מוזיאון אנה פרנק: "ייתכן שהיא נתפסה במקרה"
לפי מחקר חדש של מוזיאון בית אנה פרנק באמסטרדם ייתכן שהנערה היהודייה ומשפחתה לא נתפסו בעקבות הלשנה. במחקר נכתב שהבניין שבו הסתתרו היה חלק מחקירה נגד עובדים לא חוקיים וזייפנים של תלושי מזון
במחקר חדש שפרסם אתמול (יום ו') מוזיאון בית אנה פרנק באמסטרדם נכתב כי למרות עשרות שנים של חקירה, עדיין אין ראיה חותכת לכך שהנערה היהודייה ומשפחתה הוסגרו לידי הנאצים. רונלד לאופולד, מנכ"ל המוזיאון, אמר אתמול כי המחקר החדש שערך "מציג תרחישים אחרים שיש לקחת בחשבון" מלבד הלשנה על אנה ומשפחתה.
אנה הסתתרה עם בני משפחתה במשך שנתיים בבניין משרדים ברחוב פרינסנחראכט 263 באמסטרדם. הם נתפסו ב-4 באוגוסט 1944. לפי אחד התרחישים שמציג המחקר, הפשיטה באותו יום הייתה חלק מחקירה של השלטונות על תלושי מזון מזויפים, ולא במטרה למצוא יהודים שמסתתרים מהנאצים.
במחקר נכתב כי תפקידם של השוטרים שפשטו על דירת המסתור לא היה למצוא יהודים, אלא לבצע מעצרים שנוגעים בין השאר לענייני כספים. עוד נכתב כי השוטרים היו במקום במשך יותר משעתיים - זמן ארוך בהרבה מהמקובל במקרים של מעצר אנשים במחבוא.
במחקר מוזכרים שני גברים שהיו אנשי מכירות באחת החברות בבניין המשרדים ועסקו בזיוף תלושי המזון. השניים נעצרו ב-1944 ושוחררו. המעצרים מוזכרים גם ביומנה של פרנק. במחקר נכתב כי מעצרים כאלה היו מדווחים לאגף חקירות בהאג, והחוקרים "נתקלו לעיתים קרובות ביהודים במחבוא במהלך הפעילות היומיומית שלהם".
תרחיש נוסף שמופיע במחקר הוא שהפשיטה על הבניין הייתה חלק מחקירה נגד עובדים לא חוקיים, שהועסקו בחברה כדי שלא יגוייסו בכפייה ויישלחו לגרמניה. "חברה שבה הועסקו עובדים בניגוד לחוק ושני אנשי מכירות שנעצרו על זיוף תלושים הגבירו בוודאות את הסיכון לעורר תשומת לב מצד הרשויות", נכתב במחקר של מוזיאון בית אנה פרנק.
"השאלה תמיד הייתה: מי הלשין על אנה פרנק ועל האחרים במחבוא? אלא שההתמקדות המפורשת הזו בהלשנה מגבילה את נקודת המבט על המעצר", אמר לאופולד. "בוודאי שהאפשרות של הלשנה לא נשללה, וכן לא הוכח קשר בין הונאת התלושים למעצרים". הוא הוסיף כי יש צורך להמשיך לחקור את הנושא. "בפירוש, המילה האחרונה על היום הגורלי הזה בקיץ 1944 עדיין לא נאמרה".