שתף קטע נבחר

"הכדורגל הוא ראי של החברה הישראלית"

אנחנו נהנים לעודד את הקבוצה שאנחנו אוהדים, מלווים אותה לכל משחק, אפילו מביאים את המשפחה - אבל זה לא תמיד מסתיים בנעימים. הגזענות, הקללות, הדחיפות, המכות והילדים שרואים ומשתמשים באלימות הזו במגרש הביתי. מיזם ״מגן הכבוד: תקווה ישראלית בספורט", בהובלת נשיא המדינה, שם לו למטרה לפעול למען כדורגל נקי מאלימות וגזענות ולקדם את המועדונים בישראל ליצירת סטנדרט ערכי-חינוכי

בחסות הטוטו

 

"ספורט במיטבו, הוא ראי לעולם שאנו מאחלים לעצמנו", אמר נשיא המדינה, ראובן ריבלין, באירוע השקת מגן הכבוד הדור הבא שנערך באוגוסט 2016. "זהו עולם שבו המאמץ, האימון והכישרון נישאים על כפיים, בלי הבדל דת, גזע או מין. עולם שבו כדי להשתתף במשחק, כולם מחויבים לשמור על החוקים. עולם שבו כבוד ליריב שלך הוא תנאי בסיסי. עולם שבו אפשר לנצח רק כשכל אחד עושה את מה שהוא הכי טוב בו, ומסייע לאחרים בקבוצה לעשות את שלהם. זה העולם שבו אנחנו חולמים לגדל את ילדינו, גם מחוץ למגרשים."

 

רוצים לעשות מהפך במגרש הביתי שלכם? כתבו לנו ואולי נגיע אליכם

 

יוצרים שינוי למען הדור הבא (צילום: מארק ניימן לע"מ) (צילום: מארק ניימן לע
יוצרים שינוי למען הדור הבא(צילום: מארק ניימן לע"מ)
 
מיזם "מגן הכבוד: תקווה ישראלית בספורט", בהובלת בית הנשיא, נולד מתוך יוזמה משותפת יחד עם משרד התרבות והספורט, המועצה למניעת אלימות בספורט, מנהלת הליגות בכדורגל, הטוטו, התאחדות לכדורגל ועמותת ערכים בספורט. אלו חברו לראשונה לחזון ערכי משותף הרואה את מועדוני הכדורגל משמשים בית וקהילה למאות אלפי ילדים, אוהדים ומשפחות. מקום שבו ניצחון והישגיות הם ערכים מובילים אך לצדם מתקיימים סטנדרטים ערכיים של כבוד, שוויון, סובלנות וקבלת האחר.

 (צילום: מארק ניימן לע"מ) (צילום: מארק ניימן לע
(צילום: מארק ניימן לע"מ)
 

"מוכרחים לנצח את האלימות בכדורגל, היא מובילה לאלימות בכביש ואלימות במשפחה.״ מסביר ערן איתן, המוביל את המיזם המשותף מטעם בית הנשיא ועמותת ערכים בספורט. "הוקעת האלימות והגזענות מהמגרשים והפיכת מחלקות הנוער למסגרות ספורט חינוכיות הכרחיות לעיצובה של תרבות ספורט אך בעיקר ליצירת תקווה ישראלית לדור הבא."

 

מכבדים את המשחק

המיזם נועד לייצר תמריץ, הן לבעלי המועדונים מליגת העל, לאוהדי ליגת העל וכלל מחלקות הנוער בכדורגל להעמיק ולהרחיב את עשייתם החינוכית, החברתית-קהילתית ולפעול למען מיגור אלימות וגזענות. בנוסף, מעלה מגן הכבוד לסדר היום הציבורי את הצורך והדחיפות להתמודד עם תופעות שליליות של אלימות וגזענות בכלל החברה הישראלית. מטרתו לקדם יצירת תשתית מוסדית הפועלת בצורה אפקטיבית בתחום החינוכי-הקהילתי ולמיגור האלימות והגזענות כחלק בלתי נפרד מהפעולה של מועדוני הכדורגל.

 (צילום: מארק ניימן לע"מ) (צילום: מארק ניימן לע
(צילום: מארק ניימן לע"מ)
 

 

"הליווי המקצועי הוא מפתח להובלת השינוי", מסביר איתן, ״חשוב לסייע למאמן ילדים להקנות ערכים של קבוצתיות ומשמעת עצמית, אך גם להתמודד עם הורים מתערבים שצועקים מהיציע. ההורים לעומת זאת צמאים לקבל כלים להתנהלות מול ילדיהם בימים שבהם קיימת אכזבה מהתוצאות והתחרות בה לקחו חלק ילדם. 

 

"הרוב המוחץ של האוהדים היה רוצה לקחת את המשפחה שלו לצפות במשחק כדורגל באווירה נעימה ולא עוינת, והנהלות המועדונים היו רוצים להתעסק במקצועיות וההישגיות ולא בקנסות ובתי דין. האתגר הוא שלמאמנים, הורים, אוהדים והנהלות של המועדונים חסרים הכלים להתמודד עם תופעות אלו, שהרי הרוב המוחץ היה רוצה לראות כדורגל נקי מאלימות, כדורגל שלא מבדיל בין דת, גזע ולאום," הוא אומר.

 (צילום: מארק ניימן לע"מ) (צילום: מארק ניימן לע
(צילום: מארק ניימן לע"מ)
  

כלים ליצירת סטנדרטים

עמותת ערכים בספורט, השותפה למיזם "תקווה ישראלית בספורט", קמה במטרה לחולל שינוי חברתי-ערכי ב- DNA של מחלקות הנוער והספורט בישראל. העמותה, בניהולו של עמיר בן צבי, פועלת מול ארבעה קהלי יעד מרכזיים: הנהלות, הורים, ילדים ומאמנים - מקדמת ערכים חינוכיים באמצעות מסגרות ספורט שונות במטרה להפוך אותם לא רק לספורטאים טובים יותר גם לאנשים טובים יותר. היא פועלת בתוך מועדונים, איגודים, מתנסים ובתי ספר ומשלבת מודל ערכי-חינוכי ייחודי הרואה כל אימון כהזדמנות חינוכית.

 

בין הפעילויות השונות של העמותה ניתן למצוא תכניות העצמה לקבוצות ילדות ונערות בענפים שונים, פיתוח מאמנים להיות מחנכים במגרשי הספורט - כלים לעבודה עם הורים וילדים. הקמת מרכזי למידה הנותנים מעני לימודי ורגשי בתוך מועדונים, הקמת קבוצות מנהיגות בתוך קבוצות הספורט וכן פעילות משותפת בין יהודים וערבים במטרה לחנך לשותפות ולעודד מפגשים משותפים בין השבטים השונים של החברה הישראלית.

פעילות משותפת במתנ"סים לילדים ערבים ויהודים (צילום: נדב רותם) (צילום: נדב רותם)
פעילות משותפת במתנ"סים לילדים ערבים ויהודים(צילום: נדב רותם)

איך עושים את השינוי בפועל?

"הליווי המקצועי של המיזם מאופיין קודם כל ביצירת שיתופי פעולה משמעותיים ורחבים עם גורמים שונים הרלוונטיים לקידום היעד מהמגזר הציבורי, הפרטי והשלישי," מסביר איתן

 

"תפקידנו הוא לא רק להעלות את החשיבות שבהתמודדות עם תופעות של אלימות וגזענות לסדר היום הציבורי, אלא לתת כלים מעשיים לאותם גופים שיעודדו אותם לעשייה ערכית-חינוכית ולהתמודדות עם תופעות אלו - להעביר סדנאות ולתת כלים מקצועיים לנציגי המועדונים של ליגת העל, מחלקות הנוער וארגוני אוהדים בנושא תרבות ארגונית, בניית תכנית עבודה, הקמת מרכזי למידה ואף הקמת עמותות.

 

"יצרנו יחד עם ועדות מקצועיות מתווה אופטימלי של איך נראה מועדון כדורגל ומחלקת נוער הפועלת בסטנדרטיים ערכיים-קהילתיים וזה מהווה את המצפן שמסמן לנו את הדרך הנכונה."

 (צילום: מארק ניימן לע"מ) (צילום: מארק ניימן לע
(צילום: מארק ניימן לע"מ)
 

מה נעשה עד כה במסגרת המיזם?

"בעיצומה של השנה השלישית המיזם רושם הישגים הן ברמה המוסדית והן ברמת המועדונים," מפרט איתן.

 

"ברמה המוסדית נוצרה מחויבות ואחריות משותפת של כלל הגופים והמנכ״לים השותפים למיזם לפעול ולהרחיב את העשייה מליגת העל אל קהלי האוהדים והשנה גם לכלל מחלקות הנוער בכדורגל שבהכרח אינם בליגת העל.

 

"נוצרו שלושה מסלולים שונים המעודדת עשייה בתחומים רחבים כדוגמת: יצירת תרבות ארגונית, מעורבות הקבוצה בקהילה, מחלקות נוער ופעילות חיובית של אוהדים במהלך המשחקים ומחוצה לה. בכל אחד מהמסלולים נבנתה תכנית ליווי מקצועית מוסדרת לארגונים השונים.

 

ברמת מועדונים קמו מרכזי למידה, נוצרו תכניות חינוכיות חדשות ובוצעו קמפיינים למניעת אלימות יחד עם שחקני הקבוצות הבוגרות. מועדונים החריפו את הענישה נגד שחקנים, מאמנים ואוהדים אלימים המתבטאים בגזענות ויצרו מפגשים משותפים בין מועדונים מתחרים לעידוד סובלנות ועשייה משותפת."

  תחרות בשלושה מסלולים שונים:

  • ליגת העל - הושק בעונת 2014-15, מיועד ל-14 מועדוני ליגת העל, שני אותות: ״מגן הכבוד״ למועדון המצטיין ואות "פורץ הדרך" למועדון המבצע התקדמות משמעותית ביותר.
  • אוהדים - הושק בעונת 2015-16 ביוזמת פורום ה-18 של מנהלת הליגות, פונה לקהלים ולעמותות אוהדים של ליגת העל, בשיתוף איגוד השופטים וארגון ה"יציע".
  • הדור הבא - מושק בימים אלו מיוזמת פורום המנכ"לים השותפים למגן הכבוד. פונה למחלקות הנוער והילדים בכלל המועדונים שאינם חברים בליגת העל.

 

הדור הבא של הכדורגל

40 מחלקות נוער ורשויות מקומיות נוספות מצטרפות השנה ל"מגן הכבוד - הדור הבא"  - הנשיא ריבלין מבין לעומק את יכולתו של הספורט להשפיע על עיצוב הדור הבא של ילדינו ולכן בחר לקדם מטרות אלו.

 (צילום: מארק ניימן לע"מ) (צילום: מארק ניימן לע
(צילום: מארק ניימן לע"מ)

באוגוסט האחרון השיק נשיא המדינה את "מגן הכבוד: הדור הבא" ואמר: "מסלול הדור הבא, יאפשר לכולנו לאורך זמן להגיע לכמאתיים מחלקות נוער בכל רחבי הארץ שפירושן אלפי ילדים שעבורם אנו רוצים להבטיח שהמועדון הוא בית והוא קהילה, שהופכים אותם לאנשים טובים יותר, מקצועיים יותר, סובלניים יותר. הילדים האלה, והיכולת שלנו להבטיח להם עתיד של תקווה ישראלית, הם הסיבה שעבורה אנחנו עושים את כל מה שאנחנו עושים."

 (צילום: מארק ניימן לע"מ) (צילום: מארק ניימן לע
(צילום: מארק ניימן לע"מ)
 

מגן הכבוד - "הדור הבא" נולד מתוך רצון לבסס תשתית ארגונית, חינוכית וערכית משמעותית עבור הנוער והילדים בכלל הליגות וכן מתוך הצורך להתמודד עם גילויי אלימות במשחקי הנוער והילדים.

 

השנה למועדוני וקהלי ליגת העל מצטרפים למיזם גם כ-40 מחלקות נוער ומועדונים שיקבלו כלים לטובת העצמת הפעילות החינוכית והערכית שלהן, ליווי קבוצתי ואישי שיכלול שלוש סדנאות קבוצתיות מעשיות, ביקורי שטח וחומרים מקצועיים לעבודה עם הורים, מאמנים ועוד.

 

המועדונים המצטרפים יוכלו לקראת סוף העונה להגיש את מועמדותם לפרס "מגן הכבוד: הדור הבא" שיוענק על ידי נשיא המדינה למחלקות הנוער שבלטו בעשייתם. 

פעילות משותפת במתנ"סים לילדים ערבים ויהודים (צילום: נדב רותם) (צילום: נדב רותם)
פעילות משותפת במתנ"סים לילדים ערבים ויהודים(צילום: נדב רותם)
   

 

בחסות הטוטו


פורסם לראשונה 02/01/2017 12:25

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מארק ניימן לע"מ
כן לחיים משותפים
צילום: מארק ניימן לע"מ
צילום: מארק ניימן לע"מ
בלי אלימות במגרשים
צילום: מארק ניימן לע"מ
מומלצים