בג"ץ על חוק הפונדקאות: "למה להפלות בין גברים לנשים?"
בדיון בעתירה המבקשת לאפשר לבני זוג גברים לערוך הסכמי פונדקאות בארץ התבקשה המדינה להסביר את התנגדותה. בכירה במשרד הבריאות רמזה: החוק שקידמה השרה גרמן מעוכב על ידי ליצמן ש"צריך לעכל את זה"
בכירה במשרד הבריאות רמזה היום (ג') בבג"ץ שהחוק שאמור לאפשר פונדקאות לזוגות חד-מיניים לא מקודם בממשלה הנוכחית בגלל השר יעקב ליצמן. לדברי היועצת המשפטית של המשרד, מירה היבנר-הראל, בכירי המשרד מעוניינים לקדם את החוק, אולם השר "צריך לעכל את זה". במהלך הדיון פנתה השופטת אסתר חיות לנציג המדינה ושאלה: "מה הטעם להפלות בין גברים לנשים בעניין הזה?".
על פי לשון החוק כיום, ניתן לבצע פונדקאות רק "לגבר ולאישה". בממשלה הקודמת ניסתה שרת הבריאות דאז יעל גרמן לקדם תיקון לחוק הפונדקאות שהיה אמור לבצע מהפכה בתחום, ולאפשר לזוגות גברים לערוך הסכמי פונדקאות בארץ במקום לנסוע למזרח או לארה"ב. החוק עבר בקריאה ראשונה, אולם מאז הכנסת התפזרה והחוק נעצר.
היום התקיים דיון בבג"ץ בעתירה שהגישו איתי ארד פנקס ובן זוגו יואב, עם כמה ארגונים בהם "הורים גאים" ו"תמוז", באמצעות עורך הדין חגי קלעי, בדרישה לאפשר פונדקאות גם לזוגות חד-מיניים.
"השר ליצמן תמך מאוד בחוק הביציות. סוג הנושאים הם פתוחים מאוד, משהו שקשה מאוד בפעם אחת לעשות מהפכות בחשיבה", אמרה היבנר-הראל להרכב מורחב של חמישה שופטים שדן בתיק. "אני לא חושבת שאני יכולה לדבר בשמו של השר, אני רק יכולה לומר את הדברים כפי שאני מתרשמת. אין לי ספק שהוא היה רוצה, ושכל אחד זכאי להיות הורה. התהליכים שכל העולם עובר, המהפכה בסוג המשפחה, יש אוכלוסייה שכל התהליך עובר אצלה יותר לאט".
השופט אליקים רובינשטיין ניסה להקשות ושאל מה קרה להצעת החוק ומדוע היא לא מקודמת. הראל ענתה: "הוא (השר ליצמן, ת"י) אמר שהוא צריך הרבה זמן לעכל את כל המהפכות, וזה לא דבר של מה בכך לאדם חרדי. אנחנו לא יכולים לעשות מהפכות, למרות רצון המשרדים שכל אחד יממש את ההורות שלו. המהפכות החברתיות לא עוברות על כל האוכלוסייה באותה מהירות".
פנקס ארד, חבר מועצת עיריית תל אביב, אמר בתגובה: "השוויון בזכות להורות חייב להתקיים והאפליה בחוק הפונדקאות צריכה לעבור מן העולם. מדינת ישראל מודה באפליה אך לא מוכנה לטפל בה בעצמה. ההתמהמהות, הזגזוג ויצירת האבחנה הפסולה בין אזרחים הן אות קין על מצחה של המדינה, ועוד לא מאוחר להסיר אותה.
אנו מקווים ומאמינים שההיסטוריה שתעשה בהכרעת בג"ץ תמחק את העוול ההיסטורי שהמערכת המשפטית והפרלמנטרית מתעקשות לבצע כלפי אזרחי המדינה".
יו"ר עמותת אבות גאים, אודי לדרגור: "השופטים הביעו ביקורת קשה על ההומופוביה הגלויה של נציגי הממשלה והכנסת, והביעו מורת רוח על כך שב-20 השנים מאז נחקק חוק הפונדקאות לא ניתן הפתרון הנדרש בדרך של חקיקה. הגענו לדיון היום אחרי שנים של תחבולות, דחיות ובקשות הארכה מצד המדינה. אני מקווה ומאמין שבג"ץ ישים סוף לאפליה קשה זו, ויאפשר לכולנו להקים משפחות בצורה שוויונית בישראל".
עו"ד קלעי: "אחרי שמיצו את כל סל התחבולות שבידם, ואחרי שבע שנים של הליך משפטי, נדרשו סוף סוף באי כוח הממשלה והכנסת לנמק את עמדתם נגד מתן אפשרות ליחידים ובני זוג בני אותו מין להתקשר בהסכם פונדקאות. מבעד להתנסחות המפולפלת של עורכי הדין, היה ניתן להבין בבירור שגם לשיטתם לא ניתן להצדיק את האפליה הנוכחית".