פוטין החריב, והרוויח
וושינגטון תצטרך להשלים עם "שלום רוסי" במזרח התיכון שהיא אינה ממש שותפה לעיצובו. אם יתמזל מזלו של פוטין והמשא ומתן על הסדרה מדינית יתקדם ויושלם בהצלחה, רוסיה תרוויח מיליארדים מהכספים שתזרים הקהילה הבינלאומית לשיקום סוריה החרבה. על הפסקת האש ומשמעויותיה
יש לא מעט סיבות לספקנות ביחס להפסקת האש שעליה הוכרז היום (ה') בסוריה. ברור לגמרי שזו יוזמה של נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, שכמו מהמר טוב יודע לקום מהשולחן בזמן כשהקלפים לטובתו.
פוטין רוצה למקסם ולקבע את הישגיה של רוסיה עד כה כתוצאה מההתערבות הצבאית בסוריה, ולכן הוא צריך עכשיו לא רק הפסקת אש אלא גם הסדרה מדינית. הפסקת האש היא לא המטרה אלא נועדה ליצור מצב שבו הצדדים יעברו למשא ומתן מדיני. אם הפסקת האש תחזיק מעמד, מה שמוטל עדיין כאמור בספק רב, אזי אמורים המורדים, המשטר הסורי, טורקיה וכמובן רוסיה, להתכנס באסטנה, בירת קזחסטן, לשיחות על הסדר מדיני.
בתהליך הזה, כמאמר הקלישאה, יש יותר חורים מבגבינה שוויצרית. נשיא סוריה בשאר אסד לא מוכן לפרוש ולפנות את מקומו לשליט אחר, אפילו אם הוא בין משפחתו או בין העדה העלאווית. בשאר אסד יישאר בשלטון אלא אם יכריחו אותו לפרוש או שירצחו אותו.
לעומת זאת, המורדים אינם מוכנים שבשאר אסד יהיה נשיא אפילו בתקופת מעבר. הם דורשים את הדחתו, נקודה. גם הטורקים לא מוכנים שבשאר אסד ימשיך וישלוט. הם כנראה יסכימו לתקופת מעבר עד שהקצב מדמשק שטבח בכל כך הרבה סונים יפרוש. הרוסים רוצים שאסד יישאר. מכאן שגם אם הפסקת האש תחזיק מעמד עדיין לא בטוח שהמשא ומתן יניב פרי. בהקשר זה חשוב מאוד לשים לב לעובדה שארצות הברית אינה שותפה לשיחות שיחלו באסטנה וגם לא הכורדים.
לגבי דאעש וגם ג'בהת אל נוסרה וארגונים אחרים הקשורים בהם הם גם לא חלק מהפסקת האש וגם אין להם מקום ליד שולחן המשא ומתן, כך שלהם יש אינטרס ברור לחבל בהפסקת האש וכמובן גם בשיחות שייפתחו אם ייפתחו בקזחסטן.
טורקיה יכולה להתחייב בקושי לגבי חלק מקבוצות וארגוני המורדים בכל מה שנוגע להפסקת האש. צריך להביא בחשבון גורם אחר והוא מצבם החמור של ארגוני המורדים הסונים הסורים בעקבות נצחונו של אסד בחלב והסיוע המבצעי והלוגיסטי הנדיב שהוא מקבל מרוסיה. המורדים נמצאים במצוקה והפסקת אש בכל הגזרות משרתת אותם לפחות בימים הקרובים. לכן סביר להניח שהפסקת האש תישמר לכמה ימים ואולי אף ייפתחו השיחות בקזחסטן אולם המצב עשוי "להיפרם" בעוד זמן לא רב. אז גם יתחדשו הקרבות. יותר מדי קצוות אינם סגורים בתמונה הזאת.
פוטין מרוויח בכל מקרה. גם אם הפסקת האש תהיה קצרת מועד. כל יום שעובר בלי לחימה ובלי הפצצות חוסך לקופת הפדרציה הרוסית מיליונים רבים של רובלים ודולרים. המלחמה בסוריה, למרות שפוטין אינו מודה בכך היא נטל כבד על הכלכלה הלא משגשגת של ארצו. בנוסף לכך, אם ייפתח המשא ומתן על הסדרה שתשים קץ למלחמת האזרחים בסוריה בלי שארצות הברית נוכחת ליד השולחן, הדבר מקבע את ההגמוניה הרוסית בסוריה לשנים רבות ויש להניח שממשל טראמפ לא יערער על הגמוניה זו.
הפסקת אש בלי האמריקנים בשלב הנוכחי יוצרת למעשה שני אזורי השפעה במזרח התיכון. מגבול עירק-סוריה ודרומה זה אזור השפעה של ארצות הברית, ומגבול סוריה וצפונה זו "נחלה רוסית". לא רק נחלה אלא גם התנחלות צבאית לכל דבר ועניין, שכוללת שני שדות תעופה ונמל ימי גדול, נמל טרטוס. אם יתמזל מזלו של פוטין והמשא ומתן על הסדרה מדינית יתקדם ויושלם בהצלחה אזי רוסיה תרוויח מיליארדי דולרים מהכספים שתזרים הקהילה הבינלאומית לשיקום סוריה החרבה. פוטין החריב ופוטין ירוויח מהשיקום של מה שהחריב. זה לפחות מה שמתכננים בקרמלין.
ארצות הברית לעומת זאת במקרה הטוב תורשה להמשיך ולהלום בדאעש בעיקר בעירק אבל גם בסוריה. במילים אחרות, וושינגטון תצטרך להשלים עם "שלום רוסי" במזרח התיכון שהיא אינה ממש שותפה לעיצובו. אבל כל זה כאמור מותנה בהצלחת הרוסים והטורקים להשפיע על בני חסותם לכבד את הפסקת האש. אם הפסקת האש תקרוס יצטרכו הרוסים להמתין קצת ולנסות שוב בעוד זמן מה. לרוסיה אין כרגע מה להרוויח מהמשך הלחימה ולכן היא עושה מאמצים כנים שהפסקת האש אכן תישמר ושייפתח משא ומתן מדיני. לכן מבטיחה גם רוסיה כפיתוי למורדים הסורים להקטין את נוכחותה בסוריה. ספק אם קבוצות המורדים הגדולות והחזקות יבלעו את הפיתיון כיוון שהפעם האחרונה שבה פוטין הודיע שהוא מסיג את כוחותיו מסוריה הייתה ספין ותו לא. במציאות הכוח הרוסי רק תוגבר.