אקדחים, משתיקי קול ומכוניות שכורות. בתוניסיה חוקרים את החיסול שמיוחס למוסד
לפי דיווחים מוחמד א-זווארי, שנורה למוות במכוניתו, סייע לחמאס לפתח מל"טים. תוניסיה הודיעה כי תפסה 4 כלי רכב ששימשו את המחסלים וכי בעצורים תושבי תוניס והעיר ג'רבה, שבה קהילה יהודית גדולה: "יש קלסתרון של חשוד". רק לפני 5 ימים חזר א-זווארי מלבנון, ונקבע לו ראיון עם "עיתונאית מהונגריה". עדויות: "הוא נכנס לעזה דרך המנהרות ואימן אנשי חמאס להשתמש במל"טים"
בתוניסיה ממשיכים הבוקר (שבת) לחקור את חיסולו של מוחמד א-זווארי, מומחה המל"טים שלפי דיווחים סייע לחמאס, ושבתוניסיה יש טענות כי חוסל על-ידי המוסד הישראלי. לפי הודעת משרד הפנים של תוניסיה "צוותי החקירה של מנגנוני הביטחון ממשיכים במאמץ לחשוף את הגורמים המעורבים בפשע הזה, את נסיבותיו ואת המניעים לו". בעיתון הלבנוני "אל-אחבאר", המקורב לחיזבאללה, דווח הבוקר כי רק לפני חמישה ימים חזר א-זווארי לתוניסיה מביקור בלבנון ובטורקיה, וכי לפני חיסולו נקבע לו ראיון עם "עיתונאית מהונגריה". מקורבו של א-זווארי סיפר לתקשורת בתוניסיה כי בעבר הוא נכנס שלוש פעמים לעזה דרך מנהרות ההברחה כדי לעזור לחמאס להילחם בישראל.
ההודעה הרשמית של שלטונות תוניסיה על חקירת הרצח מספקת פרטים על האמצעים ששימשו את המחסלים. לפי משרד הפנים כוחות הביטחון של תוניסיה תפסו ארבעה כלי רכב שבהם השתמשו לחיסול – בהם מכוניות שכורות. הם תפסו גם שני אקדחים, שני משתיקי קול, טלפונים ניידים ו"חפצים רבים" הקשורים לחיסול. לדברי משרד הפנים מנגנוני הביטחון של תוניסיה הצליחו לגבש קלסתרון של אחד החשודים במעשה.
משרד הפנים התוניסאי ציין כי עצר חמישה חשודים במעורבות בחיסול, וכי הם תושבי כמה ערים – בהן הבירה תוניס, העיר ספאקס והעיר ג'רבה, שבה יש קהילה יהודית גדולה. בינתיים דיווחה תחנת רדיו מקומית כי כמה אנשי צוות של ספינה רוסית, שנמנו עם העצורים, שוחררו.
אתמול במהלך היום ציטטו כלי התקשורת בתוניסיה עיתונאי בשם בורהאן בסיס, שכתב בעמוד הפייסבוק שלו כי המוסד הישראלי אחראי לחיסולי א-זווארי, אשר נורה שלשום למוות מטווח קצר במכוניתו. העיתונאי שהפנה אצבע מאשימה לישראל כתב עוד כי א-זווארי עזב בשנת 1991 את תוניסיה והיגר לסוריה, ושם יצר קשר עם אנשי ארגון חמאס, נעשה מקורב לאנשיו והחל לסייע לזרוע הצבאית עם הידע שצבר. א-זווארי היה מהנדס ועבד בתחום פיתוח המטוסים ללא טייס. לטענת העיתונאי, בתקופה האחרונה הוא היה תחת מעקב של המוסד - עד שכאמור חוסל שלשום ברכבו.
פרשננו רון בן ישי מוסיף כי איום המל"טים של חמאס אינו מסכן ממש את מדינת ישראל, אבל מהנדס תעופה כמו זה שחוסל יכול לעזור עם גלשונים ממונעים ועוד כמה אמצעי פיגוע ואיסוף מודיעין, כגון רחפנים, שיכולים לגרום לנזק.
אתר החדשות המפרצי "אל-חליג׳ אונליין" דיווח מפי "גורמים יודעי דבר" כי א-זווארי קיבל במהלך השנים האחרונות כמה שיחות שבהן איימו לחסלו על רקע פעילותו בתחום המטוסים ללא טייס ותמיכתו ב"סוגיה הפלסטינית". אותם גורמים אמרו שגורמי ביטחון זרים מעורבים בחיסול.
תחנת רדיו בתוניסיה בשם "מוזאיק" דיווחה כי ביום שלפני החיסול נפגש המהנדס עם אישה שטענה כי היא עיתונאית שהגיעה מהונגריה עם שני גברים כדי לראיין אותו בעניין ההמצאות האחרונות בתחום התעופה. גורמים ששוחחו עם התחנה הוסיפו כי האישה עזבה את תוניסיה ביום רביעי ויש חשד שהיא קשורה לחיסול.
מוראד א-טורקי, גורם משפטי רשמי בעיר ספאקס, אמר לתוכנית רדיו מקומית כי יש כמה חשדות לגבי מעורבותו של אזרח זר בהתנקשות, וכי מדובר בבלגי ממוצא מרוקני. לדבריו, ניתן אישור לפרסם את התמונה שלו בכלי התקשורת ובהמשך יינתן אישור לפרסם את התמונה של אדם שני שככל הנראה ביצע את ההתנקשות. לפי דיווח באחת מתחנות הרדיו המקומיות אמש נעצרו שלושה בני אדם בעלי אזרחות רוסית בנמל ספאקס, בהם קפטן של ספינה להעברת סחורות, בנוסף לגבר ואישה. כאמור לפי דיווח שהגיע בהמשך הצוות הרוסי שוחרר.
הראשון בתוניסיה שפיתח מטוס ללא טייס
מעניינת העובדה שחמש שעות בלבד לאחר החיסול בתוניסיה התפטר מתפקידו מפקד הביטחון הלאומי התוניסאי, עבד א-רחמן בלחאג' עלי, מבלי שציין מדוע. מקורות פוליטיים בתוניסיה לא שללו את האפשרות שההתפטרות נעשתה על רקע פרשת החיסול. בהודעת משרד הפנים של תוניסיה נמסר כי עלי התפטר "מסיבות אישיות".
דובר חמאס ברצועת עזה, מושיר אל-מסרי, אמר אמש כי "הגורם היחיד שמפיק תועלת מהחיסול הוא האויב הציוני". בראיון לתחנת רדיו בתוניסיה אמר אל-מסרי כי "למוסד יש היסטוריה של חיסולים פוליטיים, כפי שהיה לפני כמה שנים בדובאי עם מחמוד אל-מבחוח, כפי שהיה בסוריה עם עז א-דין אל-חליל, וכפי שהיה עם השייח פתחי שקאקי". אל-מסרי אמר עוד כי "מי שנפגע מהחיסול הוא העם התוניסאי והאומה הערבית, וגם הפלסטינים, שהיו יכולים להפיק תועלת מהידע של א-זווארי". הוא הוסיף: "לאויב הציוני יש ניסיון בחיסולים פוליטיים, והוא פוגע בכל המוסלמים ובני החורין בעולם שמפתחים יכולות טכנולוגיות וצבאיות, בעיקר כאלה הקשורות למטוסים ללא טייס. המוסד לא מעוניין שיהיה מוח ערבי עם ידע ומומחיות בתחום הזה".
בעיתון הלבנוני "אל-אחבאר", המזוהה עם חיזבאללה, הקדישו הבוקר סיקור נרחב לחיסולו המסתורי של א-זווארי ונתנו לו את הכותרת "תוניסיה נאבקת בדאעש ובישראל: המוסד התנקש בבכיר באל-קסאם". "גדודי עז א-דין אל-קסאם" היא הזרוע הצבאית של חמאס. בכתבה אחת בנושא נכתב כי אף גורם לא הודיע עדיין שא-זווארי, טייס לשעבר, אכן משתייך לארגונים הפלסטיניים, אולם מידע שיש לעיתון תומך בהנחה שהוא השתייך לזרוע הצבאית של חמאס. "בין ביירות לתוניסיה רבים עוקבים אחרי ההתנקשות בשעות האחרונות", נכתב שם.
בעיתון דווח כי א-זווארי השתייך ליחידה האווירית של "גדודי עז א-דין אל-קסאם" וכי משימתו הייתה לא רק לייצר מל"טים אלא גם לאמן את אנשי חמאס בהפעלתם. עוד נטען כי הוא סייע לחיזבאללה בלבנון ובסוריה לשפר את המל"טים של הארגון לאחר פרוץ מלחמת האזרחים הסורית.
ב"אל-אחבאר" ציינו כי יש המצביעים על הדמיון בין חיסול א-זווארי לחיסול בכיר חיזבאללה חסן א-לקיס ב-2013 בפרבר הדרומי של ביירות – התנקשות שחיזבאללה טען כי ישראל אחראית לה. עם זאת, בעיתון ציינו כי יש הסבורים שייתכן שחיסול א-זווארי נובע בכלל מכך שסייע לשלוח תוניסאים לסוריה ולעיראק כדי שיצטרפו לארגוני טרור שם, וכי חיסולו הוא חיסול חשבונות פנימי. לפי "אל-אחבאר", אחרי המהפכה בתוניסיה בסוף שנת 2010 חזר א-זווארי לארצו, שנים אחרי שעבר לסוריה, ומתוניסיה הוא המשיך בפעילות הג'יהאד. הוא עבד כמהנדס טיסה וייסד מועדון תעופה בספאקס. בעיתון הלבנוני נכתב כי הוא נחשב לראשון בתוניסיה שייצר מטוס ללא טייס, וכי טוענים שהשתייך לתנועת א-נהדה האיסלאמיסטית, תנועת הבת של האחים המוסלמים במדינה.
ב"אל-אחבאר" נכתב כי מהחקירה בתוניסיה עולה שרק לפני חמישה ימים חזר א-זווארי לתוניסיה מביקור קצר בלבנון ובטורקיה: "נראה שא-זווארי נצפה אחרי שעיתונאית המתגוררת בהונגריה ביקשה להיפגש איתו כדי לראיין אותו על ההישגים הטכנולוגיים האחרונים שלו, אבל העיתונאית עזבה יום אחד לפני ההתנקשות".
כרים עבד א-סלאם, מקורבו של מוחמד א-זווארי, העיד אתמול בשיחה עם ערוץ טלוויזיה בתוניסיה כי לא-זווארי היה קשר לחמאס ולתוכניתה הצבאית: "הוא היה החוט המקשר בין חמאס למשטר הסורי ולמשטר האיראני לפני המהפכה בסוריה, אבל ב-2011 הוא העדיף לעזוב את סוריה כדי להיות ניטרלי ולא לבחור צד בין המורדים למשטר הסורי". הוא טען א-זווארי נכנס לרצועת עזה שלוש פעמים דרך מנהרות ההברחה כדי "לסייע להתנגדות הפלסטינית במלחמה נגד האויב הציוני".