דיווח: דובה סורית נדירה תועדה עם גור בשלג בלבנון
בסרטון שצילמו צעירים לבנונים בחודש שעבר באמצעות מצלמה לראיית לילה, תועדו שני בעלי חיים גדולים שצועדים בשלג בהרי לבנון, סמוך לגבול עם סוריה. על פי הדיווחים, ככל הנראה מדובר בדובה חומה סורית נדירה עם גור. "החזרה של הדוב הסורי ללבנון, אם הדבר יאומת באופן מוחלט, הוא אירוע היסטורי", אמרו נציגי שימור טבע במדינה, לאחר שהטורפים הגדולים לא נצפו בה עשרות שנים
"בפעם הראשונה אחרי 60 שנה, הדוב הסורי שוב נראה בלבנון", כך הכריז אתר החדשות הלבנוני ""האזור הירוק", המסקר את חדשות הסביבה, לאחר שפרסם סרטון שצולם ע"י קבוצת צעירים במצלמה לראיית לילה בחודש שעבר. בסרטון נראים שני דובים, ככל הנראה דובה חומה סורית נדירה ולצידה גור. השניים תועדו צועדים בלבנון המושלגת באזור בעלבק במזרח לבנון.
בסאם אל-קונטאר, האח של רוצח משפחת הרן, סמיר אל-קונטאר, כתב באתר הסביבה כי "למרות הטרגדיות הסביבתיות ביותר ממישור אחד בלבנון ובייחוד במישור הביולוגי, בימים האחרונים של שנת 2016 נרשם אירוע היסטורי ומיוחד במינו אחרי שהדוב החום הסורי, תועד באזור הרכס המזרחי של הרי הלבנון וליתר דיוק בהרי העיירה נחלה במחוז בעלבק במזרח המדינה".
הצלם, פואד עיתאני, שמתמחה בחיות בר טען כי הצעירים צילמו את המחזה בליל ה-29 בדצמבר אחרי שהדוב נקלט באמצעי לראיית לילה.
בשנים האחרונות היו פעמים שנטען כי הדוב הנדיר נצפה ב-2015 באזור הרי אל-קלמון בסוריה וב-2004 וב-2011 בכפר סניר בדרום מזרח סוריה.
נכחדו בישראל וסוריה, נצפים בטורקיה ואיראן
הדוב החום הסורי נחשב לטורף גדול ומרשים. הוא מגיע למשקל של עד כ-250 קילוגרם לפרטים בוגרים. למרות משקלו הרב, הוא בעל יכולת תנועה זריזה ונעזר בטופריו החדים כדי לצוד ולחפש מזון, ולחפור באדמה.
הטרף של הדוב הוא מגוון והוא נחשב לאוכל-כל, החל ממזון צמחי, כדוגמת פירות, זרעים, עלים, פקעות ובצלים, אך גם בעלי חיים, בעיקר פגרים (עופות וחיות קטנות), אך לעיתים גם חיות בית ומשק מזדמנות.
הדוב החום הסורי מוגדר כתת-מין של הדוב החום, שנפוץ בעיקר באזור צפון אמריקה, אסיה ואירופה. כיום תפוצת הדוב החום הסורי היא באזור טורקיה, צפון עיראק, אזור הקווקז ובאיראן.
עד תחילת המאה ה-20 היו דובים חומים סוריים גם בישראל, סוריה וירדן, אך נכחדו מהטבע עקב ציד. הדוב האחרון ששרד בישראל, ניצוד בשנת 1917 באזור החרמון. למרות שהדובים ניצודים במדינות הללו מעת לעת למטרות סחר בפרווה ובאיברים, או כהגנה על עדרי משק וצאן מפני טריפות, הדת המוסלמית אוסרת על אכילת בשרם. בישראל חיים כיום מספר דובים חומים סוריים בגני חיות ברחבי הארץ.
אסעד סרחאל, המנהל הביצועי של האגודה להגנת הטבע בלבנון, נשמע נרגש באותה כתבה וצוטט באומרו: "החזרה של הדוב הסורי ללבנון, אם הדבר יאומת באופן מוחלט, הוא אירוע היסטורי וסימן חיובי. הנקודה הקרובה ביותר שתת המין הזה של הדובים נראה, רחוקה בערך 500 ק"מ לכיוון טורקיה".
באשר לסיבות להופעתו של הדוב דווקא בתקופה החורפית והמושלגת שפקדה את לבנון בסוף 2016, טען סרחאל כי אפשר להעריך שהדוב ניסה לעבור למקום בטוח, בייחוד שהגבול בין סוריה ללבנון עד לסירוגין לקרבות, כתוצאה מהמלחמה הבלתי נגמרת בסוריה.