניות בחברה ואף מינה אותו למנהל בחברה ללא תמורה. כמו כן, נטען, בר פעל בניגוד עניינים עקב היותו שותף בחברה אחרת עם אותו יזם בעת שפעל לקידום הפרויקט.
אישום שלישי ייחס לבר לקיחת שוחד בסך 100 אלף דולר מבעל עניין בפרויקט חילופי שטחים בעיר רמת גן בין הר נפוליאון לשכונת השקמה. האישום הרביעי ייחס לבר לקיחת שוחד בסך 465 אלף שקל וטובות הנאה נוספות מבעל עניין בפרויקט הילקרסט, בתמורה לקידום הפרויקט והגדלה משמעותית בזכויות הבנייה בפרויקט. אישום חמישי כלל עבירות מס הכנסה על סכומי השוחד שלקח בר ולא דיווח לרשויות המס.
"התרשמתי כי על אף פסק דינו המפורט והמנומק של בית המשפט, הערעורים שהגישו המבקשים אינם ריקים מתוכן ואינם ערעורי סרק, והטענות הנזכרות בהם ראויות להישמע ולהיבחן", כך נקבע בזמנו בעליון כשהוחלט לעכב את ביצוע פסק הדין בחודש ספטמבר אשתקד. כמו כן, בית המשפט העליון החליט לתת משקל רב גם לנושא גילו "המתקדם" של בר בן ה-81.
בבית המשפט המחוזי שגזר את דינו כתב השופט צבי גורפינקל: "המסר בגזר הדין צריך להיות ברור וחד-משמעי: די לשחיתות". על בר נגזרו גם שנתיים מאסר על תנאי וקנס בסך 1.5 מיליון שקלים. בערעור הופחת הקנס ל-800 אלף שקלים.
עו"ד נבות תל צור המייצג את צבי בר, אמר כי זהו אדם "עתיר זכויות שתרם רבות למדינה. את העבר המפואר שלו איש לא יכול ליטול ממנו. הוא נידון לעונש מאסר כבד ואנו תקווה שיוכל לעמוד בו". בנוגע לתחושותיו של בר לאחר הכרעת הדין אמר צור: "זה רגע קשה מאד לאדם שרואה את עצמו הולך לבית סוהר בגיל 80. יחד עם זאת הוא אדם חזק".
עו"ד אבי חימי ומשה וייס המייצגים את דוד לוי: "בית המשפט העליון הפחית יותר ממחצית העונש של לוי, ובכך מבקשים להעביר מסר לבתי המשפט - להפסיק להחמיר העונשים בעבירות מסוג זה. מדובר באנשים שעשו משהו למען המדינה".
אך עו"ד טל פרג'ון מפרקליטות המדינה טען מנגד כי "בית המשפט העליון כמו המחוזי לפניו קיבל את עמדת המדינה ברוב האישומים, אך התחשב בגילו המופלג ובמצבו הרפואי של צבי בר. אין בכך בכדי להפחית במעשיו של בר ובמסר של בתי המשפט במלחמה בשחיתות".
עו"ד ז'ק חן, שייצג את שאול לגזיאל יחד עם עו"ד ירון קוסטליץ מסרו בתגובה: "בסופו של פסק דין ארוך ומנומק, מצא בית המשפט העליון להפחית בצורה דרמטית ביותר את עונשו של מר לגזיאל, ועל כך אנו מברכים".