סלע מחלוקת: מערת הנטיפים שסגורה לקהל
מתחת לאדמה, בלב אזור תעשייה בירושלים, שוכנת מערת הנטיפים הגדולה בארץ. אף פעם לא שמעתם עליה? אתם לא היחידים: מאז התגלתה לפני 40 שנה, רשות הטבע והגנים לא פעלה להנגשתה לקהל הרחב. "לא כל מערת נטיפים דורשת חשיפה לציבור", אומרים ברשות
כמעט 40 שנה מאז התגלתה מערת הנטיפים באזור התעשייה עטרות, ולמרות שהיא ככל הנראה בעלת האולם הגדול ביותר בארץ - הציבור הרחב לא זוכה להתפעל מיופיה משום שרשות הטבע והגנים לא מנגישה אותה לקהל.
"יש כאן מצב מורכב מאוד", מסביר בועז לנגפורד, איש שטח במרכז לחקר מערות. "מדובר במערה מאוד מרשימה ויפה, בעלת אולם של 200 מטר על 200 מטר, כשבעומק של כ-100 מטר בתוך המערה יש ארבע גלריות של נטיפים וזקיפים. אם המערה תיפתח היא תצבור מבקרים רבים. מצד שני, הגישה אליה מאוד בעייתית ומאוד מסוכנת, ועלות הנגשתה מסתכמת בכמה עשרות מיליוני שקלים".
מערת הנטיפים בעטרות התגלתה בתחילת שנות ה-80. במהלך חפירות שביצע במקום קבלן בנייה התגלה פיר אדיר ובו נטיפים וזקיפים, ומאז המקום לא הונגש וההגעה אליו מסוכנת ומאתגרת. "צריך סולמות וציוד סנפלינג של מקצוענים ממש", מסביר ליאור אנמר, שמטייל במערות למעלה מ-40 שנה. "הכניסה והגלישה פנימה לאולם מאוד מסוכנות ולא כל אחד יכול לעשות את זה".
לאחרונה ביצעו במקום אנשי יקב ירושלים הסמוך פעולות ניקיון קדחתניות וסילקו את פסולת הבנייה בסביבת המערה, אך כעת, בגלל הסירוב להנגישה לקהל הרחב, יש חשש שהפסולת תחזור. "אין ספק שיש לנו אינטרס שהמערה תונגש ותיפתח לקהל הרחב", אומרים גורמים ביקב, שבטוחים כי פתיחת המערה תמנף תיירותית את האזור. "אבל מעבר לזה מדובר במשאב טבע שכולם יכולים ליהנות ממנו".
בישראל קיימות אלפי מערות, מתוכן מאות מכונות מערות נטיפים, אבל רק בודדות מהן נפתחו לקהל הרחב. בין המערות המוכרות ניתן למצוא את מערות עלמה, נמר ושרך בגליל העליון, מערת חריטון בגוש עציון ומערת הנטיפים המפורסמת סמוך לבית-שמש.
מרשות הטבע והגנים נמסר בתגובה כי "לא כל מערת נטיפים דורשת חשיפה לציבור כגן לאומי, וישנן מערות הסגורות לציבור מטעמי בטיחות וקריסה". מעיריית ירושלים נמסר כי "הטיפול התברואתי במקום מתקיים כסדרו".