מדריך: ההשפעה של תרופות פסיכיאטריות על המשקל
נטילת תרופות נגד דיכאון וחרדה עלולה לגרום לעתים לעלייה במשקל עד כדי סיכון הבריאות. מה ההבדל בין התרופות הפסיכיאטריות השונות ואיך ניתן למנוע השמנה בעת נטילתן?
התרופות הפסיכיאטריות חוללו מהפכה בעשורים האחרונים ומאפשרות לרבים מן החולים לנהל חיים מספקים. למרבה הצער, אחת מתופעות הלוואי של חלק מתרופות אלה קשורה לעתים קרובות בעלייה לא רצויה במשקל.
כ-10% מהאוכלוסייה הבוגרת לערך נוטלים תרופות פסיכיאטריות, 2% עם הפרעות פסיכיאטריות קשות וכ-8% מוגדרים עם חרדה ודיכאון מסוגים שונים. הנתונים הללו גדלים כל הזמן, ועם השנים יותר אנשים נוטלים תרופות פסיכיאטריות.
שתי השאלות הנפוצות המעסיקות אנשים לפני שמתחילים לקחת תרופה פסיכיאטרית: "האם אני אהיה תלוי בתרופות", ו-"האם אעלה במשקל?".
קראו עוד:
מדריך נוגדי דיכאון: החדשות, הפחות משמינות והמהירות
מפתיע: כמה זמן לוקח לכדור נגד דיכאון להשפיע?
תרופות נגד דיכאון: מיתוסים מול מציאות
בכמה משקל מדובר?
לפעמים העלייה במשקל היא אפסית, אבל לעתים קרובות מדי העלייה במשקל היא משמעותית מאוד ובעלת השלכות בריאותיות.
מטופלים רבים מדווחים על עלייה לפחות של 7 אחוזים במשקל הגוף. עלייה כזו במשקל יכולה להעלות את הסיכון לבעיות בריאות רבות, כגון לחץ דם גבוה, סוכרת, הפרעות בשומנים בדם, מחלות לב, דלקת פרקים וסוגים מסוימים של סרטן.
הרופאים והמטופלים עומדים מול דילמה קשה - האם לרשום תרופה שעוזרת למטופל אבל עלולה לסכן אותו בתופעת לוואי, שהוכחו כמעלות את הסיכון למחלות נוספות ומסכנות חיים?
כך משפיעות התרופות על הגוף
תרופות פסיכיאטריות עושות את עבודתן על ידי שינוי הרמות של חומרים כימיים במוח המווסתים את מצב הרוח. עם זאת, הן גם משנות את הרמות של כימיקלים במוח המשפיעים על תיאבון, שובע, חילוף חומרים ואחסון שומן.
לאחר תחילת טיפול, חולים רבים אומרים שהם מרגישים רעבים יותר מהרגיל או מתחילים לפתח תשוקה עזה לממתקים עתירי קלוריות ופחמימות אחרות. הם גם מתלוננים על כך שהם לא מרגישים מלאים, לא משנה כמה הם אוכלים וכי המשקל הנוסף הולך ישר לבטן, הישבן והירכיים שלהם.
האם כל התרופות גורמות לעלייה במשקל?
לא כל התרופות הפסיכיאטריות גורמות להשמנה, וכל אחת מהן פועלת במנגנון שונה המביא לעלייה במשקל.
תרופות לסכיזופרניה - חלק מהתרופות נגד סכיזופרניה משמינות ואפילו מאוד. לכן צריך לעקוב אצלם אחרי רמות סוכר כדי לבדוק שאין התפתחות סוכרת.
תרופות הנתנות לטיפול בסכיזופרניה כמו לפונקס וזיפרקסה, מעלות את רמת השומנים בדם ואת העמידות לאינסולין, ובכך עולה הסיכון לסכרת והשמנה. תרופות אחרות למחלה זו גם כן מובילות להשמנה, אך התופעות המטבוליות הנלוות פחות נפוצות
נוגדי דיכאון - טיפול תרופתי בנוגדי דכאון עלול להביא לעלייה במשקל, אך במידה יותר מתונה בהשוואה לתרופות לפסיכוזה. הנטייה של כדורים מסוימים נגד דיכאון וחרדה לגרום להשמנה נובעת משילוב בין פעילות הכדור לבין התפקוד הגופני הייחודי אצל כל מטופל. לכן, לא ניתן לנבא במדויק איזה כדור יגרום להשמנה ולמי מהמטופלים.
התרופות נוגדות הדיכאון הנפוצות ביותר הן ממשפחת ה-SSRI, המבוססות על עיכוב ספיגה חוזרת של סרוטונין. רוב התרופות ממשפחת SSRI מדכאות תיאבון, ולא גורמות לעליית משקל משמעותית. התרופות המשתייכות לקבוצה זו הן ציפרלקס, פרוזק, פריזמה, ציפרמיל, רסיטל ועוד.
תרופות ממשפחת SNRI מדכאות תיאבון, לכן תרופות אלה אינן גורמות לעליית משקל משמעותית, עם זאת התרופה Venlafaxine Efexor, Venla ,Viepaxיכולה דווקא לגרום לירידת משקל.
תרופות השייכות למעכבי MAO שהיו הראשונות שהשתמשו בהן כנגד דיכאון, מביאות לעליית משקל כתוצאה מהגברת תיאבון, ככל הנראה על רקע חסימה של היסטמין (העדר תחושת שובע), מה שמהווה בעיה בהיענות לתרופות.
תרופות המטפלות במניה דיפרסיה (הפרעה דו קוטבית) ובעיקר ליתיום, עלולות לגרום לעלייה במשקל בשכיחות גבוהה. עלייה ניכרת זו נגרמת בחלקה מהשפעת הליתיום על מטבוליזם של הפחמימות במנגנון לא ידוע, או כביטוי לתת פעילות של בלוטת התריס ובחלקה מאצירת נוזלים.
סודיום ואלפרואט גורמת לעלייה קלה במשקל ואילו לאמוטריג'ין (למיקטל ) אינה גורמת לעלייה במשקל כלל.
לא רק התרופה
יש לשים לב שגם אם התרופות הנוגדות דכאון אינן גורמות לעלייה במשקל במנגנון פיזיולוגי, יש סיכוי שההשפעה החיובית של הטיפול תגרום לעלייה במשקל.
במרבית המקרים לאנשים בדיכאון יש נטייה לחוסר תיאבון וירידה במשקל. ברגע שהטיפול התרופתי מועיל, מצב הרוח משתפר, התיאבון חוזר ואיתו גם לעתים עלייה במשקל. אנשים שלא שרויים בדיכאון, נהנים מהאוכל ולכן אוכלים יותר טוב. בהרבה מן המקרים מדובר על המשקל שהמטופל השיל מעצמו כשהיה בדיכאון.
איך מתמודדים?
במחקר שנערך בסין ופורסם בינואר 2008 ב-The Journal Of American Medical Association , נבדקו 128 מטופלים הסובלים מסכיזופרניה בגילאי 18-45, המטופלים בתרופות אנטיפסיכוטיות , שהעלו למעלה מ-10% במשקלם בעקבות נטילתם.
במחקר בדקו את יעילות הטיפול של מטפורמין, תרופה הניתנת בדרך כלל לחולי סוכרת וטרום סוכרת כטיפול לאיזון רמות הסוכר, והפחתה מתונה במשקל.
בקבוצה שביצעה שינויים באורח חיים בשילוב עם נטילת מטפורמין ניתן היה לראות את הירידה הגבוהה ביותר במשקל (7.3%) ושיפור בכל מדדי הבריאות, בהשוואה לקבוצות אחרות.
הקבוצה הבאה אחריה הייתה זאת שקיבלה טיפול תרופתי בלבד.
במקום השלישי הקבוצה שעשתה שנוי באורח החיים ללא שינוי תרופתי ולבסוף הקבוצה שלא טופלה כלל. בכל הקבוצות נשמרה יציבות קלינית של המצב הפסיכיאטרי.
את הטיפול במטפורמין יש עוד לחקור ובכל מקרה יש להיוועץ ברופא.
כפי שראינו במחקר, הקבוצה שהצליחה להגיע להישגים היפים ביותר שילבה שינויים בהרגלי האכילה והפעילות הגופנית. לכן מומלץ ללכת להיוועץ עם דיאטנית להתאמת התפריט, בחירת מזונות מתאימים והקניית הרגלי אכילה בריאים.
גם אם לא קל לרדת במשקל כאשר נוטלים את התרופות, אין זה אומר שצריך לוותר על אורח חיים בריא ויש לשמור על איזון, ולמנוע עלייה נוספת במשקל על ידי אימוץ הרגלי אכילה נכונים, על מנת לא להעלות את הסיכון לחלות במחלות אחרות.
הדבר החשוב ביותר הוא להבין כי יש להמשיך לקחת את התרופות שניתנות על ידי הרופא. אפשר להפסיק את התרופות ואולי "להרוויח" גוף רזה, אבל במחיר נפשי כבד מדי.
לעתים בהתייעצות עם רופא, ישנה אפשרות להחליף את התרופה האנטיפסיכוטית בתרופה אנטיפסיכוטית אחרת. כיום יש תרופות מהדור החדש, שחלקן גורמות לפחות עלייה במשקל ולכן במידה שהרופא מאפשר זאת בהתאם למצב החולה, ישנה אפשרות להחליף לתרופה שהיא בעלת פונטציאל נמוך יותר להשמנה.
יש לזכור כי גם אם לתרופה יש פונטציאל להשמנה, אין זה אומר כי בוודאות ישפיע על כל אחד, מאחר שההשפעה היא שונה על כל אינדבידואל.
הדבר החשוב ביותר לשמור על אורח חיים בריא, תזונה נכונה ופעילות גופנית.
הכותבת היא דיאטנית קלינית בחברת מותר לי