11 האגדות של מכבי ת"א
111 שנים לאחר שהקבוצה נוסדה, הגיע הזמן להחליט על הרכב כל הזמנים. אבינעם פורת ממשיך לבחור את השחקנים הגדולים בהיסטוריה. והפעם: ה-11 של הצהובים. האם זהבי בפנים? איזה שחקנים גדולים נשארו בחוץ? ומי הזר שזכה לקבל מקום בהרכב?
111 שנות פעילות, 21 אליפויות, 23 גביעים, שבעה דאבלים והכי הרבה זכיות בגביע הטוטו במשותף עם הפועל פ"ת ומכבי פ"ת. עם שפע הישגים כאלה, יותר מכל קבוצה אחרת בישראל, לך ותבחר את ה-11 של מכבי ת"א בכל הזמנים. קשה, קשה.
הכתבה הראשונה בסדרה: ה-11 של הפועל תל אביב
בשנת 2006, בציון 100 שנים למועדון, בחרנו, עמיתי משה שיינמן ואני ב"ידיעות אחרונות", לאחר שקלולים רבים את ה-11 של כל הזמנים. בדקתי מה השתנה מאז, וההחלטה הראשונה פרי העשור האחרון, הייתה לצרף את ערן זהבי לנבחרת הצהובה. המספרים שלו עומדים בכל קריטריון. הדבר גרם לכאב-ראש נוסף, כי כדי לפנות לזהבי מקום, נאלצתי לוותר על אחד משני כוכבי ענק: רפי לוי, גיבור סוף שנות ה-50 ותחילת ה-60 או המפציץ ויקי פרץ, שעיקר הצלחתו הייתה בצרפת, שם הוכתר באחת העונות כסגן מלך השערים של הליגה.
בכדי לבחור, נעזרתי בזיכרונות ילדות, וכך רפי נשאר בנבחרת בעוד ויקי פרץ הועבר לנבחרת הכוכבים המשנית. מדובר בבחירה אישית, כזו שלא תיקח מפרץ וגם ממאות שחקנים מצוינים אחרים את תרומתם למועדון. את הנימוק להכרעת הבחירה בין השניים, ראו בקטע ההסבר על רפי לוי.
מדוע צהובים? כי ב-1942, בזמן שיהודי אירופה נשאו בשואה טלאי צהוב על דש הבגד, הציע יוסל'ה מרימוביץ להחליף, כאות הזדהות, את צבע החולצות לצהוב. הצעתו התקבלה. למרות שהיו עוד לא מעט כוכבים שלא נכנסו לרשימה, הנה לפניכם 11 האגדות הכי גדולות של מכבי ת"א.
שוער
אלכסנדר אובארוב
מדהים, אבל שוער נבחרת ברית-המועצות במונדיאל איטליה 1990, שהגיע ארצה שנה לאחר מכן, היה בסכנת הדחה מהקבוצה כבר לאחר חמישה משחקים. בשל קשיי התאקלמות, ספג אובארוב 13 שערים באותם חמישה משחקים. המפנה חל במחזור השישי, בדרבי המפורסם בו ניצחו הצהובים 0:4 את הפועל תל אביב כאשר הביטחון חזר ל"שורה", כך מכנים אותו. הוא לא נשאר רק עד סוף השנה ההיא, אלא נמצא בקבוצה לא פחות מ-26 שנים, כמאמן שוערים בקריירה השנייה שלו במכבי ת"א וכאזרח ישראלי.
השוער, שהתחרה על מקומו בדינאמו מוסקבה, 1.90 של חוסן פיזי וגמישות, הפך לאימת החלוצים ונתן שקט להגנה שהחזירה לקרית-שלום את האליפות לאחר 13 שנות בצורת. שיחק 220 פעמים בליגה במדי מכבי ת"א, זכה בשלוש אליפויות ובשני גביעים והפך למודל לחיקוי לשוערי ישראל. הזר היחיד בנבחרת כל-הזמנים, שהקדים לא מעט יריבים קשים בקרב על האפודה ובהם אברהם בנדורי, חיימק'ה לוין ובוני גינצבורג, כל אחד מהם שוער מצטיין.
מגן ימני
אבי כהן
במכבי ת"א הוא שיחק כבלם אחורי, אבל כישראלי הראשון בליגה האנגלית, עם ליברפול הגדולה שזכתה באליפות 1979, הוא היה לרוב מגן ימני. במכבי ת"א הוא הנהיג את ההגנה בזכות קריאת המשחק הטובה שלו והיה שותף לשלוש אליפויות ושני גביעים בטרם עזב לליברפול, בשנותיה המצוינות בניהול בוב פייזלי האגדי. תפקידו ההגנתי לכאורה לא מנע ממנו לכבוש שערים חשובים שזכו לפרסום רב: הגול בבעיטה מהאוויר בדרבי הגשום, בו ניצחו הצהובים 0:2 ובמדי ליברפול במשחק האליפות, שנגמר בתוצאה 1:1 מול אסטון-וילה, שבו הוא הבקיע שער עצמי. כהן שיחק בשלבים המקדמים בעונת הזכייה של ליברפול (1980/1981) בגביע אירופה, אך לא שותף בחצי הגמר מול באיירן מינכן ובגמר מול ריאל מדריד.
הוא שיחק 64 פעמים במדי הנבחרת והיה הקפטן שלה. כהן נהרג בשנת 2010, כשרכב מסחרי פגע בקטנוע עליו רכב באזור מתחם הבורסה בר"ג. גם בנו תמיר שיחק במכבי ת"א, אנגליה (בולטון) ובמדי הנבחרת הלאומית.
בלם
יצחק שניאור
שבע השנים בהן שיחק יצחק שניאור במכבי ת"א, בין השנים 1959 ל-1956, הניבו ארבע אליפויות ושני גביעים. אז, הייתה מכבי גדולה על הליגה, ושניאור שהיה הבלם כיוון בשקט ובחוכמה את שחקניו. למועדון הוא הגיע מבית"ר תל אביב. עם פרישתו, הפך שניאור למאמן מצליח שזכה בשלוש אליפויות - אחת מהן עם מכבי ת"א. קריירת האימון שלו החלה במכבי יפו, אותה הוביל לסגנות אליפות המדינה. שיא הצלחתו כמאמן הגיע בין 1988 ל-1992, בשנים בהן אימן יחד עם יעקנקל'ה גרונדמן. הנבחרת שלהם עברה בשלב מוקדמות המונדיאל את אוסטרליה לאחר 19 שנים, אך החמיצה את המונדיאל ברומא בגלל הפסד 1:0 לקולומביה הגדולה בחוץ, ותוצאת תיקו 0:0 ביתית.
בלם
צבי רוזן
צביקה רוזן היה מסוג הבלמים הנחושים והחזקים פיזית, בעלי אופי של ווינר וסימל את גאוות "המכביסט". נחשב כבעל מניות בלא פחות מארבע אליפויות ושלושה גביעים במדי מכבי ת"א. אם לא התעייפתם מספירת התארים, רוזן זכה עם הצהובים בשתי אליפויות אסיה לקבוצות בבנגקוק (1969, 1971). גם בנבחרת עשה קריירה מצוינת תחת עמנואל שפר, נכלל בהרכב המצליח שהעפיל לרבע גמר אולימפיאדת מקסיקו 1968 כהכנה לקראת ההופעה היחידה במונדיאל 1970. הפעם, עם רוזן שהיווה את מעוז ההגנה, ספגה ישראל רק שלושה שערים וסיימה בתיקו עם שבדיה ואיטליה, שהעפילה בהמשך לגמר. רוזן רשם 58 הופעות בינלאומיות. בהמשך, פתח בקריירה של מאמן וכבר בתחנתו הראשונה עם הפועל יהוד, הוביל את הקבוצה לזכייה בגביע המדינה.
מגן שמאלי
מיקו בלו
אמנם חזותו וגובהו (1.68) שידרו עדינות וחזות של ילד טוב ומסודר, אבל בלו היה מפלצת תארים. הוא היה שותף בכיר לחמש אליפויות, חמישה גביעים וזכייה בגביע אסיה לקבוצות (1969) - מספר עצום גם במועדון הישגי כמו מכבי ת"א. בלו עשה את צעדיו הראשונים במועדון בשנות ה-60, שיחק בבוגרים בגיל 16 וחודשיים ובנבחרת הלאומית (57 הופעות), בהיותו בן 17 וחצי. רשם 498 הופעות בליגה הבכירה ובסך הכל 602 הופעות בכל המסגרות. בלו סגר את האגף השמאלי בהגנה והיה תחנה ראשונה ליציאה להתקפות, חרף העובדה שהבקיע רק שער אחד בבוגרים. הוא נכלל בנבחרת שהגיעה לרבע הגמר האולימפי במקסיקו 1968. שנתיים אחר-כך, השתתף במונדיאל, במשחק התיקו המכובד מול איטליה .
קשר
אלי פוקס
היה אחד השחקנים הטכניים והאינטליגנטים בכדורגל הישראלי מאז ומעולם. זכה עם הקבוצה בחמש אליפויות וחמישה גביעים. מאחר ושיחק עד אמצע שנות ה-50, בטרם פתח בקריירת האימון, עבור רבים מבני הדורות הבאים הוא נשאר כאגדה שרק קראו או שמעו עליה. בהמשך הקריירה, עבר פוקס לאמן בחו"ל את אומוניה ניקוסיה ואולימפיאקוס, זכה בתואר מאמן השנה בקפריסין ואף אימן את נבחרת קפריסין. תחנה אחרת כמאמן הייתה פורט-אליזבט, הקבוצה מדרום-אפריקה. בגיל 68, נפטר פוקס מדום לב במהלך עבודתו בחברת ארקיע.
קשר
גיורא שפיגל
"גאון כדורגל", זו הייתה התדמית של גיורא שפיגל שתמיד הביא קבלות. שחקן שתמיד חשב שני צעדים קדימה. זכה עם מכבי ת"א בארבע אליפויות וארבעה גביעי מדינה, כולל דאבל ב-1970. הכדורגלן שעבר לקבוצה הבוגרת בגיל 15 וחצי (בתקופת "תינוקות ג'רי", על שם המאמן ג'רי הלוי) וכבר בבכורה שלו בגביע המדינה (בגיל 16 וחודשיים) כבש חמישייה מול בית"ר מחנה-יהודה, 1:10 בסיום. במדי מכבי הבקיע 97 שערים בשתי קדנציות בהן צבר 223 הופעות. בהמשך, שיחק בשטרסבורג וליון. כמאמן, הוביל בין היתר לעונת השיא (1994) את מכבי חיפה עם 95 נקודות, בנוסף להצלחה מרשימה בגביע אירופה. בנבחרת הלאומית הבקיע 18 שערים (בהם את שער הניצחון בר"ג מול אוסטרליה, בעליית ישראל למונדיאל). שפיגל שיחק באולימפיאדת מקסיקו 68 ובמונדיאל 1970.
קשר
אבי נמני
אבי נמני הוא שיאן השערים של מכבי ת"א בכל הזמנים (174 כיבושים) ועוד מעמדת הקשר ההתקפי. בין עלייתו לקבוצה הבוגרת ועד פרישתו ב-2008, רשם 423 הופעות והשפיע מאוד על זכיית הקבוצה בארבע אליפויות, ארבעה גביעי מדינה ושני גביעי הטוטו. אם לא די בכך, יחד עם 20 השערים בבית"ר ירושלים, הגיע ל-194 - המבקיע השלישי בכל הזמנים, אחרי אלון מזרחי ועודד מכנס שהיו שחקני חוד. נמני היה הראשון בהיסטוריה של מכבי שהאוהדים החזירו הביתה מבית"ר ירושלים. בנבחרת רשם 80 הופעות וכבש 17 שערים.
קשר קדמי
ערן זהבי
התרומה של המילניום לנבחרת כל הזמנים של מכבי ת"א. הוא אמנם הצטיין קודם לכן בהפועל ת"א לפני יציאתו לאיטליה, אבל הגיע לשיאו במכבי ת"א, בה היה שותף בכיר לשלוש אליפויות, כולל דאבל. זהבי הפך "לנעל שהפיקה זהב", עם 97 שערים ב-119 משחקים. בנוסף, הוא כבש 35 שערים בעונה אחת, שיא שהוריד את ניסים אלמליח (30 שערים) למקום השני לאחר 60 שנים. אלו תאריו: שלוש אליפויות במכבי ת"א (ועוד אחת בהפועל), גביע מדינה אחד בצהובים (ועוד שניים בהפועל) וגביע הטוטו. 35 הופעות ושישה שערים בנבחרת, בה הוא משמש כקפטן.
זהבי חולק עם גיורא שפיגל את המקום החמישי בדירוג מבקיעי כל הזמנים במכבי ת"א, הכול בארבע עונות. הוא הפך לשחקן הייצוא המכניס ביותר למכבי ת"א, עם שמונה מיליון דולר שהתקבלו מהקבוצה הסינית.
חלוץ
רפי לוי
התבלטות גדולה בין שני ענקים שמגיע להם מקום בין ה-11, אחד מהם יצטרך להיפלט ל"גלות" בנבחרת המשנה. רפי לוי או ויקי פרץ? מה שהכריע, בהכרעה סובייקטיבית, היו זיכרונות ילדותי. זכרתי את צמד השערים שהבקיע בבלגרד 1960, במוקדמות האולימפיאדה. הנבחרת ניצחה 1:2 את יוגוסלביה, שלאחר מכן באותה שנה, זכתה במדליית הזהב האולימפית. זכרתי את צמד השערים מול אנגליה הצעירה. לוי זכה פעמיים במלכות השערים, עם שתי אליפויות ושני גביעים (דאבל ב-1957/1958). בשנה ההיא, לוי כבש חמישייה בחצי הגמר מול שמשון ת"א ושער בגמר בניצחון על הפועל חיפה. בסה"כ, הבקיע 86 שערים במכבי ת"א בשתי קדנציות עם 138 הופעות. בנבחרת, כבש 11 שערים. שיחק אחר-כך בדרום-אפריקה ואוסטרליה.
ויקי, לעומתו, עשה קריירה טובה יותר בחו"ל עם 44 שערים במדי שטרסבורג ורן, כשלאחרונה סייע מאוד להעפיל לליגה הראשונה. בארץ, זכה בשתי אליפויות וגביע וכבש 67 שערים למכבי ת"א ב-197 הופעות.
חלוץ
שייע גלזר
נהג אגד לפרנסתו, שבתחביבו היה קורע רשתות. אגדה, בלי מרכאות כפולות. החלוץ, שהממוצע שלו היה הרבה יותר משער למשחק. רשם 166 שערים ב-139 הופעות. גדל במכבי ת"א, התגורר בצפון תל-אביב קרוב לאצטדיון המכביה שבו שיחקה הקבוצה. על כך סיפר בחוש הומור: כשהקהל צעק באצטדיון 'שייע, שייע!', אביו שנח בצהריים יצא למרפסת ומבלי שהבחין מי נמצא קרוב, אמר בנונשלנטיות: 'שייע לא בבית'.
גלזר זכה בשש אליפות ובשישה גביעים. כבש שלושער מול טורקיה בשנת 1950 במוקדמות האולימפיאדה, ובגומלין באיסטנבול הוסיף עוד צמד. אחרי המשחק הטורקים ניסו לצרפו למועדון בסכומים נאים, אבל הוא העדיף את אגד ומכבי ת"א.
המאמנים
משה (ג'רי) בית הלוי ואברם גרנט
הפעם לא בחרנו אחד, אלא שניים מדורות שונים: משה (ג'רי) בית הלוי ואברם גרנט. בית הלוי היה המאמן שהוביל את מכבי ת"א לשליטה מוחלטת בשנותיה הראשונות של העונה. יבול
התארים שלו הסתכם בארבע אליפויות וארבעה גביעים. כשחקן, הוא זכה בארבע אליפויות ושלושה גביעים. כשג'רי אימן את הנבחרת מול יריבות חזקות בהרבה ממנה, הוא נקט בשיטת הבונקר ונחלץ ממפלות. כשאימן את מכבי ת"א, הוא הנחיל סגנון יפה ותכליתי. צעירים רבים שעלו בזמנו לקבוצה הבוגרת זכו לכינוי "תינוקות ג'רי".
אברם גרנט הגיע לקרית-שלום בגיל צעיר, אחרי הצלחה בהפועל פ"ת. נקודת הזכות הגדולה שלו הייתה בשנת 1992, כאשר חילץ את מכבי ת"א מ-13 שנות בצורת מאליפויות, תוך כדי שהעלה צעירים מוכשרים רבים ובראשם אבי נמני. גרנט גם הוביל את הקבוצה לאליפות בשנת 1995. לאחר שאימן את הנבחרת הלאומית, הגיע הכי רחוק מבין הישראלים בתחומו: אימן במשך קרוב לשנה את צ'לסי והעפיל לגמר גביע אירופה לאלופות.
נבחרת ב' של מכבי ת"א: אברהם בנדורי; נח רזניק, שאול מתניה, גדי ברומר, טל בן חיים (הבלם); נסים בכר, ניר קלינגר, יוסל'ה מרימוביץ': רחמים טלבי; ויקי פרץ, בני טבק.