עקרונות השלום של קרי: קווי 67' עם חילופי שטחים, ירושלים בירת שתי המדינות
רגע לפני סיום כהונתו, הציג מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי במשך יותר משעה את חזון השלום של ממשל אובמה ותקף את ממשלת ישראל: "הכי ימנית בהיסטוריה הישראלית ומובילה למדינה אחת". הוא הזהיר כי מדינה אחת לא תהיה יהודית ודמוקרטית ומנה את עקרונות השלום
מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי הציג הערב (יום ד') חמישה עקרונות להשגת הסכם שלום בין ישראל לפלסטינים, ותקף בחריפות את ממשלת ישראל שמובילה, לדבריו, ל"מדינה אחת שלא תוכל להיות יהודית ודמוקרטית".
העקרונות שאותם הציג קרי כוללים חזרה לגבולות 67' עם חילופי שטחים, הכרזה על ירושלים כבירת שתי המדינות, שלא תחולק מחדש, והגדרת שתי מדינות לשני עמים עם הכרה הדדית וזכויות אזרחיות מלאות ושוות בין האזרחים. קרי קרא לספק פתרון הוגן לסוגיית הפליטים הפלסטינים, עם סיוע בינלאומי שכולל פיצויים וסיוע לדיור קבע. העקרון האחרון שהציג הוא "לספק את צרכיה הביטחוניים של ישראל, ולהביא סוף לכיבוש הפלסטיני".
על ירושלים אמר קרי כי הגדרתה כבירת המדינות "יבטיח נגישות לאתרים הקדושים במסגרת הסטטוס קוו, ויבטיח שישראל תוכל להגן על עצמה ושהפלסטינים יוכלו לספק ביטחון לאזרחיהם במדינה שאינה מחומשת. כולם מבינים שישראל צריכה להיות מסוגלת להגן על עצמה באופן אפקטיבי, וקיימת נכונות מצד ירדן ומצרים לעבוד עם ישראל למען הביטחון".
"בה בעת", המשיך קרי, "יש לסיים לחלוטין את הכיבוש. זה עניין בסיסי עבור הפלסטינים". קרי תקף את ממשלת ישראל, ואמר כי "נתניהו תמך, גם בפומבי בפתרון שתי המדינות. אולם הקואליציה שלו היא הכי ימנית בהיסטוריה הישראלית. היא מחויבת להתנחלויות ומובילה לכיוון ההפוך, של מדינה אחת". קרי הזהיר כי ישראל לא תוכל להישאר יהודית ודמוקרטית במצב של מדינה אחת, והוסיף: "אם ישראל תלך לכיוון של מדינה אחת, לא יהיה לה שלום עם מדינות ערב".
בנאום שנמשך שעה ו-11 דקות, מהנאומים הארוכים שידע משרד החוץ האמריקני, הבהיר קרי כמה פעמים כי ארה"ב אינה יכולה לכפות שלום על ישראל והפלסטינים. "אנחנו מאמינים כי הסכם יושג רק במשא ומתן בין הצדדים". מזכיר המדינה אמר כי פתרון שתי המדינות נמצא בסכנה: "יש בחירה: יכולים להחליט לחיות יחד במדינה אחת או שייפרדו לשתי מדינות. אבל זו האמת הבסיסית: אם הבחירה היא מדינה אחת - ישראל יכולה להיות דמוקרטית או יהודית, היא לא יכולה להיות שתיהן".
קרי, שבעוד שלושה שבועות יסיים את תפקידו, הציג משוואה שבה הטרור וההתנחלויות מכחידים את חזון השלום: "טרור, הרחבת ההתנחלויות והכיבוש הבלתי נגמר מאיימים להכחיד את התקווה לשלום בשני הצדדים ולקבוע בשטח עובדה בלתי הפיכה של מדינה אחת, שאיש לא רוצה". הוא אמר כי ישראל צודקת במאמץ לבלום את הטרור, ותקף את שני הצדדים שאינם מצליחים להתקדם בתהליך השלום. עם זאת, אמר כי "ההתנחלויות אינן המכשול היחיד. אנחנו מבינים שבהסדר שלום חלק מההתנחלויות יהיו חלק מישראל וצריך לקחת בחשבון את הנתונים הדמוגרפיים בשטח. אך הרחבת ההתנחלויות לא מגבירה את ביטחון ישראל, מתנחלים רבים דווקא מעיקים על הביטחון הישראלי".
קרי התייחס בדבריו לחוק ההסדרה, שעבר בתחילת החודש בקריאה ראשונה בכנסת, ללא הסעיף הנוגע למאחז עמונה. "התנחלויות שאינן חוקיות אפילו תחת החוק הישראלי, הוקמו על קרקעות השייכות לפלסטינים והן הופכות לחוקיות למרות שממשלים קודמים התחננו לפנות אותם. עכשיו הם אומרים שיהפכו את רוב ההתחנלויות האלה לחוקיות".
"לא עמדנו מאחורי ההחלטה נגד ישראל"
קרי דחה את הטענה שארה"ב פעלה להעברת החלטה 2334 במועצת הביטחון של האו"ם נגד ההתנחלויות: "אנחנו דוחים את הטענה שארה"ב הייתה הכוח שהניע להחלטה במועצת הביטחון. אנחנו לא ניסחנו אותה. מצרים, שהיא אחת הידידות הגדולות של ישראל, הציגה אותה". קרי אמר את הדברים לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו האשים את ממשל אובמה כי עמד מאחורי ההחלטה, שבה נמנעה ארה"ב ובצעד חריג לא הטילה וטו.
"הזהרתי את ראש הממשלה נתניהו שהרחבת ההתנחלויות מזמינה עוד החלטות של האו"ם, אבל הרחבתן נמשכה. כל ממשל אמריקני - רפובליקני ודמוקרטי - התנגד להתנחלויות". קרי ציין כי בממשל בוש עברו שש החלטות נגד ישראל, כולל נגד הרחבת התנחלויות. "ממשל אובמה היה היחיד שלא איפשר לשום החלטה שישראל התנגדה לה לעבור. ההחלטה הזו לא נוטשת את ישראל, מה שגורם לבידוד ישראל זו מדיניות ההתנחלויות".
"ההצבעה הייתה למען עתידה של ישראל. אנחנו לא יכולים להגן ולשמור על ישראל אם נתיר לפתרון שתי המדינות להיכחד. חברים צריכים לספר זה לזה את האמת הקשה, וחברויות מצריכות כבוד הדדי", הבהיר. "אנחנו מעריכים את הקשר ההיסטורי של ישראל לאתרים הקדושים בירושלים. מזרח ירושלים הוא חלק מהשטחים הכבושים, אין בזה כל חדש. זו הייתה עמדת כל הממשלים בארה"ב".
קרי דיבר ארוכות על הסיוע הביטחוני הנדיב שהעניק ממשל אובמה לישראל, ועל ביקורים בקריית שמונה ובעזה. בנוסף הוא גינה את ההסתה הפלסטינית והמאמצים הפלסטיניים לקעקע את הלגיטימיות של ישראל במוסדות הבינלאומיים: "לעתים קרובות מדי שולחים מסר לא טוב כשנמנעים מלגנות פיגועי טרור. הנשיא אובמה ואני הבהרנו למנהיגות הפלסטינית פעמים אינספור באופן ציבורי ופרטי שכל גילויי האלימות צריכים להפסיק".
לשכת ראש הממשלה מסרה בתגובה כי "כמו ההחלטה שקידם ג'ון קרי באו"ם, הוא נשא נאום מוטה נגד ישראל. במשך למעלה משעה עסק קרי באובססיביות בהתנחלויות וכמעט לא נגע בשורש הסכסוך - ההתנגדות הפלסטינית למדינה יהודית בגבולות כלשהם".
שגריר ישראל באו"ם, דני דנון, הגיב לנאום: "לתאם מהלכים אנטי-ישראליים עם הפלסטינים ולקדם החלטה חד-צדדית נגד ישראל במועצת הביטחון זה לא לתמוך בישראל, זה ההפך מכך. ממשל אובמה פעל נגד מדינת ישראל באו"ם וכול אמירה אחרת היא עיוות של המציאות. לא נאומים והצהרות ולא החלטות חד צדדיות באו"ם יקדמו את השלום באזורינו אלא רק גינוי הטרור, הפסקת ההסתה וחזרה למשא ומתן ישיר. על הפלסטינים להבין זאת".
@JohnKerry I just watched this historic speech. No one can say it was partial or biased. Diplomacy at its best. Well done. #two_states
— Nasser S. Judeh (@NasserJudeh) December 28, 2016
שר החוץ הירדני, נאסר ג'ודה, כינה את הנאום של קרי "נאום היסטורי", ואמר כי מדובר בדיפלומטיה במיטבה: "אף אחד לא יכול להגיד שמדובר בנאום מוטה. "כל הכבוד".
טראמפ: "תהיו חזקים, 20 בינואר בקרוב"
נאומו של קרי הוא למעשה ניסיון אחרון להתוות את הקווים העתידיים של המשא ומתן המדיני לפני כניסתו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ לבית הלבן. טראמפ הקדים לבשר כי "אי אפשר להמשיך להתייחס בבוז מוחלט ובחוסר כבוד לישראל. היו להם חברים טובים בארצות הברית, אבל לא עוד. התחלת הסוף הייתה הסכם הגרעין עם איראן וכעת באו"ם. תהיי חזקה ישראל, 20 בינואר מגיע בקרוב". בתאריך זה ייכנס טראמפ לבית הלבן. "אני עושה ככל יכולתי להתעלם מההצהרות ומההפרעות של הנשיא אובמה. חשבתי שחילופי הממשל יהיו חלקים - הם לא", צייץ בטוויטר. לאחר הבחירות נמנע טראמפ ממתקפות חריפות נגד הנשיא המכהן, אך הערב חרג ממנהגו לקראת הנאום החריג של מזכיר המדינה.
בתגובה לציוץ של טראמפ, פרסם ראש הממשלה בנימין נתניהו פוסט בפייסבוק ובו כתב: "הנשיא הנבחר טראמפ, תודה לך על הידידות החמה ועל תמיכתך החד-משמעית בישראל!"
למרות חזונו של קרי והחלטה 2334 של האו"ם בנוגע להפסקת הבנייה בשטחים, אישרה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בעיריית ירושלים הקמת מבנה בן שלוש קומות במרכז סילוואן. מדובר בהצעה שהגישה עמותת עטרת כהנים אשר רכשה את הקרקע, וכבר נדחתה בעבר. תוכניות בנייה נוספות ברמות וברמת שלמה לא אושרו, ויו"ר הוועדה, מאיר תורג'מן, אמר כי קיבל הוראה מפורשת מהדרג המדיני לעכב כל אישור בנייה בירושלים לזמן הקרוב, כשברקע ממתינים לנאומו של קרי.
זמן קצר לפני נאומו אמר קרי בראיון לרשת CNN: "אני לא נכשלתי, ארצות הברית לא נכשלה. הצדדים נכשלו בכך שלא עשו את הנדרש כדי להגיע להסדר שלום".
דיווח במצרים: כך קרי ועריקאת תכננו את המהלך במועצת הביטחון
קרי כבר התכוון לשאת את הנאום ביום חמישי האחרון, לפני ההצבעה במועצת הביטחון, אבל ביטל זאת בבוקר שאחרי, לאחר שמצרים - תחת לחץ מנתניהו ומהנשיא הנבחר דונלד טראמפ - דחתה את ההצבעה על ההצעה שהעלתה. בסופו של דבר ארבע מדינות אחרות, ובראשן ניו זילנד, לצד סנגל, ונצואלה ומלזיה, העלו מחדש את ההצעה. בכירים בניו זילנד אמרו כי החלטתם לא נבעה בעקבות לחץ של ממשל אובמה או מדינה אחרת.
הרצון של קרי, לדברי יועציו, הוא למקד את הדיון בכמה מהנושאים המרכזיים שבמחלוקת במשא ומתן המדיני, משא ומתן שכבר לא מתקיים הלכה למעשה כבר כמה שנים: הגבולות, הביטחון, ירושלים, הכרה הדדית במדינת ישראל ובמדינה פלסטינית.
החשש בישראל הוא שמתווה קרי יאומץ על ידי שרי החוץ בוועידת פריז שתתכנס בחודש הבא ולאחר מכן תובא לאישור מועצת הביטחון של האו"ם עוד לפני 20 בינואר – מועד השבעתו של הנשיא האמריקני החדש, מתוך כוונה לסנדל את טראמפ.
הרב הראשי לישראל, הרב יצחק יוסף, התייחס הערב ליחסי ישראל-ארה"ב במעמד הדלקת נרות חנוכה ברחבת הכותל המערבי: "לפעמים צריך לתת לנו תזכורת משמים שאין לנו על מי לסמוך אלא על אבינו שבשמיים. אפילו אמריקה זנחה אותנו בשבוע שעבר בעצרת האו"ם. אסור לנו לשכוח ש'לב מלכים ושרים - בידי השם'. אין לנו על מי לסמוך אלא על אבינו שבשמיים".