מתווה עמונה: חלקה שהוצעה לתושבים הועברה למועצת בנימין
פרסום ראשון. חלקה בגודל של 8 דונם - אחת מארבע חלקות של נכסי נפקדים שהוצעו לאנשי המאחז - הועברה למועצת בנימין שקיבלה אישור להציב בה 10 מבנים ניידים. טרם התקבלה תשובה רשמית מהתושבים שנוטים לקבל את המתווה החדש שהושג
אתמול הכריז יו"ר הבית היהודי, השר נפתלי בנט, כי הוא הגיע למתווה נכסי נפקדים יחד עם ראש הממשלה בנימין נתניהו לפתרון משבר עמונה. במסגרת הפשרה המסתמנת, מתנחלי עמונה יפונו מהמאחז, אך יישארו על ההר. בזמן שבנט ממתין להסכמת התושבים, אתמול בערב התבשרה מועצת בנימין כי חלקה 38 - אחת מארבע החלקות שמוצעות לאנשי עמונה - הועברה לרשותה והיא יכולה להציב בה מבנים ניידים.
מדובר בחלקה בגודל של 8 דונם שבה תוכל המועצה להציב כעשרה מבנים. בעקבות האישור שהתקבל תכין המועצה בימים הקרובים תוכניות העמדה והצבה למבנים, והיא תציב אותם בחלקה במהלך שישמש יריית הפתיחה ליישום הפתרון כולו. נכון לרגע זה טרם התקבלה תשובה רשמית מהתושבים, שמנסים לקבל תמונה ברורה ומלאה של התוכנית - האם תהיה אפשרות להרחבת השטחים, מה יהיה מעמדם המשפטי ועוד.
פתרון נכסי הנפקדים שעליו סיכמו בנט ונתניהו כולל ארבע חלקות (28, 29, 30 ו-38) בסך כולל של כ-50 דונם. כל החלקות נמצאות על ההר ומרוחקות כמה מאות מטרים ממקום הבתים הנוכחי. ההצעה התקבלה בדרג הפוליטי לאחר לחצים כבדים שהופעלו על היועץ המשפטי אביחי מנדלבליט כדי שיאשר את המתווה ויבצע בו תוכנית פירוק-שיתוף - פעולה שמחלקת את החלקות.
ההצעה הנוכחית טובה מהקודמת שהוצעה לאנשי עמונה, שעדיין מנסים להבין מה עתידו של השטח ואם הוא מוסדר משפטית לתקופה ארוכה, זאת כדי להימנע בעוד כמה שנים מסיטואציה דומה לזו שהם חווים כיום. גורמים בהתיישבות טוענים כי הנטייה של אנשי עמונה היא להסכים למתווה וכי נותרו פרטים קטנים ואחרונים שיש לסגור.
"לאחר מאמצים מרובים מול ראש הממשלה ומול היועץ המשפטי לממשלה הצלחנו לגבש מתווה נכסי נפקדים טוב ועמדנו ביעד שהצבנו לעצמנו: להשאיר את עמונה על ההר", אמר אתמול שר החינוך בנט. "זה מתווה חדש שנותן אופק לתקופה ארוכה הרבה יותר ועל שטח גדול שמכיל את כל המשפחות, עם פוטנציאל התרחבות בהמשך".
בנט נפגש אתמול עם נציגי עמונה בכנסת והציג להם את התוכנית. לדבריו, ההחלטה תתבצע אם מתיישבי עמונה יקבלו את מתווה הפשרה. "אני מאמין מאוד שנקבל את הסכמתם להעתקה לשטח החדש על גבעת עמונה בדרכי שלום ובכך נוכל לפנות לבג"ץ בבקשת ארכה כדי ליישם את המתווה הזה", הוסיף בנט. "בנסיבות שנוצרו הצלחנו להשאיר את עמונה על ההר לצד ההישג האדיר של הסדרה אסטרטגית של ההתיישבות בחוק".
במסגרת המתווה, התושבים יתחייבו לפינוי שקט של המאחז, ללא מאבק. גם אם תושג הסכמת התושבים, הדבר כמובן תלוי בהחלטת בג"ץ לאישור דחיית הפינוי בעוד חודש ימים על מנת להכשיר את הקרקעות והמבנים לקליטת אנשי עמונה.