סובלים משחיקת סחוסי הברכיים: הטיפולים שיעזרו
הסחוס הוא רקמה שמצפה ומרפדת את משטחי העצם במפרקים שבגופנו, כאשר קיימת שחיקה שלו זה משפיע על התפקוד היומיומי שלנו. למה זה קורה ואיזה טיפולים יעזרו
בשיתוף רפא
מחלת המפרקים הניוונית השכיחה ביותר היא מחלת האוסטאוארטריטיס המוכרת גם כדלקת מפרקים ניוונית. מחלה זו פוגעת ראשית במבנה הסחוס, אולם בהדרגה יופיעו שינויים נוספים וקשים בעצם וברקמות הרכות הסמוכות למפרק.
הסחוס הוא רקמה שמצפה ומרפדת את משטחי העצם במפרקים שבגופנו. סחוס תקין מאפשר תנועה חלקה וחופשית באמצעות תכונותיו הפיזיקליות והביולוגיות. כאשר הסחוס נפגע ונשחק, התנועה בין עצמות המפרק הופכת קשה ומוגבלת. התהליך הוא הדרגתי ומחמיר ככל שרמת השחיקה של הסחוס עולה.
קראו עוד:
הברכיים כואבות? אולי יש לכם שחיקת סחוס
בשחיקת סחוסי הברכיים נחשפת בהדרגה העצם התת-סחוסית ונוצרים בה שינויים המתבטאים במבנה קשיח יותר ובשינוי פיזי הדרגתי במבנה המפרק עם עיוות בציר הרגל.
המפרקים הופכים לנוקשים, נפוחים ומודלקים וכתוצאה מכך מדווחים הנפגעים מבעיה זו על כאב הולך ומתגבר, הגבלה בטווח התנועה וירידה ביכולת הפעילות הגופנית. נוצרת מגבלה בעיסוק בספורט, ירידה ועלייה במדרגות, הליכה ועוד.
בהדרגה וככל שהמצב מחמיר נדרשת התערבות רפואית כדי לאפשר לחולה לחזור לתפקוד תקין. ניתן לומר ששחיקת סחוס הברכיים עלולה לפגוע משמעותית באיכות החיים של החולה.
מה גורם לשחיקת סחוס?
מחלת המפרקים הניוונית השכיחה ביותר היא שחיקת סחוס, אשר מופיעה יוצר אצל נשים, לרוב אחרי העשור החמישי לחיים ולמעשה יכולה לפגוע בכל מפרקי הגוף המצופים סחוס, אך בעיקר בברכיים, ירכיים, עמוד השדרה וכפות הידיים הרגליים.
הסיבה לתופעה זו איננה ברורה לחלוטין אך היות ושכיחותה עולה עם הגיל, ברור שהיא תלויה ב"הזדקנות" הסחוס ובשינוי החל בתכונותיו הביולוגיות והפיזיולוגיות.
ישנן קבוצות נוספות של גורמים הפוגעים בסחוס המפרקי ועלולים להביא לתופעה דומה של "ניוון" המפרק:
טראומה או פציעה של המשטח המפרקי. בין אם מדובר בשבר תוך מפרקי, פריקת המפרק, חבלה ישירה לסחוס (כמו בתאונת דרכים למשל) פגיעות חוזרות במפרק כמו אצל ספורטאים, חיילים או עובדים בעבודות פזיות קשות. גם במצבים בהם בוצע ניתוח תוך מפרקי בעבר, כמו שנים לאחר כריתת מניסקוס ארתרוסקופיה אצל ספורטאים וכיו"ב.
מחלות דלקתיות ומטבוליות הפוגעות באופן משמעותי במפרקים, כמו דלקת פרקים שגרונית, פסוריאזיס, לופוס, גאוט וכיו"ב.
זיהום חיידקי תוך מפרקי שחלף עלול להזיק לסחוס.
התפתחות לא תקינה של מפרק במהלך הילדות (כמו פריקה מולדת של מפרק הירך).
גידולים שפירים וממאירים הפוגעים במפרק.
השמנת יתר ועודף משקל עם עומסים גבוהים במיוחד על הסחוס המפרקי.
התמודדות עם שחיקת סחוס ודרכי הטיפול
בגלל ששחיקת סחוס היא מחלה כרונית המשתנה עם הזמן, ההתמודדות נעשית בהתאם לשלב המחלה. נכון להיום לא ניתן לשקם סחוס פגוע, אך ניתן להקל את תסמיני המחלה ולשפר את התפקוד היומי.
כיום ניתן:
לשפר את התפקוד היומיומי כגון הליכה, ירידה במדרגות, פעילות ספורטיבית ושמירת טווחי הברך.
להפחית כאבים כרוניים בברכיים.
ההתמודדות עם המחלה מבוססת על שינוי באורח חיים, כגון פעילות גופנית, שמירה על משקל תקין, מנוחה והפחתת עומס על המפרקים, לצד טיפולים נלווים כגון תרופות, הזרקות, טיפולים פיסיקליים, טיפוליים כירורגיים ועוד.
האלטרנטיבה התרופתית
האופציות התרופתיות לטיפול בכאבים ובירידה בתפקוד כתוצאה משחיקת סחוס הברך מגוונות וכוללות, תרופות שונות (חלקן במרשם רופא וחלקן ללא מרשם) , וזריקות של חומצה היאלורונית או סטרואידים או חומרים אחרים למפרק הברך.
ההבדל בין תרופה לתוסף מזון
בישראל קיימים תוספי מזון רבים הטוענים כי ביכולתם לטפל בתסמיני שחיקת סחוס, להקל על הכאב ולשפר תפקוד יומי, אך חשוב לדעת כי ישנם הבדלים מהותיים בין תוספי תזונה לבין תרופות מאושרות.
משרד הבריאות לא מתיר לייחס לתוספי תזונה סגולות ריפוי, אין לתוספים התוויה רפואית ולרוב היעילות אינה מספיק מבוססת ואינה מגובה במחקרים קליניים.
האלטרנטיבה הניתוחית
אחד החששות העיקריים אצל הסובלים מאוסטאוארטריטיס, הוא התפתחות המחלה עד כדי הצורך בניתוח להחלפת מפרק הברך.
בישראל, בניגוד לארצות מתקדמות אחרות בעולם מתקיימים פחות ניתוחים כאלה מכפי הצורך, כלומר חולים רבים מעדיפים להמשיך לסבול ונמנעים מניתוח ובכך הם גוזרים על עצמם ירידה מתמשכת באיכות החיים.
הסיבה לכך נעוצה בעיקר בשל החשש ה"היסטורי" הקיים אצל מטופלים ורופאים מהניתוח הנתפס שלא בצדק כקשה, כמסובך ושאיננו שורד שנים ארוכות.
למי כדאי לעבור ניתוח להחלפת מפרק הברך?
האינדיקציות להחלפת מפרק מתייחסות הן לאבחנות הרפואיות של הרופא המטפל והן למצבו האישי של החולה. בין הפרמטרים הנלקחים בחשבון מתייחס הרופא המטפל ל:
רמת כאב
הגבלת טווחי התנועה
אי יציבות
עיוות הגפה
מידת הרצון של החולה לעבור ניתוח
הצדקה אובייקטיבית לניתוח (הדמיה).
חולה שיכול לעמוד בניתוח מבחינה גופנית , נפשית ושיקומית.
המלצת הרופא המטפל לעבור ניתוח להחלפת מפרק הברך, ניתן בעיקר
לאלה הסובלים מכאב משמעותי הפוגע ביכולת שלהם לבצע פעילות ופוגע באיכות חייהם.
לאלה שהוכחה אצלם מחלת מפרק בבדיקה גופנית והדמיה.
לאלה אשר נחלו כישלון בטיפול לא ניתוחי .
יעילות הניתוח
על פי מחקרים שונים יעילות הניתוח נשמרת לאף יותר מ-20 שנים. בישראל, כ-90% מהמנותחים מסכמים את הניתוח כהצלחה ומדווחים על שיפור ניכר באיכות החיים. כ-10% מהמנותחים מביעים שביעות רצון פחותה מסיבות שונות (כגון כאבים מסוימים או סיבוכים שונים של הניתוח).
סקירת טיפולים אפשריים
משככי כאבים: קיימים משככי כאבים הן ללא מרשם רופא (פרציטמול, NSAIDS ועוד) והן עם מרשם רופא. ניתן להתייעץ עם הרוקח או עם הרופא המטפל לבחירת הטיפול המתאים.
תרופת ארטריל גוֹ: ארטריל גוֹ הינה תרופה חדשה ללא מרשם רופא המוכחת מדעית להקלת תסמיני שחיקת סחוס (אוסטאוארטריטיס) קל עד בינוני של הברך. נטילת התרופה לאורך זמן משפרת תפקוד יומי כמו הליכה, ישיבה, קימה ופעילות ספורטיבית ומשככת כאבי ברכיים כרוניים.
הזרקות: ישנן תרופות הניתנות בהזרקה למפרק הברך כגון סטרואידים וחומצה היאלורונית. יש להתייעץ עם הרופא
טיפולים משקמים: טיפולים בתרגול עצמי או כאלה הניתנים באמצעות מטפל. טיפולים אלה כוללים פיזיותרפיה (טיפול פיזי), אפוסתרפיה (טיפול על ידי מערכת הליכה) והידרותרפיה (טיפול במים).
טיפולים כירורגיים: כאשר טיפולים אחרים נכשלים יתכן והרופא ימליץ על ביצוע ניתוח כגון:
ארתרוסקופיה- ניתוח בחתך זעיר פולשני לביצוע פעולות ברקמות המפרק לצורך טיפול בבעיות מכניות מסוימות-לרוב לא מתאים לטיפול באוסטיאוארטריטיס.
אוסטיאוטומיה – ניתוח לחיתוך האזור הפגוע בעצם וחיבור מחדש של המפרק. באנשים צעירים עם פגיעה מוגבלת בלבד
החלפת מפרק – ניתוח להחלפת המפרק במפרק מלאכותי.
הכותב הוא רופא בכיר, תחום החלפות מפרקים
בשיתוף רפא