דיווח: "המוסד חיסל בתוניסיה מומחה מל"טים"
מהנדס בשם מוחמד א-זווארי נורה אתמול למוות מטווח קצר ברכבו. כלי תקשורת במדינה מצטטים עיתונאי שטוען כי המוסד עקב אחרי המהנדס בשל קשריו עם חמאס ואתמול חיסל אותו. יום לפני שנורה הוא נפגש עם אישה שהזדהתה כעיתונאית הונגריה. עד כה נעצרו 7 חשודים
כלי תקשורת בתוניסיה מצטטים היום (ו') עיתונאי בשם בורהאן בסיס שכתב בעמוד הפייסבוק שלו כי המוסד הישראלי אחראי לחיסולי של מוחמד א-זווארי, 49, מהנדס טיסה שנורה אתמול למוות מטווח קצר במכוניתו בעיק ספאקס שבמדינה. בתוניסיה דווח כי נעצרו שבעה בני אדם, מהם ארבעה תוניסיאים ושלושה רוסים.
העיתונאי שהפנה אצבע מאשימה לישראל כתב עוד כי א-זווארי עזב בשנת 1991 את תוניסיה והיגר לסוריה שם יצר קשר עם אנשי ארגון חמאס, הפך למקורב לאנשיו והחל לסייע לזרוע הצבאית עם הידע שצבר. א-זווארי היה מהנדס ועבד בתחום פיתוח מטוסים ללא טייס. לטענת העיתונאי, הוא היה תחת מעקב של המוסד בתקופה האחרונה עד שכאמור חוסל אתמול ברכבו.
כמו כן, באתר החדשות המפרצי "אל-חליג׳ אונליין" דיווח מפי "גורמים יודעי דבר" כי א-זווארי קיבל במהלך השנים האחרונות סדרת שיחות שבהן איימו לחסלו, זאת על רקע פעילותו בתחום המטוסים ללא טייס ותמיכתו בסוגיה הפלסטינית. כמו כן, אותם גורמים הצביעו על כך שגורמי ביטחון זרים מעורבים בחיסול.
תחנת רדיו מקומית בתוניסיה בשם "מוזאיק" דיווחה כי יום לפני החיסול נפגש המהנדס עם אישה, שטענה שהיא עיתונאית, שהגיעה מהונגריה יחד עם שני גברים כדי לראיין אותו בעניין ההמצאות האחרונות בתחום התעופה. גורמים ששוחחו עם התחנה הוסיפו כי האישה עזבה את תוניסיה ביום רביעי ויש חשד שהיא קשורה לחיסול. עוד דווח כי נתפסו שני אקדחים ומשתיק קול שנעשה בהם שימוש בנוסף לטלפונים סלולריים וחפצים נוספים.
מוראד א-טורקי, גורם משפטי רשמי בעיר ספאקס, אמר היום בצהריים לתוכנית רדיו מקומית כי "נושא המעורבות של מודיעין זר בהתנקשות אינו עומד על הפרק כרגע". הוא סיפר כי יש כמה חשדות לגבי מעורבותו של אזרח זר בהתנקשות, בלגי ממוצא מרוקני. לדבריו, ניתן אישור לפרסם את התמונה שלו בכלי התקשורת ובהמשך יינתן אישור לפרסם את התמונה של אדם שני שככל הנראה ביצע את ההתנקשות. עד כה, הוחרמו ארבעה כלי רכב במסגרת החקירה.
כמו כן, לפי דיווח באחת מתחנות הרדיו המקומיות בערב נעצרו שלושה בני אדם בעלי אזרחות רוסית בנמל ספאקס, בהם קפטן של ספינה להעברת סחורות, בנוסף לגבר ואישה.
חמש שעות בלבד לאחר החיסול בתוניסיה מפכ"ל הביטחון הלאומי התוניסאי, עבד א-רחמן בלחאג' עלי, הודיע על התפטרות מתפקידו, מבלי שציין מדוע. מקורות פוליטיים בתוניסיה לא שללו את האפשרות שההתפטרות הגיע על רקע פרשיית החיסול. בהודעת משרד הפנים של תוניסיה נמסר כי עלי התפטר "בשל סיבות אישיות".
דובר חמאס בעזה, מושיר אל-מסרי, התייחס בראיון בתחנת רדיו בתוניסיה לדיווח כי המוסד אחראי לחיסול, ואמר כי "המרוויחה היחידה מההתנקשות היא היישות הציונית". אל-מסרי הביע סולידריות עם משפחת ההרוג וכינה אותו "שהיד". הוא הבהיר כי רק לזרוע הצבאית של חמאס יש את האפשרות להגיב לחיסול.
עפיפונים עם "גו פרו": חמאס אוסף מודיעין מהאוויר
מערך המל"טים של חמאס ספג פגיעה קשה בתקיפה של חיל האוויר במהלך מבצע "עמוד ענן" ב-2012, אך שוקם מאז והפועל כמה פעמים בגיחות צילום בעומק שטח ישראל במהלך מבצע "צוק איתן" ב-2014.
בצה"ל מעריכים כי חמאס יעשה שימוש נרחב ומדויק יותר במזל"טים גם בעימות הבא עם ישראל, על אף הגבלותיו בנושא שנובעים מהקושי להבריח אמצעים לייצור כלי הטיס. כחלופה חמאס משתמש ברחפנים רבים בעיקר למטרות תיעוד, הסברה אך גם איסוף מידע על הנעשה בעוטף עזה.
חמאס מטיס מעת לעת מזל"טים בשטח הרצועה בעיקר לצורכי ניסוי ופיתוח, אך באחד המקרים לפני כמה חודשים, כאשר מזל"ט של חמאס חצה את הגבול האווירי לישראל, חיל האוויר הישראלי הפיל אותו.
פרשננו רון בן ישי מוסיף כי איום המל"טים של חמאס אינו מסכן ממש את מדינת ישראל, אבל מהנדס תעופה כמו זה שחוסל יכול לעזור עם גלשונים ממונעים ועוד כמה אמצעי פיגוע ואיסוף מודיעין, כגון רחפנים, שיכולים לגרום לנזק.