בורי מציל נפשות
אורי בורי הוא לא רק שף ומסעדן ישראלי רב מוניטין, הוא גם איש שהציל הרבה בני נוער מהידרדרות לפשע. בשבוע שעבר הוא היה אצלנו, למטרות בישול וצדקה
בשבוע שעבר חתם השף והמסעדן הישראלי אורי בורי סיבוב של הופעות ובישולים בארה"ב. אורי ירמיאס, הידוע בכינויו אורי בורי, הגיע לאזור ניו אינגלנד מעכו ביוזמת הקונסוליה ו-NECAT אשר פתחו לאחרונה סניף מקומי בעכו תחת השם A-CAT.
ירמיאס התרגש לקבל את ההזמנה למסע הקולינארי בארה"ב, בעיקר בשל הארגון המטרה לשמה הוזמן. New England Center for Arts & Technology הוא ארגון מיוחד שעוזר למבוגרים שאין להם מקצוע או השכלה ללמוד את רזי הבישול ולקבל הכשרה. הם רצו לגייס תרומות נוספות והגיעו אליי למסעדה בעכו להציע לי להצטרף".
הארגון פנה לאורי כמי שמאחוריו שנים ארוכות של עשייה שמאוד מזכירה את יעדי הארגון. שנים גם הוא אסף בני נוער עזובים ואנשים שלא ראו אופק, והעניק להם את ההכשרה והכישורים אצלו במטבחי המסעדות שהקים. "היום לצערי ממשלת ישראל אוסרת עלי את זה בעקבות חוק העסקת נוער. לאורך שנים לקחתי נערים שנפלטו מבית ספר. זה כוח חזק, שימי לב שהרבה שפים בעולם התחילו ללמוד לבד כי זה ענף שבו אפשר להמריא גם בלי לימודים. חבל לי שמדינת ישראל לא מבינה שיש ילדים שלא יכולים ללמוד בבית ספר ולפעמים נשארים בלי ברירה עם סמים ועם זנות ועם פשע. אני מאמין שעדיף היה שיעבדו, יקבלו השכלה, משכורת. לראיה", הוא מזכיר, "לאורך השנים רבים מהנערים שלימדתי השתלבו בתעשייה הקולינארית בישראל. לשישה מהם יש מסעדות בעכו. כולם הגיעו בתור נערים שלא ידעו איך להתחיל את החיים שלהם. לקחתי אותם ואחרי שנתיים אני שולח אותם לקורס בישול כדי לצייד אותם בתעודה".
כששמע שבבוסטון בוטל המענק השנתי שקיבל הארגון והבין שהם חייבים לגייס כסף, הגיע לארה"ב והחליט לבשל לתורמים בשידור חי. אורי מספר שהאורחים באירועים השונים נהנו מהדגמות שלו לבישול מנות דגים שונות בטעמים מזרח תיכוניים. ברוסקטה עם קרם חצילים, בשילוב רצועת פלפל קלוי ודג מקרל כבוש, סביצה ים תיכוני ועוד. בכל הרצאה הגיש לעשרות אורחים מנות בעזרת תלמידי הארגון מהם מאוד התרשם. "נתבקשתי להרים ארוחות גדולות ומוקפדות בסיוע אנשים שלא יודעים לעבוד במטבח עילי, אבל הם כל כך רצו והתגייסו, הקשיבו ועבדו ובאמת נתנו את כל הכל. הם עבדו איתי רק בנסיון לרצות וללמוד והכי טוב שאפשר".
ירמיאס נולד בנהריה וגדל במשפחה שקיבלה לחיקה עשרות ילדים מדי שנה. "גדלתי בבית מטורף", סיפר בעבר, "ההורים שלי אספו ילדים מכל העולם. אז עדיין לא הוקמה המדינה ולא היו מוסדות שיטפלו בילדים עם בעיות משפחתיות. לבית ספר הוא כמעט ולא הגיע. "יש לי השכלה ים-תיכונית. רוב הזמן הייתי בים. הייתי יוצא לדוג ביחד עם אבא שלי. אמא שלי לא אהבה דגים, ולכן נאלצתי לנקות אותם כבר בים".
בגיל 16 הוא כבר יצא עם תרמיל לשוטט בעולם. אחרי ששב לישראל כדי לשרת בצבא, חזר לנדודים עם השחרור. מאז פחות או יותר, הוא גם מגדל את הזקן הארוך והמפורסם שלו. "ביוון לא נתנו לי להיכנס למדינה בגלל הזקן", סיפר. שם, באותם טיולים ומסעות, הוא למד לבשל. בין מקומות כמו נפאל או הרי הבלקן הוא רכש את מיומנות הבישול. "קניתי לי בשווקים בשר טרי וירקות ובישלתי. במהלך הטיולים אכלתי כל דבר. אתה חונה עם הרכב ללילה ומצרפים עוד אנשים ואתה מאכיל אותם. מתחיל לצאת לך שם", תיאר. "זה נותן לך כוח ומעמד בתוך חברת המטיילים, כמי שיודע לבשל".
מאז לקח לו כמעט 20 שנה עד שפתח את מסעדת אורי בורי. מסעדת פירות ודגי ים שרק לאחרונה זכתה בתואר מכובד. גולשי אתר התיירות הבינלאומי trip advisor דירגו את המסעדות הטובות ביותר במזרח התיכון, בין המדינות שנכללו בסקר ניתן לראות את איחוד האמרויות, קטאר, ערב הסעודית ועוד מעצמות קולנאריות בעלות שם עולמי. על פי דירוג הגולשים, המסעדה שנבחרה לטובה ביותר במזרח התיכון היא דווקא מסעדת אורי בורי הממוקמת בעכו. לאורך השנים הקים בישראל מסעדות נוספות, וממש עוד מעט יגיע אלינו שוב לסיבוב קולינארי במיאמי, פילדלפיה וניו יורק.
לפני שחתם את סיבוב הבישולים האחרון שמח לבשל בבית הקונסול הכללי של ניו יורק ערב הדגמות ייחודי, לעבוד עם תלמידי הארגון בערבי התרמה ולגייס תרומות עבור הארגון.