נגרם נזק לדירה שלכם? כך תשיגו פיצוי כספי
ועד הבית התרשל בתחזוקה ונגרם לכם נזק לדירתכם? מים מטפטפים מדירת השכן על רצפת הפרקט? לפני שאתם רצים לתקן את התקלה, אתר "המקצוענים" עם 7 טיפים להשגת חוות-דעת משמאי, שתפצה אתכם בעבור כל הנזקים שנגרמו ושייגרמו לכם
גיליתם ליקוי בנייה בדירה שלכם? ועד-הבית התרשל בתחזוקה ונגרם לכם נזק? בדירת השכן יש כשלי איטום ואתם סובלים כיוון שאתם בקומה שמתחת? לא משנה מה הסיבה לנזק, לפני שאתם רצים לתקן או לריב עם השכן, דאגו להשיג חוות-דעת משמאי. כזו שתכלול את כל הנזקים שגיליתם או שטרם התגלו לכם. למי לפנות ועל מה להקפיד? לפניכם המדריך.
עוד כתבות בנושא:
ליקויי איטום בבית - כיצד מתמודדים?
אל תזרקו את הכסף שלכם מהגג סימנים של רטיבותלפני שאתם ממהרים להזמין בעל מקצוע לתיקון הנזק, הזמינו שמאי
"בעונה זו של השנה מתגלים כל כשלי האיטום בבית", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "זו העונה בה מתגלה רטיבות בקירות הבית, שיכולים להיגרם כתוצאה מכשלי איטום במרפסת של השכן, או בשל אי הקפדה על תחזוקת הגג המשותף מצד ועד-הבית. לעתים, התיקון מסתכם בהבנה בין הצדדים וכמה מאות שקלים. לעומת זאת, ישנם מקרים בהם הנזק שנגרם למבנה הבית, למערכת החשמל ולריהוט יכול להגיע גם לעשרות אלפי שקלים".
לכן, לפני שאתם ממהרים להזמין בעל מקצוע ולהגיש לשכן חשבונית על סכום שלא בטוח יחזור אליכם, עצרו. "אם מדובר בנזק רציני יחסית, אשר נגרם בעקבות כשל איטום אצל השכן, דאגו ליידע אותו מיידית והקפידו לקחת חוות-דעת משמאי, עוד לפני תחילת התיקון", מציעים במוקד. "אחרת, יהיה מאוחר מדי, ואם תגיעו לבית-משפט לא בטוח שיהיו לכם ראיות מספקות להוכחת הנזק שנגרם לכם".
האם כדאי להזמין שמאי באופן פרטי?
"אם הדירה מבוטחת בביטוח רכוש או בביטוח מבנה, יש ליידע את סוכן הביטוח או את חברת הביטוח ולבקש שיזמנו שמאי מטעמם, שיעריך את הנזק", מסבירה עו"ד שרית חרל"פ, העוסקת בדיני נזיקין. "אם הנזק בוודאות נובע ממקור אחר ואין ברשותנו ביטוח מתאים, עלינו לפנות אל השכן או אל הבעלים של מקור הנזק, ולבקש את פרטי חברת הביטוח שלו ולדאוג שיזמנו שמאי מטעמם".
באיזה שלב כדאי לקרוא לשמאי?
"המצב האופטימלי הוא לזמן שמאי מיד כשמתגלה הנזק", אומרת חרל"פ. "אם לא גילינו את הנזק מיידית, יש לקרוא לשמאי מיד עם גילוי הנזק. עלינו לדאוג לקבל לידינו את דו"ח השמאי".
לא תמיד יש צורך לקבל חוות-דעת נוספת
"במקרה שאינכם מרוצים מחוות-הדעת של השמאי, יש לדאוג לחוות-דעת נגדית", מסבירה חרל"פ. "אחרת, לא תוכלו להוכיח את הנזק אשר לו אתם טוענים, ותיאלצו 'להסתפק' בחוות-הדעת שתוגש על-ידי חברת הביטוח או מטעם צד' ג'. אם אין באפשרותכם לממן שמאי לצורך קבלת חוות-דעת נגדית, יש לנסות ולהביא הצעת תיקון או חשבוניות בעבור רכישות ותיקונים שנעשו בנכס או אשר צפויים להיעשות".
דאגו לבקש גם פיצוי על נזק שיתגלה בעתיד
"במקרה שמדובר בליקוי בנייה או בנזקי רטיבות מצטברים, הנטייה של השמאי של הצד השני היא לצמצם את הנזק", אומרת חרל"פ. "כלומר, הוא ייתן שומת נזק רק על הנזק הנקודתי ולא על תיקון מקור הבעיה. זו אחריות של בעל הנכס הנפגע לדרוש שהבעיה תיפתר מהשורש או לדאוג לפיצוי כספי על נזק עתידי שיתגלה בהמשך (כמו ארונות מטבח שמתגלה בהם נזק בעקבות רטיבות ממושכת)".
אל תשכחו הוצאות נלוות כמו עלות שהייה במלון
הנזק שנגרם לכם אינו מורכב רק מנזק לקירות ולרכוש. כל הוצאה לגיטימית שתוציאו כתוצאה מכך, אמורה להילקח בחשבון. חרל"פ: "כאשר השמאי עורך את חוות-הדעת זהו תפקידכם ליידע אותו לגבי כל נזק עקיף שנגרם לכם כתוצאה מהאירוע ולדרוש שיכלול זאת בדו"ח. אם לדוגמה השיפוץ מצריך פינוי שלכם מהבית, יש להוסיף לחוות-הדעת את עלות השהות במלון או את עלות השכרת נכס חלופי במהלך תקופת השיפוץ".
מה עושים כשלא יודעים מה מקור הנזק?
לעתים לא ברור מה מקור הנזק, וכל גורם מנסה לגלגל את האחריות על גורם אחר. "לעתים מקור הנזילה הוא בגג הבניין ולא ברור האם האחריות היא של ועד-הבית אשר אחראי לתחזוקת הגג המשותף או של דייר הקומה העליונה שבנה על הגג", אומרת חרל"פ. "במקרה כזה, כדאי שתזמנו שמאי מטעמכם, אשר יקבע לא רק את שווי הנזק, אלא גם את מקורו".
מחפשים קבלן איטום? לרשימה המלאה
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"