מות הנער מקריסת הסל: איש לא ייכלא, המנהלת לא הורשעה
בית המשפט אישר את הסדרי הטיעון עם ארבעת הנאשמים בפרשת מותו של הנער אלון רונן כתוצאה מקריסת סל בבית ספר בת"א ב-2012. איש לא מהם לא ייכנס לכלא. האמא: "אף אחד לא יחזיר את אלון, אבל קיוויתי לצדק"
בית משפט השלום בתל אביב גזר הבוקר (יום ד') את דינם של מספר נאשמים בפרשת מותו הטרגי של הנער אלון רונן ז"ל, שעמוד כדורסל שקרס בבית ספר בתל אביב פגע בו והרג אותו כשהיה בן 15 בלבד. הצדדים הגיעו להסדרי טיעון, שהציעו לבית המשפט לגזור על הנאשמים עונשים קלים, ואלה אושרו ע"י השופט אביחי דורון. במוקד ניצבת ההחלטה לבטל את הרשעתה של מנהלת בית הספר "אביב", אושרה דנה (57), כפי שהוסכם בין הצדדים ובניגוד לדרישת משפחתו של הנער המנוח.
דנה הודתה בעבירת הפרת חובת אחראי ותבצע 120 שעות לתועלת הציבור. נאשם נוסף שלא הורשע ויבצע 120 שעות לתועלת הציבור הוא ישראל יצחקי (56), בעל תפקיד במנהל החינוך של העירייה, לאחר שהודה בעבירה של סכנה לילדים. שני נאשמים נוספים - עופר רגב (60) ואברהם אבולעפיה (63) הורשעו בגרימת מוות ברשלנות ונגזרו עליהם שישה חודשים מאסר שירוצו בעבודות שירות.
השופט דורון נימק את ההחלטה שלא להרשיע את המנהלת ואמר: "במהלך המשחק רונן נתלה על הסל ואז קרס הסל עליו וגרם למותו. הוגש נגד שישה נאשמים כתב אישום שמייחס להם גרם מוות ברשלנות. עיקר בקשת האם הייתה שבית המשפט לא יכבד את ההסדר עם המנהלת. בעניין עתירת הגברת רונן לדחיית הסדר הטיעון, זכותו היחידה של נפגע העבירה היא שהצהרתו תובא בפני בית המשפט. שמעתי את דבריה בקשב רב. לאיש מהנאשמים אין רישום פלילי קודם והם קיבלו אחריות מלאה. הסדר הטיעון ראוי ויש לכבדו".
"אלון ז"ל, אוהב חיים וספורט, יצא ב-2012 לשחק כדורסל כפי שעושים אלפי נערים ברחבי הארץ, והיה אמור לשוב לעת ערב לביתו, אך נתלה על טבעת הסל והעמוד קרס עליו ואלון נפטר מפצעיו. שום עונש אין די בו כדי לנחם את המשפחה", הוסיף השופט.
"הייתם מסכימים שהילד שלכם יהיה בבית ספר עם מנהלת כזו?"
דפנה, אמו של אלון ז"ל, מחתה על אי הרשעת המנהלת ואמרה לאחר מתן גזר הדין: "הייתם מסכימים שהילד שלכם יהיה בגן או בבית ספר שמנהלת כזו אחראית עליו? לא עניין אותי שתלך לבית סוהר, אלא שתפסיק להיות אחראית על ילדים. הסכימו לוותר לה על הרשעה פלילית, שייתכן שהייתה מונעת את המשך כהונתה כמנהלת בבית הספר. היא נכשלה בניהול בית הספר. איפה משרד החינוך?".
האם הוסיפה: "המנהלת לא נמנית על ל"ו הצדיקים. לפחות שהייתה משעה את עצמה יום לאחר המקרה. נחמה על האובדן שלי לא אוכל לקבל, גם לא בבית המשפט. אף אחד לא יוכל להחזיר את אלון, אבל קיוויתי לצדק שימנע אסון נוסף".
יואל, אביו של אלון, הוסיף: "אני מחזיק את הבסיס של עמוד הכדורסל. לקחתי אותו חודש אחרי המקרה, אחרי שאלון נהרג. הסל היה לא תקני ולא נעשה כלום לגביו. אם למנהלת בית הספר הייתה גינה עם עמוד כזה והגנן היה מתריע על עמוד רופף, אני בטוח שהיא הייתה מטפלת בו. כל זה היה נמנע אם היו מטפלים כראוי".
האירוע הנורא התרחש באוגוסט 2012 בבית ספר "אביב" בצפון תל אביב. בפברואר 2015 הגישה הפרקליטות כתב אישום בגין גרימת מוות ברשלנות נגד שישה נאשמים: מנהלת בית הספר אושרה דנה (54), וחמישה בעלי תפקידים במנהל החינוך של העירייה: עופר רגב (60), מרדכי אמברם (60), ישראל יצחקי (56), אברהם אבולעפיה (63) ואלי-מלך טרטנר (63). על פי האישום, קריסת עמוד הכדורסל והתאונה התרחשו כתוצאה מתהליך של קורוזיה בצד הפנימי של תחתית עמוד הכדורסל.
על-פי הסדרי הטיעון שאליהם הגיעו ארבעת הנאשמים עם הפרקליטות, המנהלת הודתה בעבירה המיוחסת לה בכתב האישום המתוקן, הפרת חובת אחראי, אך כאמור לא הורשעה. הסיבה לבקשת העונש הקל היא שלאחר הגשת כתב האישום הציג סנגורה חשבונית כראיה שמצביעה על אפשרות שהיא סברה שבוצע תיקון בסל טרם האסון. גם הפרקליטות טענה שלא מתקיים קשר סיבתי בין העבירה של המנהלת למותו של רונן.
ישראל יצחקי, שביצע בדיקה ויזואלית של הסל, הודה בעבירה של "סכנה לילדים", ובדומה לדנה לא הורשעה. השופט אביחי דורון כבר הרשיע שני נאשמים נוספים בגרימת מוות ברשלנות - עופר רגב (מנהל מדור לחינוך גופני) ואברהם אבולעפיה (ממונה על בטיחות). שני הנאשמים הנוספים – טרטנר ואמברם – לא הגיעו עד כה להסדר טיעון בעניינם.
עורכי הדין גיל דחוח וגלית רוטנברג, סניגוריה של המנהלת, אמרו לאחר הדיון: "העמדה הראשונית של הפרקליטות, שהעמידה לדין את אושרה על גרימת מותו של המנוח, יצרה תפיסה אצל המשפחה המתאבלת לפיה אושרה היא האשמה העיקרית במות בנם. למרבה הצער, גם העובדה שהפרקליטות חזרה בה מהעמדה הזו, והעובדה שבית משפט קבע שאושרה לא אשמה במותו המצער של הנער, לא יכולה לשנות את התחושה שהוטמעה אצל המשפחה בשלבים הראשונים והרגישים ביותר שסמוכים לאירוע".
"אנחנו מקווים שיופקו לקחים והפרקליטות תנקוט ברגישות ובשיקול דעת מוקפד ביותר בתיקים כאלה, שיכולים לפגוע במוניטין של אדם כמו אושרה בצורה קשה ביותר כבר מכח העמדה הראשונית שמוצגת על ידי הפרקליטות".
עו"ד גיא פלנטר, שייצג את ישראל יצחקי, מנהל הבטיחות מטעם העירייה שלא הורשע, הוסיף: "למרות שמדובר במנהל בטיחות שאף חתום על המגרש שבו אירעה התאונה הטרגית, מלכתחילה מרשי טען שהוא לא אחראי לגרימת המוות ולתוצאה הטרגית. עמדה זו נתקבלה בסופו של דבר הן על-ידי הפרקליטות והן על-ידי בית המשפט שאימץ את הסדר הטיעון. עבירת גרימת המוות נמחקה ביחס אליו והוא סיים את ההליך ללא הרשעה בעבירה פחותה שאין בינה לבין התוצאה הקטלנית קשר סיבתי".