תביעה: הגידול לא אובחן - בת 32 מתה מסרטן צוואר הרחם
משפחתה של א' שנפטרה בגיל 32 מסרטן צוואר הרחם והשאירה 3 יתומים, תובעת את קופות החולים כללית ולאומית שלא הפנו אותה לבדיקות המתאימות שיכלו להציל חייה, למרות תלונותיה. כללית ולאומית: "נגיב במסגרת ההליך המשפטי"
תביעה על רשלנות רפואית נגד כללית ולאומית: משפחה של חולה שנפטרה תובעת את קופות החולים כללית ולאומית בגין רשלנות רפואית, לאחר שלטענתה לא הפנו מטופלת לבדיקות הנדרשות לסרטן צוואר הרחם למרות הסימנים המחשידים שהופיעו והביאו למותה.
קראו עוד
סרטן צוואר הרחם: הסיבות, האבחון והחיסון החדש
חשוב לדעת: 13 נקודות על חיסון למניעת סרטן צוואר הרחם
בדיקות תקופתיות אצל הרופא: מה צריך ובאיזה גיל
לפני 9 שנים א' תושבת המרכז טופלה בקופת חולים לאומית והופנתה על ידי גניקולוג לביצוע בדיקת פאפ (בדיקה לאבחון סרטן צוואר הרחם). בטופס קבלת התוצאות נכתב כי יש בעיה באיכות הבדיקה ולכן לא ניתן לקבוע אבחון מדויק לגבי מצבה הרפואי. א' לא הופנתה לביצוע בדיקה חוזרת או לבירור מעמיק יותר לגבי מצבה הרפואי.
שנה מאוחר יותר, לאחר שילדה בפעם הראשונה, התקשתה א' להיכנס להריון ופנתה אל גניקולוג בקופת חולים לאומית שטען שעליה ליטול תרופות המיועדות לטיפול, אך לא שלח אותה לבדיקות נוספות. חודש מאוחר יותר נכנסה להריון ולאחר כשנה החליטה לעבור מקופת חולים לאומית לקופת חולים כללית והרתה בפעם השלישית.
במהלך כל אותן השנים – מאז ביצוע בדיקת הפאפ – הגניקולוג בקופת החולים לא הפנה אותה לבדיקה תקופתית ולא עדכן אותה שעל פי הנחיות משרד הבריאות מומלץ לבצע בדיקת פאפ אחת לשלוש שנים.
לאחר הלידה השלישית, חשה א' ברע ועברה בדיקות אצל הגניקולוג שטען שאין עדות לבעיה גניקולוגית חריפה, נמנע מלשלוח אותה לבדיקת פאפ ובהמשך נתן לה מרשם לגלולות.
בזמן נטילת הגלולות החלה א' לסבול מדימומים. היא פנתה דרך האחיות לגניקולוג שלטענת המשפחה לא מצא לנכון לזמן אותה לבדיקה או להפנות אותה לבדיקות נוספות וטען שזה מצב תקין בזמן נטילת גלולות.
לאחר מספר ימים הבחינה א' בבריחת שתן והפרשות ופנתה שוב לגניקולוג אך לדברי משפחתה היא שוב לא הופנתה לבדיקת פאפ כל אף כל הסימנים החשודים.
גידול של 8 ס"מ
בחודש אפריל 2012 סבלה א' מדימום ופונתה לטיפול אצל רופא אחר וזה הפנה אותה מיידית לביצוע בדיקה בבית החולים תל השומר. למרבה הצער בבית החולים מצאו גידול בגודל 8 ס"מ בצוואר הרחם וא' הופנתה לבדיקת סי.טי והיא אובחנה כחולה בסרטן צוואר הרחם.
לאור מצבה החמור עברה א' שבועיים מאוחר יותר ניתוח לכריתת בלוטות הלימפה והחלה לקבל טיפולים וכימותרפיה. לאחר מספר חודשים עברה ניתוח נוסף לכריתת הרחם והשחלות ולאחר שהתברר שהגידול לא הוסר, הוחלט על ניתוחים נוספים.
לאחר מסכת ייסורים ארוכה שכללה מספר רב של ניתוחים וטיפולים, נפטרה א' בגיל 32 והותירה אחריה בעל ושלושה ילדים קטנים. לאחר מותה שלחו בני המשפחה את הבדיקות הראשוניות של א' למעבדה נוספת. מתוצאות עלה שנמצא נגע דלקתי אשר יכול היה להתגלות לו א' הייתה נשלחת לבדיקה חוזרת או עוברת בדיקות נוספות ובכך אולי היה ניתן למנוע את הסוף הטראגי.
המשפחה תובעת את קופות חולים כללית ולאומית בטענה שלמרות שא' בעלת היסטוריה משפחתית של גידולים סרטניים – דודה חלה בסרטן כבד ואביה בסרטן הערמונית, ועל אף שהמלצות משרד הבריאות הן לבצע בדיקה מקדימה לגילוי סרטן צוואר הרחם – הן כשלו באבחון הגידול הממאיר מבעוד מועד.
אחד מסוגי הסרטן הקטלניים
מנתוני האגודה למלחמה בסרטן עולה כי מדי שנה בשנה מתות 270,000 נשים בעולם מסרטן צוואר הרחם - 85% מהן במדינות מתפתחות (באפריקה, בדרום אמריקה ובחלקים מאסיה), שם הנגישות לבדיקות גילוי מוקדם נמוכה.
סרטן צוואר הרחם היה אחד מסוגי הסרטן הקטלניים בקרב נשים גם במדינות מפותחות, אך שכיחותו ירדה באופן משמעותי עם כניסתן של בדיקות לגילוי מוקדם של צוואר הרחם - בדיקות הפאפ. בישראל מאובחנים בכל שנה 200 מקרים חדשים של סרטן צוואר הרחם.
"בנוסף לאי ביצוע הבדיקות, לעיתים כאשר בדיקות אלה מבוצעות בכל זאת, מדובר בפענוח שגוי של דגימות שנלקחו באמצעות ביופסיה או באי התייחסות מספקת של הרופא לממצאים שאינם חד משמעיים או מעורפלים והתעלמות מהם", אמרה עו"ד אורנה ינובסקי ממשרד ינובסקי – לינר שמייצגת את המשפחה.
"בכל אחת מהדוגמאות הללו המדובר ברשלנות רפואית לכאורית, שבגינה עלול להיגרם איחור באבחון סרטן צוואר הרחם. איחור זה יכול לפגוע משמעותית בסיכויי ההחלמה של החולה, ואף לעלות לה בחייה".
מלאומית שירותי בריאות נמסר בתגובה: "אנו משתתפים בצער המשפחה ותשובתנו המקצועית תימסר לבית המשפט כמקובל".
מכללית שירותי בריאות נמסר: "כללית דוחה כל טענה של מעשה או מחדל ראשוני מטיפול במנוחה ותגובה מפורטת על כך תימסר במסגרת ההליך המשפטי".