הרב תושייה
המחשבה שבהיעדר משאבים אי אפשר לעשות, היא טעות. כדי ליצור הצלחה, עם או בלי משאבים, צריכים קודם כל תושייה
זכרתי שלפני כמה חודשים הוא דיבר על קיום הארוחות כחזון אישי, ושהוא רואה חשיבות עצומה בבניה של קהילה סביב בית הכנסת.מי שמגיע למקום בפעם הראשונה עשוי לטעות, המראה מבחוץ לא דומה לבתי הכנסת בחלקים הצפוניים של העיר, המבנה די צר וצנוע, מי שיש לו תמונה מסוימת לגבי בתי כנסת בניו יורק עשוי להתבלבל.
בית הכנסת הזה נבנה לפני קצת יותר ממאה שנים ע"י הקהילה היהודית שהגיעה מאירופה, עם מעט מאוד משאבים והמון תושייה הקהילה בנתה לעצמה את בית הכנסת ששומר עד היום על הצביון המיוחד שלו והזמן כאילו עצר מלכת במבנה. בית הכנסת זקוק לשיפוץ משמעותי, חלקים גדולים מציורי הקיר, התפוררו וגם חלקים מהטיח חסרים, נראה שהמבנה ידע ימים יפים יותר.
בניגוד למראה המדאיג של בית הכנסת עומד הרב אביעד בכניסה לבית הכנסת ומקבל את פני הנכנסים בלחיצת יד ובחיוך שחושף טור שיניים צחורות, אביעד הוא רב צעיר וחף מכל גינונים, הוא ישיר ופשוט.
"אז חשבת שרב זה אדם מבוגר עם זקן", הוא אומר בצחוק, לליאת שהגיעה ושאלה "אז מי זה הרב כאן?". עם סיום התפילה התכנסו כל המוזמנים לחלק התחתון של בית הכנסת, באולם צר וארוך היו שולחנות ערוכים ואביעד עשה קידוש וכולם הוזמנו לארוחה שהייתה עשירה ומאוד טעימה. האווירה הייתה מעולה.
התיישבתי ליד הרב במהלך הארוחה, והערתי כדרך אגב, מה תעשה לגבי בית הכנסת בעניין השיפוץ?
"זאת עובדה שאני לא יכול לטשטש, בית הכנסת ישן ולא שופץ מאז הקמתו והזמן נותן את אותותיו במבנה, זה משהו שאני לא יכול לעצור, אבל לא נותן לדבר הזה להסיח את דעתי מהדברים האחרים, אני מתמקד במה שתלוי בי ויכול לעשות, אם לא, זה היה מדכא כל רצון לעשייה”.
לשיחה מצטרפת ליאת שישבה קרוב אלינו ושמעה את השיחה, "אני לא מצליחה להבין איך אתה מצליח לעשות את מה שאתה עושה במבנה ישן וקטן, אני רוצה לספר לכם שאני מעורבת בפרויקט שקשור בייצור מוצר מאוד ייחודי, שעשוי לעזור לאנשים למצוא פתרון למצוא בני או בנות זוג, אני לא יכולה לפרט כי זה סוג של פטנט שעדיין נמצא בתהליך רישום, אני כמעט מיואשת, נגמרים לי הכוחות בניסיונות גיוס המשאבים לפרויקט הזה, אני יודעת שזה פרויקט חשוב אבל בלי הכסף שאני צריכה לקדם את הפרויקט הזה אני לא אוכל להמשיך”.
למה את צריכה את הכסף?, שאלתי.
"להכול!! מה אתה עושה צחוק? אני לא יכולה לעשות כלום בלי כסף, זה פרויקט מורכב עם המון חלקים וכל חלק צריך את המימון הנדרש לו על מנת להתקדם, בלי כסף אין מצב שהפרויקט הזה יצא לפועל”.
"את יודעת, בהתחלה כשהגעתי למקום הזה וראיתי את המבנה ואת האתגרים שעומדים בפני, התגנבה לה מחשבה שאין מצב שאפשר לעשות את זה בלי הכסף, הגעתי מישראל מתחום של ניהול בסקטור הפרטי, היה הרבה כסף ולא התמודדתי עם השאלה האם לעשות או לעשות. והנה הגעתי לכאן למקום שזקוק להרבה מאוד משאבים על מנת להפוך אותו למזמין, החלטתי לנטוש את הסיפור הזה, זכרתי את האנשים שהגיעו לכאן מאירופה בלי שום משאבים, ורק בזכות התושייה שלהם, הצליחו להקים את בית הכנסת. החלטתי שזאת מורשת שצריך לשמר לא פחות מקירות בית הכנסת, אני פועל ברוח הזאת ולא נותן למה שלא תלוי בי לעצור אותי. הצלחתי למצוא דרכים לגייס מחדש את הקהילה שפעלה כאן ופונה לעוד קהלים שבדרך כלל לא מגיעים לבית הכנסת, הפכתי את המקום לפתוח שמזמין את כולם ללא הבדל. את מבינה שזה משהו שתלוי בי ובעשייה שלי. היום, ברוך השם, המקום שוקק בפעילות, עברנו ממצב שקשה לגייס מניין ביום שבת, למניין בחלק מימי החול. זה מצב חדש שמחזיר עטרה ליושנה שאינה קשורה לקירות בית הכנסת".
כל הכבוד, אני מסכים, רבים נוטים לייחס את היכולת שלהם לייצור הצלחה במשאבים חומרים, למרות שזה לא בהכרח ככה. בימים אלו בפרשת השבוע אנו עוסקים בדמותו של יוסף, אני מזמין אתכם לבחון את דמותו. הוא הפך מעבד עברי למשנה למלך, ליוסף לא עמדו שום משאבים חומרים, הייתה לו יכולת לפרש חלומות והוא ניצל את המשאב הזה, מה שחשוב שהוא לא נתפס למקום הקורבני של אין לי, חסר לי, עשו לי, שתו לי, אכלו לי וכיו' ... אלא למקום של יוזמה ובזכות התושייה שלו הוא הצליח.
אם נחזור לפרויקט שלך, אני מזמין אותך לבחור סיפור אחר ולא להתמקד בשאלה "מה חסר לי?", אלא "מה עוד אני יכולה לעשות על מנת לקבל את התוצאה שאני רוצה? מה הוא שתלוי בי?"
כאשר שואלים שאלות טובות מקבלים תשובות טובות, והכי חשוב לבחור סיפור שמשרת אתכם, סיפור של "אין כסף ולכן זה לא יעבוד", הוא סיפור מעולה כשרוצים שמשהו לא יעבוד. תבחרו סיפור אחר ותשאלו שאלות טובות. לאביעד זה הצליח, אין סיבה שלכם לא.
שלמות זה מבחירה
ניסים שדה, מחזיק בתואר שני מטעם אוני' תל אביב במינהל ציבורי,
מאמן לתקשורת ותוצאות,
מאמן ומנחה יחידים וקבוצות, מוסמך מטעם האקדמיה של אנטוני רובינס,
ומחבר הספר "50 סיבות למה לא ניו יורק".
info@nissimsade.com
917-22258549