עיצוב אקלקטי: כך תעצבו את הבית בסטייל
ממש כמו בעולם האופנה, גם עיצוב הבית יכול להיות מיקס אנד מאץ'. כדי שהתוצאה אכן תהיה מעוצבת ולא גיבוב של חפצים בלתי קשורים, אתר "המקצוענים" מגיש מדריך שישדרג לכם את הבית וגם יחסוך לכם כסף
תשכחו מהסטים, מהאחידות ומהקיבעון - עיצוב אקלקטי הוא ה-דבר. מעבר לעובדה שהוא יאפשר לכם לחסוך כסף ולשלב בין חפצים קיימים שקיבלתם, מצאתם או חידשתם - הוא גם יצירתי במיוחד. תוכלו לשלב בקלות בין עתיק למודרני, בין זול ליקר ובין עץ לפלסטיק.
הטרנד שבעבר היה שמור לסטודנטים שעשו זאת מטעמי חיסכון או לאנשי בוהמה ואמנים אמיצים שממילא נוטים להעז ולהתפרע יותר, נכנס כבר למיינסטרים. תערוכות העיצוב השונות בעולם מציגות שילובים בין חם לקר, בין בטון לעץ ובין כפרי למודרני.
בשנים האחרונות, עולם האופנה שבו הכל הולך עם הכל, משפיע גם על עיצוב הפנים. כמובן, שהשמרנים שמבינכם יוכלו ללכת על בטוח עם עיצוב אקלקטי שיהיה יותר עדין והרמוני ופחות צעקני מבחינת בחירת החומרים והגוונים. אז איך עושים זאת נכון?
עוד כתבות בנושא:
לכלוך וסדק שעל הקיר, מי הכי מכוער בעיר
תיקונים קטנים, נזקים גדולים התיקונים האלה
כדי שהערבוביה הזו תהיה הרמונית, וכדי שלא תמצאו את עצמכם גרים בחלל שנראה כמו חנות רהיטים נטולת השראה, כדאי שתקפידו על כמה כללים.
הטעות העיקרית בעניין זה היא לחשוב שאפשר לשלב באופן אקראי פריטים שונים מבלי להסתכל על המכלול. ואז, במקום אקלקטי, שהמשמעות שלו היא לבחור את הפריטים הטובים ביותר ולמקם אותם בצורה מדויקת, התוצאה יכולה לצאת כמו שעטנז שהוא מעין בליל אקראי ולא מעוצב של חפצים. קצת כמו היעדר חוש טעם אופנתי.
"המטרה היא ליצור איחוד מאוזן של סגנונות שונים וחיבור אחיד של כולם", אומרת שירלי דן, מעצבת פנים. "הרעיון הוא שלמרות שהחלל יכיל חפצים רבים הוא לא יראה עמוס ומגובב. לכל פריט בז'אנר מקום משלו, וכולם יחדיו יוצרים מראה הרמוני ונותנים תחושה סנטימנטלית. למרות שעל פניו פירושה של האקלקטיות היא לשלב בין סגנונות שאוהבים, חשוב לשמור על מידתיות ועל שילוב מדויק בין הסגנונות".
"הצעד הראשון הוא להחליט מהי מטרת העיצוב. מכיוון שמדובר בסגנון שאין בו חוקים, חשוב ליצור חיבורים מדויקים על גבי לוח חומרים. ערכו לוח השראה ודאגו שפלטת הצבעים שלו תהיה הרמונית" מציעה ורד שני, מעצבת פנים. "מומלץ לשלב אלמנטים סנטימנטליים מתקופות שונות בחיים, שיהוו עבורנו זיכרונות ויוצגו באופן גלוי".
"למי שאין ניסיון מעשי בתכנון לקטני, מומלץ ללכת שלב אחר שלב באופן איטי ומחושב" מציעה דן. "כדאי להתחיל בליקוט הרהיטים הגדולים והכבדים המהווים את העוגן של החלל ולרוב מיקומם לא משתנה. לאחר מכן, כדאי למקם את האביזרים הקטנים יותר".
אחרי שנים שאנשים דבקו בסגנון אחד והשתעממו ממנו, הגיע הזמן לשלב. במקום לבחור ריהוט כפרי ולמלא את כל הבית בעץ כבד, או ריהוט מודרני היי-טקיסטי שבו כל הבית לבן או מתכתי ומשעמם, תוכלו להוסיף קריצה.
אם אתם שמרנים יחסית, תוכלו למתן את הבחירות שלכם. לעתים מספיק למקם 2-3 אביזרים דומיננטיים. רהיט שהוצא מהקשרו, כמו טלסקופ, חצובת מצלמה או גוף תאורה יכולים לשדרג משמעותית את החדר ולהוסיף לו תחכום.
"אין מה לפחד משילובים של פריטים יוקרתיים לצד חומרים שנחשבים ל'נחותים' יותר לכאורה, אך הם בעלי עיצוב חדשני וייחודי", מסבירה שני. "מיטב מעצבי העל כבר משתמשים בחומרים כמו פלסטיק, פרספקס ומתכות שאינן יקרות ואף בקרטון. דווקא פריטים מפתיעים, משעשעים וחריגים מקבלים היום מקום של כבוד גם בסלון יוקרתי ומתקדם".
"אם אתם מחדשים רהיט ענתיקה, אל תפחדו לרפד אותו בהדפס מופרע וצעקני ולצבוע את המסגרת שלו בצבע מנוגד", מציע ליאור ברזילי מעורות ועוד באתר "המקצוענים". "כמובן שתוך התאמה והתחשבות ביתר הפריטים באותו החדר. העיצוב האקלקטי לא מחייב אתכם להיפטר מכל הריהוט מהבית. מספיק שתיפרדו מסט של הסלון, או תפצלו אותו בין חדרי הבית השונים, תרפדו חלק ממנו ותפזרו כריות מסגנונות שונים".
לדבריו, "טקסטיל הוא הדרך הקלה והזולה ביותר לשדרג את עיצוב הבית. הדפסים שונים, חומרים שונים, טקסטורות שונות ווילונות שונים – יעשו את העבודה".
מצאתם מסגרת לתמונה במבצע? מעולה. היא לא חייבת להתאים בדיוק ליתר המסגרות הקיימות על הקיר. להיפך, עדיף שהיא לא תתאים. ברגע שתוציאו פריטים מהקשרם, ולא תיקחו את כל עניין העיצוב ברצינות יתרה – תרוויחו גיוון ותוכלו לרכוש פריטים ייחודיים בעלות משתלמת.
"העיצוב האקלקטי מושתת על יצירת סגנון אישי וייחודי תוך שילוב בין סגנונות עיצוב שונים ותקופות שונות" אומרת שני. "התוצאה הסופית יוצרת מראה מגובש והרמוני. זהו עיצוב שטומן בתוכו שפע של עיצובים, ביטחון עצמי והוא בפירוש חגיגה לעיניים. הוא מאפשר לנו את החופש ליהנות מכל העולמות, להוציא את הילד שבתוכנו ולא לוותר על משהו אחד לטובת משהו אחר".
גם המטבח שלכם מוזמן להשתתף בחגיגה. בין אם אתם אוהבים צבעוניות ואין לכם בעיה שכל כלי יהיה בצבע אחר, בגודל אחר ובמרקם אחר ובין אם אתם סולידיים יותר ומעדיפים לשמור על פלטת צבעים אחידה יחסית, הגיוון הזה יאפשר לכם אפשרויות עיצוב רבות.
והכי חשוב: כך תוכלו לגור בבית שמושפע מהסגנון האישי שלכם ומחוויות החיים שלכם, בלי שאף מעצב השתלט והעתיק את החלומות שלו לחלל שאתם מעבירים בו שעות ארוכות מהיום שלכם.
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"