שתף קטע נבחר

 

הערכה אסטרטגית לישראל: חיזבאללה - האיום הקשה ביותר

המכון למחקרי ביטחון לאומי קובע שחיזבאללה מהווה את האיום הקונבנציונלי החמור ביותר, וממליץ לשפר את המודיעין. בדו"ח השנתי שהגיש עמוס ידלין לנשיא נכתב שהמדיניות הפסיבית של ישראל שוחקת את מעמדה המדיני, ומסכנת את עתידה כמדינה יהודית ודמוקרטית

מפגן כוח של חיזבאללה בסוריה ()
מפגן כוח של חיזבאללה בסוריה
 

ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), האלוף במיל' עמוס ידלין, הגיש הבוקר (יום ב') לנשיא ראובן ריבלין את ההערכה האסטרטגית השנתית של המכון. בהערכה נכתב כי חיזבאללה ממשיך להוות את האיום הקונבנציונלי החמור ביותר על ישראל, יותר מחמאס ואיראן.

 

לפי הדו"ח לחיזבאללה יש רקטות לכל טווח, טילים מדויקים, מל"טים תוקפים ומתאבדים, הגנה אווירית ממיטב התוצרת הרוסית ויחידות קרקעיות המתאמנות לכיבוש ישובים בשטח ישראל. על חמאס נכתב כי פוטנציאל ההתלקחות של ישראל מול הארגון הוא הגבוה ביותר. המכון ממליץ לשפר את המודיעין של ישראל במטרה להמשיך לצמצם את העברת הנשק האיכותי לארגון ואת סיכוני ההסלמה בשל כך .

משוריינים של חיזבאללה בסוריה ()
משוריינים של חיזבאללה בסוריה
 

חמאס אמנם מורתע, אך ממשיך לבנות את כוחו. גם אם שני הצדדים אינם מעוניינים בכך, עימות עלול לפרוץ בגלל הסלמה בלתי נשלטת של תקרית מקומית, או מצוקה כלכלית-חברתית עמוקה ברצועה שתתפרץ מול ישראל. על איראן נכתב כי למרות שהסכם הגרעין מעניק לישראל חלון זמן בטווח הקצר, טהרן מתחזקת ביכולותיה הקונבנציונליות. בטווח הזמן הבינוני והארוך תפגוש איראן מסוכנת בהרבה עם לגיטימציה עולמית לתוכנית גרעין רחבה ובלתי מוגבלת. על רקע המלחמה בסוריה איראן ושלוחותיה גם מתבססות בזירה הקרובה לישראל.

 

הנשיא ריבלין על הדו"ח: "חייבים לשתף פעולה עם כמה שיותר מדינות"

ההערכה כוללת שלושה אתגרים משמעותיים בטווח הארוך – יכולת גרעינית בידי מדינה הקוראת להשמדת ישראל, היווצרות מציאות של מדינה אחת לשני עמים ושחיקה במעמדה המדיני של מדינת ישראל. האלוף ידלין הצביע על חלון הזדמנויות בשנים הקרובות להתמודדות עם אתגרים אלו. הסיבות לדבריו הן הממשל האמריקאי הנכנס, חפיפת האינטרסים עם העולם הערבי הפרגמטי ואימוץ גישה של התקדמות מ"למטה למעלה" מול הפלסטינים - בתיאום עם המעצמות העולמיות והאזוריות.

 

הנשיא ריבלין אמר עם קבלת הדו"ח: "המסקנה היא שעל ישראל לשמר את עצמאותה על מנת להבטיח את האינטרסים החיוניים לה, אבל באותה נשימה אתם מבהירים כי בדיוק לשם עצמאות זו ושימורה, על ישראל לשתף פעולה עם כמה שיותר מדינות אחרות, באזורנו שלנו ובעולם כולו. אתם מבהירים כי ריבונות וביטחון לעולם לא יובטחו רק על ידי חומות גבוהות וכוח צבאי. היום, יותר מתמיד, זהו מסר חשוב מאין כמותו".

הנשיא ריבלין. "מסר חשוב מאין כמותו" (צילום: אבי קנר) (צילום: אבי קנר)
הנשיא ריבלין. "מסר חשוב מאין כמותו"(צילום: אבי קנר)

עמוס ידלין (צילום: אורי דוידוביץ, אבי חי) (צילום: אורי דוידוביץ, אבי חי)
עמוס ידלין(צילום: אורי דוידוביץ, אבי חי)
 

המכון הדגיש כי האיום הצבאי הישיר הקונבנציונלי על ישראל נותר נמוך במידה משמעותית, אך מיליציות "כמעט-צבאיות" במימון איראני נמצאות במגמת התעצמות. על ארה"ב נכתב כי היא נותרה מחויבת לביטחונה של ישראל, והמגעים בדבר הסכם הסיוע הביטחוני המחישו את המחויבות הזו, למרות המתחים שנחשפו בין הממשלות.

 

מנגד, בשנה האחרונה היו התפתחויות שליליות: ממשלת ישראל המשיכה לדבוק במדיניות פסיבית ובקידוש ה"סטטוס קוו", ונמשכה ההידרדרות במעמדה הבינלאומי על רקע הקיפאון והמדיניות בזירה הפלסטינית. הקיפאון המדיני, המצוקה הכלכלית, משבר המנהיגות הפלסטינית והייאוש הגובר ממשיכים להזין את טרור היחידים ואת פוטנציאל ההתלקחות.

 

המשך המגמות הנוכחיות, המכונה בטעות "סטטוס קוו", מצמצם את מרחב האופציות בפני ישראל, ומסכן את עתידה כמדינה יהודית ודמוקרטית. על צה"ל נכתב כי הידרדרות הסולידריות והרחבת השסעים החברתיים, וכן התקפות על לגיטימיות מפקדי צה"ל וערכיו והעימותים הפוליטיים שאליו נגרר צה"ל, שברו שברו שיאים שליליים.

 

"למרות המצב האסטרטגי הנוח יחסית אל להנהגה בישראל להתחמק מדיונים ומהחלטות קשות החיוניים לגיבושה של מדיניות ביטחון לאומי פרו אקטיבית המקדמת את האינטרסים של ישראל, כמדינה יהודית, דמוקרטית, בטוחה ולגיטימית, בגבולות מוכרים", נכתב בדו"ח. "גם אם לא נראה שיש פרטנר בצד השני - לא להסכם ולא ליישומו - אינטרס ישראלי חשוב הוא הפסקת הגלישה ההדרגתית למציאות שלילית ובלתי הפיכה של מדינה אחת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מזכ"ל חיזבאללה נסראלה
צילום: AFP
מומלצים