מיליונים הושקעו בשיקום - והביוב חוזר לירקון
מי הירקון התכסו בקצף לבן באזור שבע טחנות, בעקבות הזרמת שפכים מטוהרים ממכון דרום שרון מזרחי, שאינו מתפקד כראוי זה זמן רב. בעמותת צלול טוענים: "כל חומר מזהם - למשל ממכבסה שמזרימה שפכים רוויים בסבון למערכת הביוב - מגיע היישר לנחל". החשש: הזיהום יזרום עד לים
חומר בלתי מזוהה גרם להקצפה של מי נחל הירקון באזור שבע טחנות. מבירור של עמותת צלול עולה כי מקור הזיהום הוא במכון טיהור השפכים (מט"ש) דרום שרון מזרחי. על פי הערכות, חלק מהזיהום עלול לזרום במורד הנחל ולהגיע לים.
ידיעות בנושא הזיהום בירקון מהשנה האחרונה:
מאות דגים מתים בנחלי איילון והירקון
בגלל הזרמת ביוב: שוב דגים מתים בירקון
קצף לבן בירקון בגלל ביוב שהגיע מהשרון
מקורו של הזיהום הוא בהזרמת של מי קולחים (שפכים אשר עברו תהליכי טיהור) באיכות גרועה מאוד, ממט"ש דרום שרון מזרחי, המתבצעת באישור רשות המים. הזרמת קולחים תלווה אותנו מעכשיו ועד לאביב, כיוון שבעונת הגשם אין צורך להשתמש במי הקולחים לצורך השקיה של גידולים חקלאיים. הופעת קצף מעידה על זיהום שמתגבר בימי הגשמים של תחילת הגשם.
מט"ש דרום השרון אינו מתפקד כראוי מזה זמן רב בשל עומס יתר, ומטפל במי שפכים בכמות הגדולה פי 4 מהקיבולת שלו. העבודות להקמת מט"ש חדש נמשכות זמן רב. לפי דיווחי איגוד ערים דרום שרון מזרחי (ביוב), רק לקראת מחצית 2017 אמורה להסתיים הקמת המט"ש החדש שיפיק קולחים באיכות שלא תפגע בירקון.
בינתיים התוצאה היא הרס רב הנגרם לנחל הירקון, שבשיקומו הושקעו מיליונים רבים. בעקבות האירוע, דרשה עמותת צלול מהמשרד להגנת הסביבה לפתוח בחקירה של המשטרה הירוקה ומציאת האחראים למחדל.
צפו: הזיהום בירקון:
מדוע מוזרמים השפכים?
לדברי דליה טל, רכזת הקמפיינים בעמותת צלול, הקמת המט"ש החדש בדרום השרון התעכבה במשך זמן רב והתוצאה היא שמתקן הטיפול הקיים בשטח פשוט לא עומד בעומס השפכים המוזרמים אליו מיישובי האזור. "השפכים שמוזרמים למט"ש כמעט ואינם עוברים טיפול. כל חומר מזהם - למשל ממכבסה שמזרימה שפכים רוויים בסבון למערכת הביוב - מגיע היישר לנחל ופוגע בו.
"תוך ימים ספורים נראה ככל הנראה תמותה של דגים והמשמעות היא שבנוסף אליהם גם יצורים רבים במערכת האקולוגית הרגישה הזו נפגעו".
לדברי טל, כמות המים המזוהמים שמוזרמת כיום מהמט"ש לנחל היא 23 אלף קוב ביום. "במשך חודשי הקיץ היו משתמשים במים האלה להשקייה אבל כשהגיעה התקופה הגשומה ואין יותר צורך בהשקייה, מזרימים את המים למט"ש - ומשם לנחל. מצער שהטבע נפגע פה בגלל שמשרדי הממשלה השונים גוררים רגליים".