עצי אשוח וסנטה בגדר ההפרדה: חג המולד ברשות הפלסטינית
עצי אשוח מרשימים בבית לחם וברמאללה, מאבקי כוח על כנסיית המולד וצילומים של סנטה קלאוס מול חיילי צה"ל בשירות מערך ההסברה הפלסטיני. שטח A סוקר את חגיגות הכריסמס ברשות הפלסטינית
פעם, לפני שלושה עשורים, היו ישראלים רבים מגיעים בתאריך הזה ממש לבית לחם כדי לספוג קצת מהאווירה החגיגית של חג המולד. כיום ישנן חלופות אחרות כשהבולטת שבהן היא נצרת – אבל בית לחם רק הלכה והשתדרגה - באווירה, בקישוטים וברוח החג. העולם הנוצרי מציין את חג המולד וכך זה נראה ברשות הפלסטינית.
טקס הדלקת עץ חג המולד בבית לחם נערך שבועיים לפני החג. העץ הענק מקושט בכל שנה בסגנון אחר. טקס ההדלקה נעשה באופן מסורתי ברחבה שמול כנסיית המולד בהשתתפות ראש הממשלה הפלסטיני ראמי חמדאללה וראשת עיריית בית לחם ורה בבון. ולמה מבחינתה הטקס בבית לחם הוא לא עוד אחד מיני רבים בעולם?
המבקרים ברחבה ובשוק חג המולד בעיר נוהגים גם להיכנס לכנסיית המולד, אלא שהשנה החל בכנסייה שיפוץ משמעותי מאוד שרק להסכים עליו לקח כמעט שמונה שנים וזאת משום שהשליטה על הכנסייה מחולקת בין הכנסייה הקתולית, הכנסייה היוונית-אורתודוכסית והכנסייה הארמנית שלא מסכימות ביניהן על כלום. אז באמצעות מי הצליחו להגיע להסכמה?
הגעתם של עשרות אלפי צליינים ותיירים שמגיעים לביקור בעיר הוא גם חגם של בעלי העסקים. במהלך השנה הם מאוד לא מרוצים מהתנועה המסחרית, בעיר אבל בחג המולד הדברים נראים קצת יותר טוב. כמה יותר טוב? המספרים בפנים.
הדמות שהכי מזוהה עם חג המולד הוא כמובן סנטה קלאוס. התחפושת האדומה והזקן הלבן צצים בכל מקום, והפלסטינים מנצלים אותו, בין היתר, גם כתרגיל בשיווק פוליטי. איך? ולמה זה קשור לגדר ההפרדה?