שתף קטע נבחר

 

בריטניה נגד ג'ון קרי: "ההתנחלויות הן לא הבעיה היחידה"

במהלך דיפלומטי חריג תוקפת ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי את מזכיר המדינה האמריקני בעקבות נאום עקרונות השלום שהציג אמש: "לא מנהלים משא ומתן דרך התמקדות בהתנחלויות בלבד, כשברור שהסכסוך בין הישראלים לפלסטינים הוא כה עמוק ומורכב"

 

חילוקי דעות. תרזה מיי וג'ון קרי (צילום: AFP, EPA) (צילום: AFP, EPA)
חילוקי דעות. תרזה מיי וג'ון קרי(צילום: AFP, EPA)

נאום עקרונות השלום במזרח התיכון של מזכיר המדינה ג'ון קרי גרר תגובות נזעמות בישראל - ועתה זוכה לגינוי מפתיע וחריג דווקא מכיוונה של תרזה מיי, ראש ממשלת בריטניה - אחת המדינות שהצביעו בעד החלטה 2334 במועצת הביטחון של האו"ם.

 

"אנחנו לא מאמינים שזה הולם לתקוף ממשלה של בעלת ברית שנבחרה באופן דמוקרטי", מסר דובר מטעמה של מיי, והוסיף: "הממשלה מאמינה שהמשא ומתן יכול להצליח אך ורק בשיחות בין שני הצדדים, ובתמיכה של הקהילה הבינלאומית".

 

נאום העקרונות של ג'ון קרי    (רויטרס)

נאום העקרונות של ג'ון קרי    (רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"מעבר לכך, אנחנו רוצים להבהיר שההתנחלויות רחוקות מלהיות הבעיה היחידה בקונפליקט. כמו כן, אזרחי ישראל זכאים לחיות מבלי להיות מאיומים על ידי טרור, שעמו נאלצו להתמודד במשך יותר מדי זמן. לכן, אנחנו לא מאמינים שהדרך היחידה לנהל משא ומתן הוא להתמקד בנושא אחד בלבד, ובמקרה זה הבנייה בהתנחלויות, כשברור שהסכסוך בין הישראלים לפלסטינים הוא כה עמוק ומורכב".

 

לצד הגינוי מצד בריטניה, קרי זכה לגיבוי מצד האיחוד האירופי. מאיה קוסיאנצ'יץ, דוברת הגוש המאחד 28 מדינות, אמרה הערב כי "דברי קרי שולחים מסר אחד מרכזי - הקהילה הבינלאומית אינה מוותרת על שלום במזרח התיכון". עוד אמרה כי "הדרך היחידה לסיים את הסכסוך היא באמצעות פתרון שתי המדינות שיושג במשא ומתן בין הצדדים".

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי הציג שלשום חמישה עקרונות להשגת הסכם שלום בין ישראל לפלסטינים, ותקף בחריפות את ממשלת ישראל שמובילה, לדבריו, ל"מדינה אחת שלא תוכל להיות יהודית ודמוקרטית". העקרונות שאותם הציג קרי כוללים חזרה לגבולות 67' עם חילופי שטחים, הכרזה על ירושלים כבירת שתי המדינות, שלא תחולק מחדש, והגדרת שתי מדינות לשני עמים עם הכרה הדדית וזכויות אזרחיות מלאות ושוות בין האזרחים. קרי קרא לספק פתרון הוגן לסוגיית הפליטים הפלסטינים, עם סיוע בינלאומי שכולל פיצויים וסיוע לדיור קבע. העקרון האחרון שהציג הוא "לספק את צרכיה הביטחוניים של ישראל, ולהביא סוף לכיבוש הפלסטיני".

 

על ירושלים אמר קרי כי הגדרתה כבירת המדינות "יבטיח נגישות לאתרים הקדושים במסגרת הסטטוס קוו, ויבטיח שישראל תוכל להגן על עצמה ושהפלסטינים יוכלו לספק ביטחון לאזרחיהם במדינה שאינה חמושה. כולם מבינים שישראל צריכה להיות מסוגלת להגן על עצמה באופן אפקטיבי, וקיימת נכונות מצד ירדן ומצרים לעבוד עם ישראל למען הביטחון".

 

ההצבעה במועצת הביטחון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ההצבעה במועצת הביטחון(צילום: EPA)

"בה בעת", המשיך קרי, "יש לסיים לחלוטין את הכיבוש. זה עניין בסיסי עבור הפלסטינים". קרי תקף את ממשלת ישראל, ואמר כי "נתניהו תמך, גם בפומבי בפתרון שתי המדינות. אולם הקואליציה שלו היא הכי ימנית בהיסטוריה הישראלית. היא מחויבת להתנחלויות ומובילה לכיוון ההפוך, של מדינה אחת". קרי הזהיר כי ישראל לא תוכל להישאר יהודית ודמוקרטית במצב של מדינה אחת, והוסיף: "אם ישראל תלך לכיוון של מדינה אחת, לא יהיה לה שלום עם מדינות ערב".

 

בנאום שנמשך שעה ו-11 דקות, מהנאומים הארוכים שידע משרד החוץ האמריקני, הבהיר קרי כמה פעמים כי ארה"ב אינה יכולה לכפות שלום על ישראל והפלסטינים. "אנחנו מאמינים כי הסכם יושג רק במשא ומתן בין הצדדים". מזכיר המדינה אמר כי פתרון שתי המדינות נמצא בסכנה: "יש בחירה: יכולים להחליט לחיות יחד במדינה אחת או שייפרדו לשתי מדינות. אבל זו האמת הבסיסית: אם הבחירה היא מדינה אחת - ישראל יכולה להיות דמוקרטית או יהודית, היא לא יכולה להיות שתיהן".

 

"ביידן הזהיר מזעם בקונגרס ובישראל, אובמה סבר שההצעה מאוזנת"

בעיתון "וושינגטון פוסט" דווח אמש על הדינמיקה בוושינגטון מאחורי ההחלטה של ארה"ב להימנע מלנצל את זכות הווטו שלה במועצת הביטחון - ולאפשר את אישור החלטה 2334 נגד ההתנחלויות.

 

לפי הדיווח, יממה לפני ההצבעה, הנשיא האמריקני ברק אובמה קטע את החופשה השנתית שלו בהוואי כדי לדון בנושא עם בכירים במועצה לביטחון לאומי. בעיתון טוענים כי אובמה היה פתוח לאפשרות שארה"ב תימנע בהצבעה, זאת כיוון שסבר שנוסח ההצעה היה "מאוזן".

 

ג'ו ביידן פקפק בהצעה, אובמה היה נחוש (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ג'ו ביידן פקפק בהצעה, אובמה היה נחוש(צילום: AFP)

בין המפקפקים בצעד היה סגן הנשיא ג'ו ביידן, שהזהיר מפני תגובה זועמת בקונגרס האמריקני ובישראל בפרט, אלא שהוא היה בדעת מיעוט. רבים בממשל אובמה החליטו שהגיע הזמן לנקוט עמדה נגד ההתנחלויות. לדבריהם, ההאצה בבנייה ביהודה ושומרון ובמזרח ירושלים, זאת בתוספת לקידום חוק ההסדרה, למרות ביקורת גוברת בארה"ב, עלולים לסגור את הדלת מפני חידוש המשא ומתן לפתרון שתי המדינות.

 

 

בעיתון ציטטו גורם מדיני בכיר שטען כי "אנשים התווכחו האם התגובה להצבעה, אם נימנע, תעשה יותר נזק מאשר תועלת, תהדהד לתוך המערכת הפוליטית שלנו, לתוך הפוליטיקה הישראלית, ותאיץ תהליכים. אלא שכל טיעון פוטנציאלי על החמרת המצב נפסל, כיוון שהמצב היה כבר חמור".

 

שגרירת ארה"ב באו"ם, סמנתה פאוור, התייצבה להצבעה במועצת הביטחון יומיים לאחר מכן לאחר שקיבלה אור ירוק מאובמה. זמן קצר לפני ההצבעה, קיבלה פאוור שיחת טלפון מסוזן רייס, היועצת לביטחון לאומי, שנתנה לה אישור סופי להימנע מהטלת וטו.


פורסם לראשונה 29/12/2016 19:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP, EPA
תרזה מיי וג'ון קרי
צילום: AFP, EPA
מומלצים