שתף קטע נבחר

דעות שונות בעקבות החלטת האו"ם

הסערה עדיין בעיצומה וימים אחרי החלטת האו"ם, רבים מראשי הארגונים והקהילות בארה"ב מביעים דעות שונות ודאגות שונות בעקבות אותה החלטה והדרמה שעדיין נרקמת. סיקור מיוחד

אחרי שמועצת הביטחון של האו"ם אישרה ברוב מוחץ את ההחלטה הקשה נגד ההתנחלויות הישראליות. אחרי ש-14 מ-15 חברות המועצה תמכו בהצעת ההחלטה וארה"ב, בשיאה של דרמה שעדיין מתנהלת בין ממשל אובמה לנתניהו, נמנעה. הרוחות, גם היום, עדיין סוערות.  סמנתה פאואר, שגרירת ארה"ב באו"ם מיהרה להסביר את המהלך ואמרה שמאז 2011 נרשם רק גידול בהתנחלויות, והרבה יוזמות לשיחות שלום נכשלו. "אובמה וקרי הזהירו בפומבי ובאופן פרטי שההתנחלויות יסכנו את תהליך השלום וגם את הסיכוי של ישראל להישאר מדינה, ויותר מכך, דמוקרטיה".

 

גם בקרב היהודים באמריקה החל מבול של תגובות. בעד או נגד ההחלטה, נגד האו"ם או בעד חיזוק ותחזוק הקשר בין ישראל וארה"ב לכל אחד היה מה להגיד.

הקול שלו היו שותפים כמעט כולם היו אלו שקראו נגד מועצת האו"ם. "לאו"ם יש פוטנציאל גדול מאוד", צייץ הנשיא הנבחר דונאלד טראמפ בטוויטר. "אבל כרגע זה סתם מועדון שאנשים נפגשים בו, מדברים ומבלים. כל כך עצוב".

 

 

חברי הקהילה היהודית בניו יורק החליטו מאז לעשות מעשה ובחרו להפנות את האצבע המאשימה למועצת האו"ם. ביום רביעי, הזמינו את הקהילה המקומית להגיע לשדרה הראשונה ורחוב 45 במנהטן כדי למחות מול משכן המשלחת האמריקאית לאו"ם.  "אנחנו יושבים כאן ושומעים את החדשות וכואב לנו מה שהאו"ם מסוגל לעשות למדינה אחת", מסביר מו"ל מגזין ה-jewish voice אשר עומדים מאחורי ההפגנה. "זו אובססיה נגד מדינה אחת. קשה לנו לקבל את זה. אנחנו יושבים ושואלים מה אנחנו כיהודים יכולים לעשות. מה אנחנו יכולים לעשות כדי להגן על ישראל מפני המכות שפעם אחר פעם מגיעות אליה משם. החלטנו להתכנס ביחד כדי להודיע להם שמה שהם עושים זה איום ונורא. מאז ההחלטה", מדווח העיתון, "יש לנו מאות ויותר של פונים שמבקשים לקחת חלק. אנחנו מבקשים מטראמפ עם תפיסת העולם שלו, לא לתת למועצת היום את הסכומים שהיא מקבלת היום מארה"ב אשר עומדים על 8 ביליון דולר מדי שנה בעוד ששאר המדינות מעניקות רק 25 אלף דולר, חלקם גם לא משלמים בכלל. אגב גם עיריית ניו יורק לא גובה שכר דירה מהמשכן הגדול, ששווה הרבה מאוד כסף".

 

חבר הועדה המנהלת בארגון ג'י סטריט, דווקא לא חושב שההחלטה הייתה רעה לישראל. לדעתו היא אושרה בתמיכת האמריקאים כדי להגן על המדינה. "ההחלטה איננה אנטי ישראלית", הוא מסביר. "היא עושה הבחנה ברורה בין ההתנחלויות לישראל וכל נשיא אמריקאי נמנע מהטלת וטו כאשר מדובר בהחלטה מאוזנת לרעיון שתי המדינות, כך עשה גם אובמה. להגיד שזו החלטה נגד ישראל זו הנחה מוטעית".

 

לדעתו אחת העדויות לכך שהחוק נועד גם להיטיב עם ישראל טמונה בכך שרבות מחברותיה הקרובות תמכו בו. "זו החלטה טובה, כמו שאמרה ח"כ סתיו שפיר או ח"כ תמר זנברג, זו לא החלטה אנטי ישראלית וההבדל הוא עצום. מה שיכול לפגוע בישראל זה הרחבת ההתנחלויות. לא שווה להקריב את ישראל בשביל כמה התנחלויות מבודדות. כל העולם יצא נגד זה באופן מאוד נחרץ".

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

בג'י סטריט לא חושבים שהעובדה שההחלטה לראייתם מטיבה עם ישראל מעידה על כך שהאו"ם איננו ארגון עוין ומקפידים לציין זאת. "האו"ם הוא ארגון שבאופן מאוד בוטה פעמים רבות פועל שלא בצדק נגד ישראל. גם שגרירת ארה"ב באו"ם הביעה צער על כך שההחלטה נתקבלה דווקא בכותלי האו"ם, דווקא בגלל שזה ארגון כל כך לא הוגן עם ישראל. חשוב לשים לב", הוא מזכיר, שמוזכרת בהצעה גם ההתנהלות הפלסטינית שמשבשות את הדרך למשא ומתן ומטילה גם עליהם את האשמה במצב. כל מה שההחלטה באה לעשות זה לסמן לישראל שהעמקת הכיבוש לא תהיה מקובלת על העולם. הניסיון בימין האמריקאי לסמן את זה כמו ביקורת על ישראל זה שקר מוחלט. ממשלת נתניהו הובילה את העולם לחוסר ברירה. זה בעיני חוק למען ישראל, כדי להציל את הדמוקרטיה, ולשמר את ישראל כמדינה יהודית. עד עכשיו לא הרגישו בישראל שיש השלכות. העולם סימן בצורה מוחלטת ישראל כן, התנחלויות לא".

 

 

פנינו לאדם שהיה אולי מהקרובים ביותר לנשיא המנוח שמעון פרס. היועץ האסטרטגי יורם דורי היה ליועצו הקרוב של פרס שנים ארוכות. אחרי ההחלטה והקרע שנותר עם הנהגת ארה"ב, הוא נזכר בסיפור שסיפר לו שמעון פרס. "לפני הרבה מאוד שנים, כשגולדה הייתה בראשו הממשלה, הייתה מחלוקת בין ישראל וארה"ב וכשישראל לא אהבה מה שעשה אז הממשל היא זימנה את השגריר לשיחת ברור. אז קראו לזה שיחת נזיפה. היא אמרה לו, כך סיפר לי פרס, שב-1948 הוקמה מדינת ישראל ומאז, אנחנו מדינה עצמאית, עם אינטרסים משלנו ועם מדיניות עצמאית שאיננה נכנעת לתכתיבי מדינה אחרת. השגריר ענה לה אז בציניות, 'גברתי, יש לנו כבוד רב לעצמאות ישראל אבל אני רוצה להזכיר לך שאנחנו זכינו בעצמאות לפני 200 שנים ומאז יש לנו אינטרסים משלנו ואיננו כפופים למדיניות של אף מדינה, גם לא של מדינת ישראל".

 

דורי רואה את ההחלטה בכמה אופנים. "צריך הפריד בין כמה דברים. יש את החלטת מועצת הביטחון שהיא רעה ואיננה במקומה. היא איננה מקדמת את ההידברות בין הישראלים והפלסטינים כי רק בהידברות ושיח אפשר להגיע להסדר. ההחלטה של מועצת הביטחון תקשיח את עמדות הפלסטינים במשא ומתן. אך במקביל חשוב לשים לב שאין ספק שיש בכך חוסר הצלחה למדיניות החוץ של ישראל. אם הגענו למצב בו 14 מדינות, רובן ידידותיות לישראל, תמכו בהצעה וגרמו לה להתקבל, זה מעיד משהו על הדרך שבה מנוהלת מדיניות החוץ של ישראל. מעל הכל", הוא מוסיף, ביחסים עם ארה"ב טבעי שיהיו חילוקי דעות, זו לא הפעם הראשונה. אבל יש אלמנט של בוטות. יוצרים את הרושם כאילו נשיא ארה"ב הוא סוג של עבריין שאוטוטו נביא עדויות נגדו לנשיא החדש. זה דבר שלא יעשה במדיניות חוץ".

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

דורי מזכיר גם את הדינמיקה בין המדינות על פי הקודים החדשים. "אני חושש שהיו מי שחשבו שבחירת טראמפ ניפצה את כל הקודים של פוליטקלי קורקט אבל אני חושב שכשיש מערכת יחסים ביון אריה לשפן לא בטוח שמותר ורצוי להתנהל באותו אופן. ממשלת ישראל הייתה חייבת בכל מקרה להתאפק בכל עניין עד שיכנס הממשל החדש".

 

שחר עזאני , מנכ”ל ארגון החינוך הפרו ישראלי סטנד ויד אס בניו יורק מתאר את מה שהרגיש כשצפה בהצבעה. "עבורי הרגע שנחקק בזכרון מהחלטת האו”ם 2334, היה מחיאות הכפיים וצהלות השמחה של היושבים באולם לאחר שזו עברה ברוב של 14 תומכות ונמנעת אחת, ארצות הברית של אמריקה. אלו לא היו סתם מחיאות כפיים של שמחה. אלו היו מחיאות כפיים של שמחה לאיד, אושר ממש, לאחר שארצות הברית בחרה שלא להטיל וטו על ההחלטה, ובהימנעותה - שמשמעותה הייתה תמיכה - אפשרה לה לעבור. ידוע שהממשל הנוכחי, ולצורך העניין גם ממשלי עבר בארה”ב, מתנגדים להתנחלויות ולפיכך מה הפלא שהם סירבו להטיל וטו על החלטה שלכאורה תואמת את השקפת עולמם?".

 

מנכ"ל הארגון הפרו ישראלי אשר פועל רבות כאן בארה"ב למען התמיכה בישראל ונגד תנועות כמו BDS, טוען שעמדתה המוצהרת של מדינת ישראל ועד לאחרונה גם זו של ארה”ב היא שעל ישראל והפלסטינים לנהל מו”מ ישיר, בלתי אמצעי, על מנת להגיע להסדר מוסכם בין הצדדים. "לאורך השנים האחרונות, מאז הקפאת הבנייה שנכפתה על ישראל בראשית כהונת הממשל הנוכחי ועוד קודם לכן, ישראל הפצירה בפלסטינים לשבת למו”מ ישיר לא בניו יורק או בפאריז אלא קרוב יותר לבית בכדי למצוא דרך להתגבר על המחלוקות בין הצדדים. כידוע, הפלסטינים לא מיהרו להתגמש ועצם ישיבתם למשא ומתן עם ישראל הפך לסוגיה עליה יש לשאת ולתת. אבסורד? נכון, אבל חלק עצוב מהמציאות בשנים האחרונות.

 

במקרה זה, משמעות הצעד האמריקאי הינה בינאום הסכסוך, הסכמה אמריקאית בפועל למצב שבו מועצת הביטחון של האו”ם נוקטת עמדה בסוגיה תלויה ועומדת בין הצדדים, כאשר עמדתה הינה גורפת, נעדרת אבחנה וניואנס, למשל בין הכותל המערבי בירושלים הבירה לבין מאחז מבודד בגדה. רבות נכתב ונאמר" הוא מסביר, " על עיסוקו הכפייתי של האו”ם בישראל. עשרות החלטות והצהרות, לעיתים מגוחכות עד זרא, אשר מתקבלות באמצעות “הרוב האוטומטי” נגד ישראל. גם מזכ”ל האו”ם בעצמו העיד על עיסוק כפייתי זה בנאום שנשא בפני מועצת הביטחון עצמה לפני כשבועיים ימים. מסתבר שאף אחד לא הקשיב לו.

ברור לחלוטין", טוען שחר, כי האו”ם איננו הגוף המתאים לעסוק בנושא שכן במסגרתו ישראל לעולם לא תקבל “משפט הוגן”. אם כך, מדוע בחרה ארה”ב להשליך את ישראל “לרחמי הזאבים”?!

 

לטענת עזאני, ההחלטה, אשר אגב זכתה לברכתם של ארגוני החמאס והג’האד האסלאמי מובילה לשיא מביש של התנהלות בינלאומית בהקשר הישראלי פלסטיני. " על פי מצב הדברים הקיים, ככל שהפלסטינים לא ינהלו מו”מ עם ישראל, כך יגבר הלחץ על ישראל להעניק ויתורים ולקבל תמורתם כלום ושום דבר מן הפלסטינים. אם זה המצב, מדוע שעבאס יטרח לקבל את הצעת הממשלה בישראל ולשבת לנהל מו”מ ישיר? הרי כל מה שעליו לעשות הוא שום דבר, או אז תטיל הקהילה הבינ”ל את האחריות על ישראל בלבד ואף מועצת הביטחון תעביר החלטה נגד ישראל ועולם כמנהגו נוהג. והרי זה לא מה שבדיוק קרה?!".

 

ג'ונתן גרינבלט, מנכ"ל הליגה נגד השמצה בארה"ב מיהר להגיב גם הוא. "אנחנו מבינים את החששות שעלו בעקבות ההתבטאויות הישראליות האחרונות על ההתנחלויות הישראליות, אך העוד שארה"ב רואה בהתנחלויות מכשול לשלום, היא גם מכירה בכך שפתרון הסכסוך חייב להיות מושג על ידי שני הצדדים. האשמת ממשלת ישראל במבוי הסתום מתעלמת מאחריות הרשות הפלסטינית בספקטרום רחב של בעיות וכשלים בעיקר בעקביות שלה להימנע מלשבת למשא ומתן דו-צדדי. ההחלטה אולי מסייעת לצבירת נקודות בצד הפלסטיני אבל היא איננה מעודדת את ישראל והציבור בישראל".

 

 

 

להפגנה מול משכן האו"ם הגיעו רבנים מפורסמים ובראשם הרב שמולי בוטח."אנחנו מקווים להדגיש ולהזכיר לכולם שהאו"ם ארגון עוין, לא רק לישראל, גם לאמריקה" אומרים המארגנים. "ההפקרות, השנאה לנצרות, ליהדות ולחיים המערביים היא בוטה ואנחנו רואים את זה בכל מקום. נבקש מהנשיא החדש לבטל את זה לאלתר את הארגון ועל בסיס הרעיון שעל יסודותיו הוא נבנה, להתחיל ארגון חדש שיהיו בו חברות רק מדינות דמוקרטיות. אין סיבה לשבת עם מדינות דיקטטוריות באו"ם ואולי נתחיל משהו חדש".

 

בתום ההצבעה ביום שישי הסבירה פאואר את הסיבה כי למרות הידיעה שהאו"ם עוין כלפי ישראל, החליטו בארה"ב לא למנוע את ההכרעה. "אי אפשר לתמוך בהתנחלויות ובפתרון שתי המדינות גם יחד. לא הטלנו וטו על ההחלטה משום שהיא משקפת את העובדות בשטח ותואמת את המדיניות האמריקנית". השגרירה האמריקנית הדגישה כי מחויבות ארה"ב לישראל לא נעלמה, וכי הצבעת ארה"ב הערב לא מקטינה את מחויבותה לביטחון ישראל.

מארגני ההפגנה מפקפקים. "אם אנחנו מסתכלים על העבר של אובמה וסמנתה פאואר שהציעה בשנת 92 להשתמש בצבא כדי להכריח את ישראל לעשות שלום, אנחנו מבינים שהטענות נגדם בימים האחרונים לא מופרכות. ההפגנה היא רק ההתחלה. אני חושב שכולנו צריכים לעשות עוד הרבה יותר. צריכים לזעזע את וושינגטון".

 

"אני ממליץ להרגיע את הלהבות" מזכיר יורם דורי. "לא לשכוח שאובמה והדמוקרטים עדיין משמעותיים והמדיניות הדו מפלגתית של תמיכה בישראל הייתה גורפת, לכן אסור לנו שזה יהיה נושא לעימות בדעת הקהל האמריקאי. זה לא מהלך נבון. בימים האחרונים נראה שיש מדיניות של בעל הבית משתגע. זה יכול לעורר הרתעה אבל זה גם יכול להוביל לתוצאות קשות וזה הימור גדול מדי. זה האינטרס הכי חשוב של ישראל וצריך להתייחס אליו במלוא הזהירות".


פורסם לראשונה 28/12/2016 14:13

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים