קצב בכה. אחיו: "אנחנו נרגשים, הודו לה' כי טוב"
במשפחתו של הנשיא לשעבר חוגגים את החלטת ועדת השחרורים לקצר את מאסרו אחרי חמש שנים בכלא. הפרקליטות לא צפויה לערער, וגם א' ממשרד התיירות, שנאנסה על ידי משה קצב, הבהירה כי לא תיאבק בהחלטה. שדולת הנשים מתחה ביקורת: "אדם שפגע בנשים רבות לאורך שנים מקבל פרס"
בזמן שבמשפחת קצב חוגגים את החזרה הקרובה של הנשיא שאנס לביתו בקריית מלאכי, ארגוני נשים זועמים על ההחלטה לקצר את מאסרו. לאחר שוועדת השחרורים החליטה להיענות לבקשת משה קצב ולשחררו מהכלא אחרי חמש שנים, פרץ קצב בבכי. אחיו ליאור קצב כתב בהודעה לתושבי קרית מלאכי: "אנחנו עדיין נרגשים מההחלטה. הודו לה' כי טוב - כי לעולם חסדו. תודה לכם על הברכות ועל התמיכה. מעריך מאוד".
אבל בינתיים קצב עדיין בכלא. לבקשת הפרקליטות שחרורו מעוכב בשבוע, כדי לאפשר לערער על החלטתה של ועדת השחרורים של הנהלת בתי המשפט שליד שירות בתי הסוהר. קצב נידון לשבע שנות מאסר לאחר שהורשע בביצוע עבירות מין ובהן גם אונס ועד כה ריצה חמש מהן. לצד ההחלטה לשחררו, הוטלו על קצב שורת תנאי שחרור. הערב יצא המחאה לרחובות ועשרות נשים הפגינו במרכז תל אביב נגד השחרור המסתמן.
עם זאת, אם לא תהיה התפתחות יוצאת דופן בימים הקרובים, ההערכה היא שפרקליט המדינה שי ניצן לא יורה לערער על החלטת ועדת השחרורים לשחרר את קצב בתום ריצוי יותר משני שליש מעונשו. בפרקליטות טרם דנו בנושא לאחר ההחלטה היום, אבל בצמרת משרד המשפטים הגיעו למסקנה בתקופה האחרונה שההליכים נגד משה קצב מיצו את עצמם וכי הוא ריצה את עונשו באורח מידתי, הגם שסירב להביע חרטה מפורשת על מעשיו.
בצמרת הפרקליטות אמרו שהמסר למתלוננות באשר הן עבר, ושאין כל אפליה בטיפול בעברייני מין אם מדובר באיש רב מעלה ונבחר ציבור לבין אחרון עברייני המין. מכיוון שהפרקליטות עד כה זכתה לגיבוי מוועדת השחרורים של בתי הסוהר פעמיים שלא לשחרר את קצב, הם סבורים כי העונש וההרתעה מיצו את עצמן. כמו כן, אמרו גורמים משפטיים שאין לשכוח לרגע שקצב לא ייצא לרגע לחופשי, שכן שורת המגבלות המוטלת עליו כאסיר ברישיון היא כבדה.
חברו של קצב דורון ראסטה, שהפגין פעמים רבות לשחרורו, הזכיר את הערעור: "אנחנו שמחים, אבל זה עדיין לא שחרור, עד שזה לא נגמר זה לא נגמר. אנחנו מקווים שהוא יצא בקרוב הביתה". לדבריו, לפני ההחלטה "היינו סקפטים ולא האמנו. יש ערעור של הפרקליטות, לך תדע מה יהיה בערעור. מזל ומשה קצב לא הולכים ביחד אז אני מקווה שהפעם המזל יהיה נס חנוכה שהוא כל כך מאמין בו והוא יחזור לחייו השקטים".
מנגד, אודליה כרמון, "א' ממשרד התחבורה", זעמה על ההחלטה לשחרר את קצב. "ועדת השחרורים קיבלה החלטה אומללה המבהירה לנשות ישראל כי אנו בסדום - ואין גבול לביזיון", אמרה.
כרמון, שעבדה תחת קצב עת כיהן כשר התחבורה, והתלוננה כי הטריד אותה מינית, הוסיפה: "שחרורו המוקדם של האנס המורשע, המסרב להכיר בחטאו, ביום שבו קצין צבא מהולל, רב באולפנה, ראש עיר ויושב ועדת חוקה, חוק ומשפט מואשמים באלימות מינית, מעיד על השפל הערכי והמוסרי של החברה שבה אנחנו חיים".
"א' ממשרד התיירות", שעמדה במרכז האישום נגד קצב, ובית המשפט קבע כי אנס אותה פעמיים, הבהירה כי לא תפעל לביטול ההחלטה: "ועדת השחרורים החליטה את אשר החליטה, אין לי עניין להמשיך ולהיאבק בהחלטה, גם אם היא שגויה בעיניי. לאחר שעניינו של העבריין, האנס משה קצב, הגיע בשלב זה לקצו, הגיעה העת שהרשויות ישקיעו מאמץ ומחשבה כיצד לסייע בליווי ותמיכה של הנשים שעברו פגיעה כפי שאני חוויתי", אמרה.
היא הוסיפה כי "ממרחק הזמן, ניתן לראות כמה הפגיעה הייתה קשה ועד כמה היא שיבשה את מהלך חיי, ומדובר בכל תחומי החיים. הטיפול בנפגעות חייב להיות רב-תחומי תוך הבנה שמדובר בתהליך ריפוי, שיקום ובנייה מחדש של מסלול החיים שנפגם. למרות השינוי ביחס של החברה לאנסים והשיפוט ההולך ומחמיר, התופעה של פגיעה בנשים על ידי בכירים בעלי כוח ושררה לא עברה לצערנו מהעולם ועדיין מתרחשת בחדרי חדרים. בהזדמנות זו אומר שמעבר למיצוי הדין עם הפוגעים, הגיעה העת לשמוע את קולן של הנשים הנפגעות, לדבר על צורכיהן ולפרוש עבורן מערך סיוע מקצועי רב-תחומי ומעמיק שלו הן כל כך זקוקות, שיתמוך וילווה אותן בהמשך הדרך".
שדולת הנשים בישראל מתחה ביקורת חריפה על החלטת ועדת השחרורים: "לא ייתכן שאדם שפגע בנשים רבות לאורך שנים,
תוך ניצול סמכותו ומעמדו, ושלא הביע מעולם חרטה על מעשיו, יקבל פרס על מעשיו החמורים בדמות שחרור מוקדם. שחרורו של קצב מעביר מסר קשה לנפגעות עבירות מין באשר הן. אנחנו קוראות לפרקליטות לעמוד לצד הקורבנות של קצב ולערער באופן מיידי על ההחלטה השערורייתית של ועדת השחרורים".
חברת הכנסת יעל גרמן מיש עתיד הגיבה אף היא לשחרור: "בתקופה שבה שומעים על הטרדות ואונס מבכירים בצבא ובתחומים נוספים, לרבות חשש לכאורה של מעשים מגונים שביצע חבר כנסת, מן הראוי לקבוע נורמה שמחמירה בעונשם של עברייני מין ובראש ובראשונה של נבחרי הציבור המורשעים בעבירות אלה. שחרורו המוקדם של הנשיא לשעבר קצב מעביר מסר הפוך ופוגע במאבק של הנשים לזכותן על גופן וביטחון בסביבת עבודתן ובמרחב הציבורי בכלל".