צוואר תפוס: מה לעשות כדי להשתחרר
למה כדאי לבדוק על איזה צד אנחנו ישנים, איך נשימה יכולה למנוע היתפסות ואיזו טעות כולנו עושים כשנתפס לנו הצוואר?
צוואר תפוס יכול "לתפוס" אותנו בכל גיל, בכל שלב ביום ובכל מקום. יש מקרים בהם הצוואר נתפס באופן רגעי וחולף, ויש כאלה שסובלים מהתופעה באופן כרוני, והצוואר התפוס פוגע להם בחיי היומיום.
נקודת המוצא של השיטה שפיתחתי, "חילוץ עצמות", היא שהאדם אחראי על גופו, כולל המוח והנפש, והיכולת להבריא את עצמו שמורה לו.
הצוואר: החיבור החשוב בין הגוף לראש
הצוואר הוא צומת גופני חשוב ביותר לקיומו של גוף האדם. הוא החלק הצר ביותר בגוף שמכיל הכי הרבה חלקים חשובים וחיוניים לתפקוד תקין של הגוף. הצוואר מחזיק את הראש, ולאורכו עובר עמוד השדרה בחלקו הצר יותר.
קראו גם:
כך משפיעה הנשימה שלכם על כאבי גב, צוואר וכתפיים
חמישה תרגילים פשוטים לאיזון נפשי ופיזי
כשהגוף שחוק: 2 שיטות לטיפול וחיזוק לריסטרט מיידי
אזור עמוד השדרה שעובר בצוואר חשוף יחסית לשאר האזורים, ולכן גם רגיש יותר. חוט השדרה מתפקד כמוקד התקשורת בין המוח לגוף. בצוואר גם עוברת שרשרת הניקוז של הראש שמגיעה אל הלב, הכבד, הכליות והחוצה. הצוואר הוא החיבור של כל החושים שלנו, בין נפש האדם אל האיברים בגוף. שני צינורות משמעותיים נוספים שעוברים בצוואר הם צינור העיכול המעביר את האוכל אל הוושט והקיבה, וצינור הנשימה שמעביר אוויר וחמצן אל הריאות והלב.
מה עלול לגרום לצוואר תפוס?
יש מגוון פעולות ומצבים העלולים לגרום לשריר להיתפס ולהזיק לצוואר. זה מתחיל כבר בראשית החיים, מסיבוכים בזמן הלידה כמו חבל טבור שכרוך סביב הצוואר, שעלול לגרום לבעיות בצוואר גם בחיים הבוגרים.
בתקופת הילדות חווים נפילות, מכות וחבלות בראש ובסנטר העלולים גם הם לגרום לכאבי צוואר בהווה ובעתיד. מכות "צליפת שוט" (רכינה קדימה ואחורנית במהירות) בתאונות דרכים נפוצות לצערנו מאוד וגם הן עלולות לגרום לכאבי צוואר כרוניים.
כמו כן, סוגי ספורט טראומתי ולא "סימטרי" כמו כדורגל (נגיחות), כדורסל (קפיצות וזעזועים), טניס ועוד, יכולים להוביל לפגיעה בצוואר.
לכן לעוסקים בספורט מתחום זה מומלץ לבצע תרגילי מתיחות וחיזוק השרירים כדי לעמוד בעומס ולמנוע נזקים ופציעות. במקביל, מומלץ לבצע בדיקות שגרתיות לצוואר, שחוליות ולרקמות שמסביב כדי למנוע פציעה מצטברת ונזק בלתי הפיך.
גם לאופן שבו אנו מבצעים פעולות יום יומיות יש השפעה על הצוואר שלנו. האופן שבו אנו ישנים, צופים במסך המחשב או אפילו אוחזים בעכבר, משפיע ישירות על יציבות הצוואר ותפקודו התקין.
איך אפשר לשמור על הצוואר?
1. לישון על הצד
מומלץ לא לישון על הבטן כשהראש מופנה הצידה, מכיוון שבתנוחה זו הצוואר עלול להיתפס ולכאוב. במשנתו של הרמב"ם נכתב שמומלץ לישון על צד שמאל ובחצי הלילה להסתובב לצד ימין. שינה על הגב והבטן פחות מומלצת.
2. לשבת נכון מול מסך המחשב
לשעות הארוכות שרבים מאיתנו מבלים מול המחשב יש מחיר גבוה. כדי לשמור על הצוואר, שבו על הכיסא כשכל הישבן מונח על גבי המושב וכפות הרגליים על הרצפה. הניחו את אמות הידיים על השולחן ושמרו על זווית של 90 מעלות במרפקים. סדרו את גובה הכיסא כך שתוכלו להישיר מבט אל המסך שלפניכם מבלי להטות את הראש למעלה או למטה.
3. לבצע תרגילים יומיים לשיפור תנועת הצוואר
חשוב לבצע פעולה מונעת כדי לא להגיע לטיפול לאחר שהכאבים מופיעים. בצעו באופן יומי תרגיל לשחרור ושיפור תנועת הצוואר – הרימו את הראש והתבוננו לתקרה מבלי שאתם חשים כאב ומתח. זה יפתח לכם את הגרון וקנה הנשימה.
לאחר מכן, הורידו באיטיות את הסנטר אל החזה, פעולה זו תפתח את החוליות האחוריות. סובבו את הסנטר אל הכתף הימנית, כך ש"ייפתח" הצוואר השמאלי, ואז החליפו צד.
כופפו וקרבו את האוזן אל הכתף הימנית כדי לפתוח את הצוואר השמאלי, והחליפו. בכל פעולה ותנועה חשוב לזכור קודם כל לנשום ואח"כ לאט להניע את הראש בעדינות. נסו באופן איטי ועדין לשפר את הטווח עם דחיפה קלה של היד כדי לעזור לפתיחה גדולה יותר.
4. הפעלת הראש, החושים והשרירים באופן סימטרי
נקודה זו חשובה בפרט לשמירה על הצוואר ובכלל לשמירה על בריאותנו. כדי ליצור איזון פיזי ונפשי, חשוב ליצור איזון באופן שבו אנו משתמשים בגופנו ומפעילים אותו. תרגילי מתמטיקה לדוגמא, מפתחים את הצד השמאלי של המוח, לכן אם אתם עוסקים בפעולות חשבוניות, כדאי אחת לזמן מה להפעיל גם את הדמיון כדי לפתח את הצד הימני במוח.
הקפידו לנשום דרך שני הנחיריים בנפרד וביחד, סגרו ופתחו כל אחת מהעיניים לסירוגין, נסו להקשיב בכל פעם בתשומת לב באוזן אחרת. בצעו נשימה מודעת ועמוקה וכוונו אותה אל הריאה הימנית והשמאלית ולשתיהן ביחד לסירוגין. אגרפו את יד ימין ואת יד שמאל ואת שתיהן יחד. כל הפעולות הללו ייקחו כמה דקות ביום בסך הכל, אך התפוקה מהן רבה. ניתן לבצען במהלך הישיבה בעבודה או מול הטלוויזיה בשעות הערב.
כאמור, יש תרגילים שכדאי לבצע לטובת הטיפול בצוואר, אך חשוב, בנוסף, לשמור באופן כללי על איזון בין צד ימין לשמאל בגופנו, מכיוון שאיזון כזה יסייע הן לצוואר והן לגוף כולו.
איזון בגוף מסייע במספר היבטים נוספים: פיתוח צד ימין ושמאל לחוד, כלומר מיומנות ושליטה מוטורית בשרירים הקטנים (כמו שחקני כדורגל שיודעים לבעוט בשתי הרגליים), פיתוח חלקים אחרים שצמודים לאותו חלק בגוף, כלומר אם נחזק את עין ימין, גם שרירי הפנים, האף, הנחיריים וקונכיות האף יזוזו בהתאם, איזון גופני פותח את המרכזים במוח האחראיים על אותם איברים, ועוד.
אם בכל זאת נתפס הצוואר, בצעו את ראשי התיבות נ.ת.ק:
• נשימות עמוקות - קחו שאיפה ארוכה דרך האף בנחת וברוגע, אל כיוון הטבור, החזיקו מעט את האוויר בחלל הבטן ואז נשפו את האוויר דרך הפה באיטיות. חיזרו על התרגיל 3 פעמים ברצף, פעם בשעה. נשימה מודעת אינה דורשת מאמץ מיוחד ולכן היא מאוד מומלצת במהלך יום עבודה.
• תנועה - רבים טועים וחושבים שאם הצוואר תפוס, לא כדאי לזוז. הקפאת ושיתוק הגוף רק מחמירים ומאריכים את התיקון והשיקום, חשוב לזוז ולבצע תרגילים עדינים ומתונים.
• קירור - קררו באמצעות קרח את הצוואר והשרירים לפרקי זמן קצרים של דקה או שתיים. זה יאלחש את הכאב, יאט את מערכת העצבים ויוריד את הנפיחות. מאוד מפתה להשתמש דווקא בחימום מכיוון שהאזור בצוואר שתפוס ודלקתי ייהנה מהחום, כי התחושה טובה ומיידית, אך זו אשליה. בפועל, החום יגרום לזרימה מואצת של דם לאזור וייצור רגישות רבה לרקמות ולעצבים. רק ביום שלמחרת תורגש התוצאה של חימום האזור, הכאב יהיה חד יותר ותהליך השיקום והריפוי ארוך וקשה יותר - לכן קררו והימנעו מחימום.
הצוואר, כמו כל האיברים בגוף, אינו כואב "סתם", הכאב הוא תוצאה של יציאה שלנו מאיזון. אולי לא היינו בתשומת לב לצרכי גופנו, ואולי זו הנפש שיצאה מאיזון. כאבים באזורים מסוימים הם מעין נורת אזהרה שצריך "לחשב מסלול מחדש" ולדאוג לגוף ולנפש.
הכותב הוא כירופרקט מומחה, מפתח שיטת "חילוץ עצמות" והמנהל הקליני של מרכז רפאל לרפואה משלימה
ואיך תעניקו למישהו אהוב עיסוי מפנק ומשחרר בצוואר? צפו במדריך המצולם: