שתף קטע נבחר

 

מפת "הפצצות המתקתקות" במפרץ חיפה

מפעלים פטרוכימיים עם היסטוריה של תקלות, מכל אמוניה שפועל שנים ללא רישיון עסק ומכלי דלק המרוחקים עשרות מטרים מבתי מגורים. שריפת הענק שהשתוללה שלשום בבתי הזיקוק הייתה עוד תמרור אזהרה לאסון עתידי שעלול להתרחש במפרץ חיפה. אלה האיומים שעל הפרק

 

שריפת הענק שהשתוללה שלשום (א') במכל הבנזין בבתי הזיקוק שבחיפה הדגימה עד כמה מסוכן ריכוז החומרים הדליקים והנפיצים במפרץ. במקביל לכיבוי מכל הדלק הבוער, עסקו הכבאים בקירור המכל הסמוך, שרק מטרים ספורים מפרידים ביניהם, בעוד שעובדי בתי הזיקוק רוקנו את המכל השכן. מנכ"ל בז"ן, אבנר מימון, הגדיר את האירוע "חלום הבלהות של בתי הזיקוק", אולם חזר וטען כי רצף התקלות במפעלי הקבוצה רק מוכיח את המקצועיות של אנשיו בהתמודדות עם התקלות, טרם הפיכתן לקטסטרופה.

 

  • כשהשמיים ייפלו: הטיל שישרוף את המפרץ

 

זה שנים חוששים בכבאות מפני אירוע שבו יווצר אפקט דומינו, שיגרום להתלקחות של חומרים ומכלים נוספים, מלבד זה שבו התלקחה האש מלכתחילה. קצין כבאות בכיר הבהיר כי שריפה כוללת במפרץ חיפה עלולה להימשך קרוב לחמישה ימים, עד להתכלות כל חומרי הבערה.

 

השריפה בבתי הזיקוק ממעוף הציפור    (צילום : דוברות המשטרה)

השריפה בבתי הזיקוק ממעוף הציפור    (צילום : דוברות המשטרה)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

שלשום אמרו גורמים מקצועיים כי אף שמדובר היה באירוע מוגבל בהיקפו, נחשפו בעיות רבות ובהן מחסור בחומרי כיבוי ייחודיים לשריפות דלק. "זה היה מכל כמעט ריק, אבל מדובר במפעל שיש בו עוד עשרות מכלים ובהם מאות אלפי טונות של חומרים דליקים". בבתי הזיקוק עצמם מפרסמים כי הם יכולים לעבד מדי יום קרוב ל-200 אלף חביות.

 

כמו בתי הזיקוק, יש במפרץ עוד עשרות מפעלים, ברדיוס של קילומטרים בודדים, שבהם מאוחסנים חומרים מסוכנים, בהם דלקים וגזים שונים. המפעלים והמתקנים מרוכזים בשני אזורים - האחד במתחם המפעלים הפטרוכימיים, בין הים, רחוב חלוצי התעשייה, שדרות ההסתדרות וכביש דשנים. השני נמצא בחוף שמן, במבואות המזרחיים של חיפה. למרבה האירוניה, רשימת המפעלים המסוכנים, כמעט חופפת את רשימת המפעלים המזהמים (מדד השפעה סביבתי), של המשרד להגנת הסביבה. הנתונים נאספו בסיוע עמותת "אזרחים למען סביבה".

 

מפרץ חיפה הוא אחד ממוקדי זיהום האוויר הגדולים בישראל, בין היתר עקב ריכוז מפעלי תעשייה גדולים הפולטים מזהמים לאוויר. באזור יש 27 מפעלים גדולים הנדרשים להצטייד בהיתר פליטה לאוויר מהמשרד להגנת הסביבה, ועוד כ-100 מפעלים בעלי פוטנציאל זיהום אוויר נמוך יותר (אלה מוסדרים בתנאים ברישיון העסק).

 

כמו כן, במפרץ יש תשתיות ארציות לייבוא, ייצוא ואחסון חומרים מסוכנים בכלל ודלק בפרט. כל אלה קרובים במיוחד לריכוזי אוכלוסייה. בנוסף, הטופוגרפיה והאקלים באזור מקשים על פיזור המזהמים. המפעלים בעלי פוטנציאל זיהום האוויר הגבוה ביותר הם המתחם הפטרוכימי הכולל את בז"ן, גדיב, כאו"ל (כרמל אוליפינים), חוות אחסון דלק וכימיקלים הכולל את גדות, תש"ן, פז, דלק, סונול, ומפעלי כימיה הכוללים את פז שמנים, דור כימיקלים, חיפה כימיקלים. ובנוסף את מפעל מחזור הפסולת המסוכנת אלקון (שעבר לנגב).

 

תש"ן

תשתיות, שמן נפט. מפעל ממשלתי

מנכ"ל: רפי טטרקה.

מיקום: קריית חיים שבחיפה, במרחק עשרות מטרים מבתי מגורים ברחוב דגניה ומבתי עסק.

פעילות: מקבל נפט גולמי בצינור תת-ימי מאוניות שעוגנות במפרץ חיפה. הנפט מאוחסן במכלים בחצר המפעל ומועבר לבתי הזיקוק בצנרת תת-קרקעית.

 

לחברה שלושה מתקנים בחיפה: הטרמינל בקריית חיים (אחסון נפט גולמי), טרמינל בנמל הדלק (מזוט תזקיקים קלים) וחוות מכלים באלרואי שליד קריית טבעון (בנזן, סולר וקרוסין).

 

בתקופה האחרונה היו שני אירועי זיהום בחוף קריית חיים בעקבות דליפה מצינורות תת-מימיים ישנים של החברה. כמו כן, היא חויבה לחדש את מצע החול בחוף הסמוך לחווה, ולהסיר גדר שהקימה.

 

בנוסף, ברקע חשש לעלייה בפליטות של מזהמים מחוות מכלי תש"ן, הוציא המשרד להגנת הסביבה תנאים חדשים ברישיון עסק למפעל, שחייב אותו לבחון את הפליטות מחוות המכלים ולהרחיב את היקפי הדיגומים של הפליטות לאורך השני. "בסמיכות למכלים נמדדו ערכים מדאיגים של מזהמים מסרטנים כמו בנזן שמקורם באזור בו ממוקם המתקן", הסביר מנהל מחוז חיפה במשרד, שלמה כץ.

 

מזהמים עיקריים נפלטים: בעיקר בנזן.

 

דליפת נפט לחוף קריית חיים מצינורות תש"ן (צילום: המשרד להגנת הסביבה) (צילום: המשרד להגנת הסביבה)
דליפת נפט לחוף קריית חיים מצינורות תש"ן(צילום: המשרד להגנת הסביבה)

 

בתי הזיקוק לנפט בע"מ

חברה ציבורית שנסחרת בבורסה. בשליטת החברה לישראל שבבעלות משפחת עופר

מנכ"ל: אבנר מימון.

מיקום: מפרץ חיפה, בקטע שבין שדרות ההסתדרות - עורק התחבורה המרכזי של המפרץ - לבין כביש 22 (עוקף קריות) וכביש דשנים.

פעילות: המפעל מקבל נפט גולמי ומייצר תזקיקי נפט לתעשייה, תחבורה, חקלאות, תשתיות וצריכה ביתית.

 

לאורך השנים הוא מוגדר כמפעל המזהם ביותר בישראל על פי נתוני המשרד להגנת הסביבה (מדד השפעה סביבתי). בתי הזיקוק לנפט, הממוקם במתחם הפטרוכימי, מזקק כ-60% מתזקיקי הדלק הנצרכים בישראל.

 

המפעל מקבל נפט גולמי ומייצר תזקיקי נפט לתעשייה, תחבורה, חקלאות, תשתיות וצריכה ביתית. בית הזיקוק מייצר מהנפט הגולמי וחומרי ביניים נוספים, באמצעות תהליכים כימיים כגון זיקוק, הפרדה, פיצוח ועוד, מוצרי דלק ומוצרים המהווים חומרי גלם בתעשיות אחרות. מוצרי הדלק הסופיים המשווקים הם בנזין, נפטא, סולר, קרוסין (דלק סילונטי), מזוט ועוד.

 

למפעל יכולת ייצור מירבית של 197 אלף חביות נפט ליום. במפעל שלושה מתקני זיקוק, מתקן הפרדת גופרית, הפקת מימן, איזומריה, שני פצחנים – קטליטי (מפריד עופרת) ומימני ועוד. בחצר המפעל גם תחנת כוח.

 

בספטמבר 2015 אירעה תקלה במתקן הפצחן המימני במתחם.

 

מזהמים נפלטים: גופרית דו חמצנית, תחמוצות חנקן, חלקיקים, פחמן חד חמצני ובעיקר בנזן.

 

השריפה בבתי הזיקוק, שלשום ()
השריפה בבתי הזיקוק, שלשום

 (צילום: opherk ) (צילום: opherk )
(צילום: opherk )

כרמל אולפינים (מקבוצת בז"ן)

מנכ"ל: אבנר מימון.

מיקום: מתחם בז"ן.

פעילות: המפעל מייצר חומרי גלם לחברות פלסטיק וכימיה. כאו"ל מייצר את המונומרים אתילן ופרופילן המהווים חומרי גלם במפעל לייצור פולימרים, פוליאתילן ופוליפרופילן בהיקפים גדולים. חומרי הגלם העיקריים של כאו"ל הם תוצרי ייצור בבתי זיקוק כגון נפטא וגפ"מ (גז פחמימני מעובה). המפעל גם עוסק בהוצאת ה"אולפינים" מגז הבישול, דבר שמשפר את איכותו.

 

כרמל אולפינים נמצא כבר שנתיים במקום השמיני במדד הזיהום הסביבתי. בחודש אוקטובר אירע במפעל אירוע פליטת עשן שחור שבעקבותיו נערך לו שימוע. עיריית חיפה אף הורתה על סגירת המפעל, אולם בית המשפט הפך את ההחלטה.

 

בעקבות עלייה משמעותית בפליטת זיהום האוויר הוצא צו מנהלי למפעל בתחילת השנה. טרם הצו זימנו את מנכ"ל המפעל לשימוע ובו ניתנה הוראה לתיון הדליפות שהובילו לזיהום.

 

מזהמים עיקריים: גפרית דו חמצנית, תחמוצות חנקן, חלקיקים, פחמן חד חמצני ובעיקר אתילן ובנזן.

 

אש מארובות כרמל אולפינים    (צילום: עו"ד טל שדה)

אש מארובות כרמל אולפינים    (צילום: עו"ד טל שדה)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

גדיב (מקבוצת בז"ן)

מנכ"ל: אבנר מימון.

מיקום: מתחם בז"ן.

פעילות: המפעל מייצר ממסים ופחמימנים ארומטיים נדיפים (המוכרים שבהם בנזן, טולואן וקסילן). את החומר שהם לא מנצלים הם מחזירים לבז"ן. בנוסף מייצרים בחברה חומצה סוקסינית, פטאליק אנהידריד וחומצה פומרית המהווים חומרי גלם בתעשיית הפלסטיק, צבעים ואף תעשיית המזון והמשקאות.

 

בגדיב אירעה במרס 2014 שריפה בכבשן, שעלולה הייתה לגרום לאסון במידה שארובת הלפיד הייתה קורסת.

 

מזהמים עיקריים נפלטים: גפרית דו חמצנית, תחמוצות חנקן, חלקיקים, פחמן חד חמצני ובעיקר בנזן.

 

שריפה במפעל גדיב ב-2014 (צילום: דוברות כיבוי והצלה מחוז חוף) (צילום: דוברות כיבוי והצלה מחוז חוף)
שריפה במפעל גדיב ב-2014(צילום: דוברות כיבוי והצלה מחוז חוף)

שב"ח

שמנים בסיסיים חיפה, מקבוצת בז"ן

מנכ"ל: אבנר מימון.

מיקום: מתחם בז"ן.

פעילות: החברה עוסקת בהפקה ויצירת שמנים בסיסיים עבור תעשיית השמנים והשעוות. תוצריה נמכרים בשוק המקומי ומיוצאים למדינות רבות בעולם.

 

חיפה כימיקלים בע"מ

בבעלות קבוצת ג'ולס טראמפ

מנכ"ל: נדב שחר.

מיקום: המפעל נמצא בחלקו הדרום-מזרחי של מתחם בתי הזיקוק. כמו כן, מחזיק המפעל מכל אמוניה בנפח 12 אלף טונות על חוף הים בקריית-חיים שבחיפה, מסוף כימיקלים וצנרת מהמכל למפעל, ובין המפעל למפעל דשנים.

פעילות: המפעל עוסק בייצור חנקת אשלגן, חומצה זרחתית ומלחי פוספט לשימוש בחקלאות, בתעשייה ובמוצרי מזון. הוא מייצר דשנים מסיסים לחקלאות. המוצר העיקרי הוא חנקת אשלגן.

 

מכל האמוניה פועל ללא רישיון עסק, וכבר קרוב לחמש שנים יש כוונה להקים מפעל לייצור אמוניה בדרום הארץ, שיחליף את המכל. לאחרונה נמסר כי המכרז להקמת המפעל נכשל, לאחר שלא ניגשו חברות שהיו מעוניינות להקימו - וזאת עקב מחירו הגבוה של הגז הטבעי, חומר הגלם לייצור האמוניה. גורמים בענף אמרו כי גורל המכרז להיכשל היה ידוע מראש.

 

החודש זימנו במשרד להגנת הסביבה את חיפה כימיקלים לשימוע ואיימו שלא לחדש את היתר הרעלים שלה. המשמעות היא סגירת המפעל. לפני כמה חודשים הודיע המשרד להגנת הסביבה על כוונתו להטיל עיצום כספי בסך 3.4 מיליון שקל על חיפה כימיקלים לאחר שבבדיקת פתע של המשרד גילו הפרות בתנאי היתר הפליטה.

 

מזהמים עיקריים: גופרית דו חמצנית, תחמוצת חנקן, חלקיקים, פחמן חד חמצני, NMVOC. 

 (צילום: אחיה ראב"ד) (צילום: אחיה ראב
(צילום: אחיה ראב"ד)

חברת כי"ל חיפה

לשעבר דשנים, בבעלות כי"ל - כימיקלים לישראל

מנכ"ל: נסים אדר.

מיקום: מערבית לכביש דשנים (772).

פעילות: החברה מייצרת דשנים לחקלאות, כימיקלים תעשייתיים ומוצרים לטיפול במי שתייה, בעיקר עבור השוק המקומי. החברה מייצרת ומוכרת כשני שליש מצריכת הדשן הנוזלי בארץ ומספקת כ-80% מסך הדשן המוצק.

 

גדות תעשיות ביוכימיה

בשליטת קבוצת דלק

מנכ"ל: דן מסיקה.

מיקום: דרך ההסתדרות, מול מתחם בתי הזיקוק.

פעילות: החברה מפתחת ומייצרת כימיקלים לשימוש בתעשיות המזון והמשקאות, כמו חומצת מאכל, סוכר פירות ותוספים תזונתיים כדוגמת מינרלים שונים. כמו כן היא מייצרת רכיבים עבור מוצרי קוסמטיקה, פרמצבטיקה ודטרגנטים. למעלה מ-95% ממכירות החברה מתבצעות בשוק העולמי. המפעל מצוי בקשיים כלכליים ועובר תהליכי ייעול שכוללים צמצום משמעותי בכוח האדם וביטול קווי ייצור.

 

דור כימיקלים

בבעלות קבוצת דור ומשפחת דנקנר

מנכ"ל: חיים רוזנבאום.

פעילות: החברה עוסקת בייצור מוצרי ביניים לתעשיית הכימייה, בנזין, פרמצבטיקה, חקלאות, פלסטיק ועץ, מחזור והשבת ממסים.

 

המפעל נמצא ברשימת המפעלים בעלי פוטנציאל זיהום אוויר גבוה.

 

בדצמבר 2014 אירעה דליפה של חומר כימי במפעל, שלא דווחה למשרד להגנת הסביבה והתגלתה על ידי פקחים שהגיעו לסיור שגרתי במקום. בעקבות האירוע נקנס המפעל ב-1.8 מיליון שקל. בנוסף אירע באפריל 2015 אירוע זיהום של עשן שחור שיצא מארובות המפעל. 

מפעל דור כימיקלים. נקנס ב-1.8 מיליון שקל בשל דליפת חומר כימי (צילום: גיל נחושתן) (צילום: גיל נחושתן)
מפעל דור כימיקלים. נקנס ב-1.8 מיליון שקל בשל דליפת חומר כימי(צילום: גיל נחושתן)

 

חברת החשמל לישראל בע"מ

חברה ממשלתית

מנהל תחנת הכוח בחיפה: שרגא ויצמן.

מיקום: התחנה נמצאת בצמוד לנמל חיפה, בחוף שמן.

פעילות: התחנה מייצרת חשמל באמצעות שתי טורבינות גז, בהספק של קרוב ל-750 מגהוואט. טורבינה נוספת מייצרת חשמל באמצעות קיטור, המופק מהחום השיורי של פעולת הטורבינות האחרות. כל יחידות הייצור עושות שימוש בגז כדלק עיקרי ובמזוט כגיבוי.

 

חוות גפ"מ קריית אתא

בבעלות אמישרגז, סופרגז ופזגז

מיקום: החווה נמצאת בין בתי הזיקוק לקריית אתא.

פעילות: המועצה הארצית לתכנון ובנייה אישרה התוכנית לפעילותה של חוות הגז עד 2030 כאתר זמני. מכלי האחסון של החווה מוטמנים בהטמנה עילית. ההיתרים מתירים החזקה כוללת של 1,100 טון גז בצוברים החדשים ועוד 589 טון בבלוני גז קטנים. בדיקה שערך המשרד להגנת הסביבה בשל השריפה בבז"ן העלתה כי בשלושת המתקנים בחווה מאוחסנים בפועל כ-950 טון גז בצוברים, ועוד 124 טון במכלים.

 

החברה פועלת מאז שנת 2012 ללא רישיון, היות שמפעיליה נדרשו להטמין את מכלי הגז ולא עשו כן.

 

מכל האמוניה בחיפה (צילום: גיל נחושתן) (צילום: גיל נחושתן)
מכל האמוניה בחיפה(צילום: גיל נחושתן)

חוות מכלים דלק

חברת דלק פי גלילות, בבעלות קבוצת דלק

מנהל מסוף חיפה: אביב אברמוביץ'.

מיקום: חוף שמן, במבואות המזרחיים של חיפה.

פעילות: החברה מאחסנת, מזרימה ומבצעת ניפוק דלק למכליות. בבעלות החברה ארבעה מסופי דלק. מסוף חוף שמן - חוות דלק לאחסון, וניפוק תזקיקי דלק למכליות כביש.

 

מזהמים עיקריים נפלטים: בנזן.

 

חוות מכלים פז

חברת פז זיקוק בע"מ, בבעלות פז חברת הנפט בע"מ

מנכ"ל: יונה פוגל.

מנהל חטיבת הזיקוק והלוגיסטיקה: מלאכי אלפר.

מיקום: חוף שמן, במבואות המזרחיים של חיפה.

פעילות: חוות דלק לאחסון וניפוק תזקיקי דלק למכליות כביש.

מסוף חוף שמן - חוות דלק לאחסון וניפוק תזקיקי דלק למכליות כביש.

 

חוות מכלים סונול

חברת סונול, בבעלות קרן גז ונפט ישראל

מנכ"ל: ניר גלילי.

מנכ"ל ספרינט מוטורס: לורנס מועלם.

מיקום: חוף שמן, במבואות המזרחיים של חיפה.

פעילות: חוות דלק לאחסון וניפוק תזקיקי דלק למכליות.

 

מחאה נגד העברת מפעל פרוטרם תעשיות לגלבוע (צילום: ניצן טרגרמן) (צילום: ניצן טרגרמן)
מחאה נגד העברת מפעל פרוטרם תעשיות לגלבוע(צילום: ניצן טרגרמן)

פז שמנים וכימיקלים בע"מ

בבעלות פז חברת הנפט בע"מ

מיקום: חוף שמן, במבואות המזרחיים של חיפה.

פעילות: ייצור, מחזור ואחסון שמני סיכה, גריז וממסים לתחבורה ותעשייה.

 

פרוטרום תעשיות בע"מ

חברה בבעלות הציבור (48%), מוסדיים (36%) ו-ICC Industries

מנכ"ל: אורי יהודאי.

מיקום: מפרץ חיפה, רחוב השיש.

פעילות: המפעל עוסק בייצור חומרי גלם לתעשיית הטעם והריח, תערובות טעם וריח לתעשיית המזון והקוסמטיקה על-ידי עיבוד כימי וביולוגי.

 

המפעל אחראי למפגע ריח מרכזי במפרץ חיפה, בעיקר באזור שבין הרחובות אריה שנקר לצומת קריית-אתא.

 

המפעל מצוי בהליכים להסדרת מעבר לאזור תעשייה מבואות הגלבוע, אולם לאחרונה החליטו במועצה האזורית שלא לאפשר את העברתו בשל בעיות בתחום איכות הסביבה. נכון לעכשיו המפעל עדיין לא עבר ממקומו בחיפה.

 

"ריחות קשים ומזהמים". מפעל שמן בחיפה (צילום באדיבות המשרד להגנת הסביבה) (צילום באדיבות המשרד להגנת הסביבה)
"ריחות קשים ומזהמים". מפעל שמן בחיפה(צילום באדיבות המשרד להגנת הסביבה)

 

שמן תעשיות בע"מ

חברה ציבורית בשליטת חברת ממורנדום

מנכ"ל: איל בן סירה.

מיקום: חוף שמן, במבואות המזרחיים של חיפה.

פעילות: המפעל מייצר שמני מאכל צמחיים בשני מתקני מיצוי נפרדים: מתקן מיצוי גדול לסויה ומתקן מיצוי קטן לקנולה. השמן מזוכך במתקן זיכוך.

 

בשנת 2014 הגיש המשרד להגנת הסביבה כתב אישום נגד המפעל בגין מפגעי ריח ותחזוקה גרועה.

 

תרו תעשייה רוקחות בע"מ

חברה ציבורית שנסחרת בבורסה בניו יורק. בעלת השליטה: סאן פארמה

מנכ"ל: קאל סונדרם.

מיקום: רחוב הקיטור 14 חיפה.

פעילות: ייצור תרופות מרשם, תרופות ללא מרשם ומרכיבים פעילים כדוגמת קומדין, אטופן, משחות שיניים ושטיפות פה.

 

 

 

 


פורסם לראשונה 26/12/2016 20:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: כבאות והצלה מחוז חוף
השריפה בבתי הזיקוק בחיפה, אתמול
צילום: כבאות והצלה מחוז חוף
מומלצים