פריצת דרך: תרופה שגורמת לשן לסתום בעצמה את החור
חוקרים בריטים פיתחו חומר הגורם לתאי אב בשן להתחדש ולסתום לבד את החור בשן. לדעת המדענים, הטיפול החדש יוכל למנוע הרס של השן וצורך בטיפול שורש. החומר נמצא בטוח לשימוש בבני אדם, אך נוסה בינתיים בעכברים בלבד
בעתיד הלא רחוק ייתכן וטיפולי שורש יהיו נחלת העבר: מדענים בבריטניה פיתחו חומר הגורם לשן לחדש את עצמה ולמלא את החור. הטיפול גם עשוי למנוע הרס מתקדם של השן וצורך בטיפולי שורש.
החוקרים מהקינגס קולג' בלונדון, מצאו מרכיב הגורם לתאי אב בתוך השן להתחדש. המדובר בתרופה טידגלוסיב, שכבר משמשת בבני אדם לטיפול בדמנציה ואלצהיימר.
קיראו עוד בערוץ בריאות השן
אבל הדרך עוד ארוכה כנראה: המחקר בוצע על עכברים, ולחוקרים עדיין לא ברור עד כמה התרופה החדשה תסייע לטיפול בחורים גדולים הרבה יותר אצל בני אדם.
במחקר, המדענים קדחו חורים בשיניהם של עכברים, החדירו ספוגית קולגן הנספגת מאליה, ובה ספוגה התרופה. כמה שבועות אחרי כן מצאו החוקרים כי הספוגית נספגה לחלוטין והחור התמלא בדנטין – המרכיב העיקרי של השן.
"שיטת הטיפול החדשה עשויה להעניק גישה חדשה לשימור השן", כתבו החוקרים במאמר שהופיע בכתב העת Scientific Reports והוסיפו כי העובדה שהתרופה כבר נמצאה בטוחה לשימוש בבני אדם, תוביל לאישורה גם להתווית הטיפול בשיניים – מהר יחסית.
השיטה תסייע לחורים עמוקים אך לא תחליף לחלוטין סתימות
"תהליך העששת מתקדם מהשכבה החיצונית של השן, היא האמאייל, אל תוך הדנטין", מסבירה ד"ר רולי ברקוביץ, המנהלת הרפואית של כללית סמייל ילדים, "ואם אינה מטופלת היא מגיעה בסופו של דבר אל מוך השן, מה שמתבטא בחור שאותו סותמים כיום בחומרים שונים ובעיקר אמלגם, שרפים מרוכבים ויונומר זכוכית".
"לכל החומרים ישנם יתרונות וחסרונות, ולא נמצא עדיין החומר המושלם שמהווה תחליף זהה לחומר השן שהוסר. השיטה החדשה שנבדקה בניסוי נראית מבטיחה למקרים של מוקדי עששת עמוקים הקרובים למוך השן או חושפים אותו, מה שעשוי להוביל ליצירת דנטין תיקוני בשכבות העמוקות ולמנוע מהמוך לעבור נמק".
עם זאת, מסייגת ד"ר ברקוביץ, כי בשנים הקרובות לא יבוא הקץ על הסתימה המסורתית אצל רופא השיניים: "בשלב זה לא נראה שהשיטה תהווה תחליף מלא לחומרי השחזור הקיימים, אלא תשמש רק כחומר לכיסוי המוך בחללים העמוקים".