שתף קטע נבחר

 

מאסטר שף בכלא: אסירים מבשלים - ומפצים קורבנות

מותג האיכות המפתיע ביותר בטייוואן הוא 300 מוצרי מזון שאסירים מכינים מאחורי הסורגים. מכל טייוואן מעדיפים להזמין את המזון הטבעי ונטול התוספים שלהם מאשר את זה של חברות המזון, שהסתבכו בשערוריית כימיקלים. במיליונים שהם מגלגלים בשנה משלמות הרשויות פיצויים לנפגעיהם

אלמלא הדלתות הנעולות, הסכינים הכבולים לשולחן ואנשי הסגל הלבושים מדים – מפעל המזון בכלא הנשים טאויואן היה נראה כמו כל מטבח מסחרי. אסירות חובשות מסכות – שיערן עטוף ברשת – בוחשות אבקת קקאו כדי להכין שוקולד או קוצצות כרוב כדי להכין מרינדה לקימצ'י. הן חלק מתעשיית מזון הולכת וצומחת בטייוואן – מוצרי מזון המוכנים מאחורי הסורגים.

 

את המעדנים נטולי התוספים מכינים אסירים שקנו לעצמם ציבור לקוחות נאמן, והם גורפים מאות מיליוני דולרים בשנה. הביקוש למוצרים שלהם גדול הן בשל איכותם והן בשל מחירם הנמוך. עבור רבים בטייוואן אלה שיקולים מרכזיים בעקבות כמה שערוריות בתחום בטיחות המזון, שגרמו ליצרנים בסין להיות זהירים שבעתיים.

"שמחה ללמוד כישורים מועילים". ממוצריהם של האסירים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"שמחה ללמוד כישורים מועילים". ממוצריהם של האסירים(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בשנה שעברה הגיעה ההכנסה ממכירות ל-15.62 מיליון דולר, ובכסף הזה משתמשים כדי לפצות קורבנות, לשפר את מתקני הכליאה ולשלם שכר לאסירים.

 

לחלק מהאסירים, בהם צ'ן בת ה-39, לא היה ניסיון קולינרי של ממש לפני שהצטרפו לקו הייצור בטאויואן, בצפונו של האי. הכלא מייצר מגוון רחב של מאכלים – ממתקים ועד לטופו מותסס. "אני שמחה ללמוד כישורים מועילים", אומרת צ'ן. "לפני כן לא ידעתי להשתמש נכון בסכין מטבח, כי אמא שלי תמיד בישלה לי ולא הייתי צריכה להיכנס למטבח. למדתי שלהכין אוכל נראה פשוט, אבל למעשה זה די מסובך".

 

אסירים הקרובים לשחרור או עומדים לקבל חנינה יכולים להגיש בקשה להצטרף לתוכנית והאחראים עליהם מדרגים אותם לפי סדר עדיפויות. גם אסירים שנגזר עליהם עונש מאסר ארוך ושנקבע כי התנהגותם טובה או שיש להם כישורים מתאימים יכולים להגיש בקשה. מאכלי הכלא שנקנים מאסירים ברחבי טייוואן כוללים מאכלים שהמקומיים אוהבים כמו עוגות אננס, וטב סויה וחטיפי בוטנים.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

התוכנית החלה ב-2006 כתוכנית קטנה שנועדה להקנות לאסירים כישורים מעשיים ולגייס כסף לבתי הכלא, אבל כעת היא מתקיימת בכל בתי הכלא לבגירים בטייוואן. יותר מ-50 אסירים מכינים כ-300 סוגים של מזון, ואזרחים יכולים להזמין את המוצרים בטלפון, דרך האינטרנט או בפקס. אפשרות נוספת היא להגיע למשרדי הכלא ולקנות אותם שם.

 

כשאשתחרר אפתח עסק עם אמא

"אנחנו משתמשים ברכיבים טובים ולא משתמשים בתוספים או במזון מעובד מדי כדי לקצור רווחים", אומר צ'יו הונג-צ'י, מהאחראים על התוכנית. "המזון שלנו טבעי, באיכות גבוהה ולא יקר". זו זירת מכירות מנצחת לציבור שנוקט משנה זהירות אחרי שנחשף כי חברות מפורסמות הכניסו למוצרים שלהן כימיקלים אסורים או מחזרו שמן באופן מסוכן כדי להפחית עלויות. החשיפות האלה גרמו להורדת מוצרים רבים מהמדפים בשנים האחרונות.

 

הקונים ביריד האוכל בעיר טאיצ'ונג שבמרכז טייוואן, יריד שאורגן על-ידי שירות בתי הסוהר, נהרו לקנות את המזון שמיוצר בכלא. "כבר יותר משנה אני קונה דרך קבע מזון שמכינים אסירים. המוצרים שלהם טבעיים, האיכות שלהם טובה והם יחסית זולים", מספרת אשת העסקים וואנג לונג-פנג, שנסעה כמעט שעתיים וחצי מהעיר טיינאן הנמצאת דרומה משם כדי להגיע ליריד, שאלפים באו אליו. "אני משכנעת גם את החברים שלי להזמין יחד".

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

וואנג שילמה 10,000 דולר טייוואני על נודלס, עוף, רוטב סויה וחטיפים. "אני חושבת שהתוכנית הזו רבת משמעות", אמרה. "האסירים רוכשים כישורים שיכולים לעזור להם למצוא עבודה ולהשתלב מחדש בחברה".

 

האסירים מצדם מרוויחים שכר חודשי בסך 3,000-2,000 דולר טייוואני. כמה מהאסירים, אלה האחראים למכירת מוצרים מצליחים במיוחד כגון רוטב סויה שמכינים בכלא במחוז פינגטונג שבדרום, יכולים להרוויח שכר גבוה פי עשרה מהממוצע בתקופת החגים, כשהביקוש מגיע לשיא.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

האסירים מייצרים לא רק מזון – יש גם אסירים שמייצרים סבונים ועבודות יד או מקבלים הזמנות ממפעלים מקומיים ומייצרים עבורם בגדים, שקיות נייר ושלל אביזרים.

 

האסירה צ'ן אומרת כי היא מקווה לפתוח עסק מוצרי מזון משלה כשתשתחרר. "אמא שלי אוהבת לבשל והיא מבשלת טוב. היא אמרה שכל עוד אני לא פוחדת מעבודה קשה היא תעבוד איתי כדי שנפתח עסק מזון משלנו. אני מקווה לשלב בין הבישול של אמא שלי לבין מה שלמדתי כדי ליצור אוכל טוב יותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
15.6 מיליון דולר בשנה. מותג האסירים
צילום: AFP
מומלצים