שתף קטע נבחר

נתונים מדאיגים: מחצית הלוקים בשבץ מוחי - מטופלים באיחור

נתונים חדשים של האיגוד הנוירולוגי בישראל חושפים כי אלפי ישראלים לוקים מדי שנה בשבץ מוחי, כמעט מחציתם מגיעים לחדר המיון באיחור וברכבם הפרטי. עם זאת חלה התקדמות בטיפול ופי 2 מהחולים עוברים צנתור מוחי השולף את קריש הדם החוסם

שבץ מוחי הוא עדיין אחד מגורמי התמותה המובילים בישראל, אך רבים מהישראלים מטופלים בו באיחור: כך עולה מנתונים חדשים אותם חושף היום (ה') האיגוד הנוירולוגי הישראל.

 

רבים מהישראלים הלוקים בשבץ עדיין מגיעים לחדר המיון ברכבם הפרטי, במקום באמבולנס, כשכל דקה קובעת. מהסקר עולה עוד כי חרף תחילת הטיפול המאוחר, הוכפל השימוש בטכנולוגיה חדישה של צנתור מוח לשליפת הקריש החוסם.

 

קראו עוד

למיון תוך 3 שעות: איך מזהים שבץ מוחי – ומה עושים

לא תמיד תדעו שהוא תוקף: הכל על שבץ מוחי

צילומי הרפואה המדהימים: כך נראה שבץ מוחי?

 

הנתונים החדשים נחשפו בכנס הרישום הלאומי לשבץ NASIS הנערך ומתפרסם אחת לשלוש שנים. מהרישום עולה כי 15 אלף ישראלים נפגעים מדי שנה מאירוע מוחי, מחלה המדורגת כגורם הנכות המוביל באדם הבוקר.

 

עלייה בטיפולים דחופים למגיעים עם שבץ (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עלייה בטיפולים דחופים למגיעים עם שבץ(צילום: shutterstock)

 

עלייה בטיפולים דחופים בהמסת קרישי דם

מנתונים שנאספו מ-27 בתי חולים בישראל, עולה תמונה על מצבם הרפואי של החולים בהגיעם לבית החולים, זמן הפינוי שלהם לבית החולים ואמצעי הפינוי, הטיפול שקיבלו ומצבם לאחר השחרור.

 

הנתונים נערכו על ידי האיגוד הנוירולוגי בשיתוף עם ההסתדרות הרפואית (הר"י), איגוד הפנימאים והמרכז הישראלי לבקרת מחלות והקיפו למעלה מ-2,000 מטופלים, בחודשים אפריל-מאי האחרונים.

 

מהסקר עולה מגמת עלייה עקבית בהיקף השימוש בטיפולים דחופים להמסת או שליפת קריש הדם החוסם באירוע מוחי. טיפולים אלה, לא היו קיימים לפני שני עשורים, ועם השנים חלה עלייה מתמדת בשימוש בהם.

 

כך למשל, בשנת 2004 רק אחוז אחד מחולי השבץ המוחי קיבלו את הטיפול להמסת קריש הדם, בעוד שבשנה האחרונה זכו בטיפול 14% מהחולים. בתוך כך הוכפל השימוש בישראל בטכנולוגיה חדישה של צנתור מוח דחוף לשליפת הקריש המוחי החוסם. טיפול זה יעיל לצמצום נכות קשה באירועים מוחיים חמורים שבהם נחסם כלי דם מוחי ראשי.

 

קיצור במהירות במתן טיפל דחוף

במהלך שלוש השנים האחרונות חל קיצור ניכר במהירות מתן טיפול דחוף באירוע מוח חד. יש לכך חשיבות מיוחדת מאחר ש"זמן אבוד הוא מוח אבוד", וטיפול מהיר יותר משמעו הפחתה נוספת בנכות.

 

עוד עולה מהנתונים כי הוכפל שיעור החולים בהם בוצעה בדיקת CT ראש מהירה בתוך 25 דקות מהגעתם לבית החולים (מ-13% ל-26%). שיעור המטופלים אשר בהם תרופה ממסת קריש TPA ניתנה בתוך פחות משעה מרגע הגעתם לבית החולים גדל ב-75% (מפחות מ-25% ליותר מ-40% מהמטופלים).

 

מרבית הלוקים באירוע מוחי מגיעים עדיין באיחור לבית החולים ומחמיצים את חלון ההזדמנויות לטיפול מונע נכות. 4 מכל 10 נפגעים מגיעים לבית החולים בכוחות עצמם או על ידי קרוביהם ומעדיפים לוותר על הזמנת אמבולנס.

 

הסימנים: פה עקום, בלבול, שיתוק

שבץ מוחי, או CVA הוא תוצר של חסימת כלי דם מוחי המונע העברת חמצן לאותו אזור במוח המוזן על ידי כלי הדם. מרגע זה, עובר האזור המוחי מוות בלתי הפיך, ומותיר "חותמת" לצמיתות.

 

תסמיני השבץ תלויים באזור במוח שניזוק, ובחלק מהמקרים האדם כלל אינו מודע לכך שלקה בשבץ. במקרים אחרים הסימפטום עשוי להיות בהייה, שכחה לפרק זמן של מספר דקות או חולשה.

 

ברוב המקרים, שבץ מוחי גורם לחולשה בחצי גוף, כיוון שכלי הדם שנפגע בדרך כלל מספק דם לחצי אונת מוח השולטת על החצי הנגדי של הגוף. אם נפגע החלק השמאלי במוח, הרי שהשיתוק יתרחש בצד הימני של הגוף.

 

תסמינים נוספים הם בעיות ראייה, קשיי בליעה, עקצוצים, אובדן תחושה, שיתוק בחלק מהפנים הבולט במיוחד בעת ניסיון לחייך (פציאליס), צניחת עפעף, סחרחורת, אובדן קואורדינציה, שינויי אישיות ומצב רוח, עייפות ותשישות.

 

במקרים קשים שבהם נותקה אספקת החמצן לחלקים המוחיים האחראיים על מערכות חיוניות כמו לב ונשימה, גורם השבץ גם למוות.

 

אם אחד או יותר מהתסמינים הללו נמשך עד יממה, ייתכן שמדובר באירוע מוחי חולף - TIA. מדובר באובדן זמני של תפקודים מוחיים בשל חסימה חלקית של עורק המוביל דם למוח. על אף התסמינים החולפים, הרי שמדובר בסימן אזהרה לכך ששבץ מוחי מלא עשוי לתקוף, ובקרוב.

 

כאמור, פעמים רבות אין סימנים מובהקים לשבץ, לכן יש צורך בבדיקות הדמיה הכוללות CT מוח עם חומר ניגוד המדגים את כלי הדם המוחיים, דופלקס קרוטיד – סוג של אולטרסאונד המודד את זרימת הדם בעורק הקרוטיד המוביל דם למוח, ובדיקות נוספות הכוללות אק"ג, בדיקות דם ובעת הצורך MRI.

 

צפו: כך נראים הסימנים לשבץ

 

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שבץ מוחי. סיבת התמותה המובילה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים