מחקר: זה מה שאתם צריכים לאכול כדי לשמור על עיניים בריאות
מחקרים חדשים מראים שהתזונה הים תיכונית, שכוללת הרבה פירות וירקות, דגים, קטניות ואגוזים, תורמת לא רק לבריאות הלב ולהפחתה במשקל, אלא גם מונעת את היווצרותו של ניוון מקולרי, הגורם לכשליש ממקרי העיוורון בישראל
דנה היא מרצה לקולנוע בת 60. אמה וגם אביה סבלו מניוון מקולרי - מצב רפואי שעלול להביא במקרים רבים לעיוורון בגיל מבוגר. במהלך ביקורת שנתית, בעקבות ההיסטוריה המשפחתית, המליצה האופטומטריסטית לדנה לפנות לדיאטנית כדי לבסס תזונה נכונה.
ההמלצה של האופטומטריסטית מבוססת על מחקרים חדשים, שמראים כי אנשים שמקפידים על תזונה ים תיכונית הכוללת פירות, ירקות, קטניות, אגוזים, שומנים בריאים, דגים וכמויות מוגבלות של בשר אדום וחמאה הם בעלי סיכוי נמוך יותר בכ-30% לפתח ניוון מולקולרי שקשור בגיל - גורם מרכזי בהיווצרות עיוורון. מעטים המחקרים שבחנו את התזונה הים תיכונית, המוכרת יותר כתזונה מועדפת למניעת מחלות לב וסרטן, בהקשר שלה למחלות עיניים.
קראו גם:
סובלים מיובש בעיניים? תתחילו לאכול דגים
כל היום מול המסך? העיניים שלכם בסכנה
צפו: עיוור אמריקני רואה שוב בזכות עין ביונית
מה זה ניוון מקולרי?
על פי נתוני עמותת "לראות", 30% מתעודות העיוור במדינת ישראל ב-2013 הונפקו בעקבות ניוון מקולרי. ניוון מקולרי, שמכונה גם "ניוון מקולרי תלוי גיל - נמ"ג", הוא מצב רפואי שבו אזור הראייה המרכזית, שאחראי על חדות הראייה, עובר תהליך של ניוון. זו מחלה בעלת רכיב גנטי-תורשתי, ומחקרים מראים כי כשהורה אחד סובל מנמ"ג מתקדם, יש סיכוי של 50% שאחד מהילדים יפתח מצב דומה.
גם בתאומים זהים יש התאמה של כ-100% בסיכון לחלות בנמ"ג. עם זאת, המחלה מושפעת גם מגורמים סביבתיים ובהם טרשת עורקים, השמנת יתר ועישון, על כן יש חשש ששכיחות המחלה תהיה גבוהה יותר ואף תכפיל את עצמה עד השנה 2020.
מחקר חדש שהוצג בכנס האקדמיה האמריקאית לאופטלמולוגיה היה הראשון לזהות את יתרונותיהן של תזונה ים תיכונית ושל צריכת קפאין במניעת ניוון מקולרי. כחלק ממחקר מקיף על שכיחות ניוון מקולרי בפורטוגל, בחנו החוקרים 883 אנשים בגילאים 55 ומעלה מהאזור המרכזי במדינה, שהתזונה שלהם מבוססת על תפריט ים תיכוני. 449 מתוך 883 הנבדקים סבלו מניוון מקולרי בשלבים מוקדמים (לפני אובדן ראייה), ו-434 מהם לא סבלו מניוון מקולרי כלל. הנבדקים היו במעקב בין השנים 2013 ל-2015.
החוקרים העריכו את רמת ההקפדה על תזונה ים תיכונית באמצעות שאלונים שכימתו באיזו תדירות צרכו הנבדקים מזונות שנחשבים "ים תיכוניים". 39% מאלו שהקפידו יותר על תזונה ים תיכונית סבלו מניוון מקולרי, בעוד 50% מאלו שלא הקפידו על תזונה כזו סבלו מניוון מקולרי.
אלו שהתזונה שלהם הייתה מבוססת על פירות היו בסיכון מופחת משמעותית ללקות במחלה. 54% מתוך אלו שאכלו 150 גרם ומעלה של פירות בכל יום לא סבלו מניוון מקולרי והיו בסיכון מופחת ב-15% ללקות בו.
גם קפאין וחומרים נוגדי חמצון אחרים כמו ויטמין C, בטא קרוטן וויטמין E, הוכחו כבעלי השפעה בהגנה מפני ניוון מקולרי, כמו גם מפני מחלות ניווניות נוספות ובהן אלצהיימר.
מחקרים אלו מהווים צעד חשוב בהתקדמות הרפואה המניעתית.
הכותבות הן אופטומטריסטית בוחנת מטעם משרד הבריאות וחברת ועד מועצת האופטומטריסטים וראשת תוכנית תואר שני מכללת הדסה ירושלים (בהתאמה)
ומהן הסכנות שאורבות לכם בעדשות המגע שלכם? צפו: