בצל הפיוס עם רוסיה: טורקיה נרדמה בשמירה
העובדה ששוטר טורקי נושא תעודות ונשק התנקש בשגריר הרוסי היא מבוכה קשה עבור הנשיא ארדואן. אבל לא צפויה הידרדרות ביחסים בין המדינות, רק הגברת המתקפות נגד המורדים בסוריה ונגד האופוזיציה בטורקיה
ההתנקשות בשגריר רוסיה אנדריי קרלוב היום (ב') באנקרה לא תביא להרעה ביחסים בין שתי המדינות, כי הן זקוקות זו לזו בהקשר הסורי. הטורקים סייעו לרוסים לסיים את המצור על חלב בהצלחה בכך ששכנעו את ארגוני המורדים הסורים להניח את נשקם ולצאת מהשכונות המזרחיות. בנוסף, טורקיה זקוקה לרוסיה לאספקת גז ודלק, וטורקיה זקוקה לתיירות הרוסית. כך שלשתיהן יש אינטרסים משותפים רבים, וזאת גם הסיבה שהן שמו מאחוריהן את אירוע הפלת המטוס הרוסי על ידי מטוס קרב טורקי לפני כשנה, והחלו בתהליך של פיוס ששיאו היה סיום המצור בחלב.
אבל ההתנקשות בשגריר הרוסי מעמידה את ארדואן במבוכה הן בתוך טורקיה והן בזירה הבינלאומית. כבר עכשיו ברור שהמתנקש היה איש כוחות הביטחון הטורקים, וגם אם לא היה מאבטחו האישי של השגריר הרוסי - עצם העובדה שנשא נשק ותעודת שוטר היא שאפשרה לו להיכנס לסביבה הקרובה של השגריר ולבצע את הרצח. מכאן ששלטונות טורקיה נרדמו בשמירה ולא סיננו כהלכה את אנשי הביטחון, במיוחד באזור אנקרה.
המתנקש הרים את אצבעו כלפי מעלה. זו מחווה אסלאמית ידיעה שמשמעותה "תוואחיד", כלומר אמונה באל אחד. המחווה הזאת אופיינית לארגונים אסלאמיים קיצוניים בכלל, לא רק לדאעש, כך שאי אפשר כרגע לדעת אם היה חבר במדינה האסלאמית או באחד הארגונים הקיצונים האחרים שיש להם קשר עם סוריה, או אולי עבר תהליך של הקצנה תוך כדי היותו בתפקיד.
בכל אחד מהמקרים הללו, הממונים עליו וחבריו היו צריכים להרגיש בכך ולהתריע. צריך גם להיות תהליך סדור שבו זרועות הביטחון הטורקיות עורכות מעקב אחרי אנשיהן, כמו למשל בישראל, אבל זה כנראה לא נעשה.
היורה תכנן את מעשיו ולא היה זה התקף אמוק. הדבר מציב את ממשלת טורקיה בעמדה של אשמה, ועוד בפשע של אי הגנה על דיפלומט זר בתוכה. פשע כזה, עוד מימי הסולטנים הטורקים, נחשב לחמור ביותר. הגנה על זר, במיוחד אם הוא נציג רשמי של ממשלה אירופית אחרת, הוא ציווי כמעט קדוש. ארדואן, שהוא ניאו-עותמניסט, נמצא במצב חמור במיוחד כשפשע כזה מבוצע במשמרת שלו.
טורקיה משוסעת כיום על ידי גל טרור שיש לו שני מקורות: הכורדים ודאעש. במקרה הנוכחי הכורדים אינם אשמים, אבל אוזלת היד הטורקית מול האסלאמיסטים, כשגם הממשלה איסלאמיסטית, תחייב את ארדואן לבצע טיהורים ניכרים בזרועות הביטחון שלו, גם כדי לרצות את פוטין וגם לצורכי ביטחון פנים של ארצו.
הרוסים קרוב לוודאי יעשו שני דברים. ראשית הם ידרשו שמאבטחים רוסים יורשו לאבטח את הדיפלומטים שלהם ולשאת נשק גם מחוץ לשגרירות. דרישה זו היא משפילה עבור הטורקים ומדגישה את אוזלת ידו של ארדואן.
הצעד השני שהרוסים יעשו יהיה להגביר את הפצצותיהם על המורדים הסורים ועל דאעש. תוצאות החקירה הטורקית תבהיר בוודאי איזה ארגון או איזה קבוצת אנשים הייתה קשורה למתנקש, והרוסים, שלהם כוח אווירי וימי ניכר בסוריה ומול חופיה, ישתמשו בכוח הזה בצורה נמרצת כדי לבוא חשבון איתם ועם ארגונים איסלאמיסטים אחרים. הם גם ידרשו מממשלת טורקיה שתבוא חשבון עם הארגונים האיסלאמיסטים בשטחה.
השורה התחתונה היא שארדואן יגביר את הטיהורים בכוחות הביטחון שלו, שממילא התבצעו בקצב נמרץ אחרי כישלון ההפיכה נגדו, וינסה לרצות את הרוסים.
התנקשות בשגריר היא מעשה פשע חמור שמדינות בעולם מגיבות עליו בחומרה, ולפעמים גם יוצאות למלחמה. ישראל יצאה למלחמת לבנון הראשונה בגלל ההתנקשות בשגריר בלונדון שלמה ארגוב. לרוסים אין כתובת ברורה כרגע, ולכן הם יפליאו את מכותיהם מהאוויר ומהים בארגוני המורדים הסורים, וידרשו מארדואן לעשות את אותו הדבר בארצו. כך יוכלו לנקום מבלי להרע את היחסים שהתחילו לפרוח בין המדינות.