לפני הפיצוץ: כך תאתרו בזמן נזילה בצנרת
כדי שהנזק יסתכם בעלות נמוכה ככל שניתן, כדאי להיות ערניים. ישנם כמה סימנים מוקדמים שיכולים להעיד על נזילה ומחייבים טיפול מיידי, כמו חשבון מים מנופח, רטיבות על הקירות, או שינוי גוון הרצפה. מתי כדאי לתקן נקודתית ומתי עדיף להחליף את כל הצנרת? אתר "המקצוענים" עם הטיפים
בין אם צנרת ביתכם חדשה או ישנה, יכולה להיגרם תקלה שתוביל לנזילה במקרה הטוב, או לפיצוץ צנרת במקרה הרע. כדי להקדים תרופה למכה, הנה כמה סימנים שיכולים להעיד על רטיבות, וגם כמה עצות כיצד למנוע אותם מראש והמלצות להתמודדות עם הנזק, לאחר שכבר נגרם.
עוד כתבות בנושא:
איך מונעים עובש בבית
נקודות התורפה של מערכות אזעקה ומיגון לבית סימנים של רטיבותמהן הסיבות העיקריות לנזילה?
"לרוב נזילה נגרמת בעקבות בלאי טבעי (לרוב, בצנרת ישנה) שיכול לגרום לסדקים או לחורים בקטע מסוים בצינור או בחיבורים שבין הצינורות", מסביר דוד יורם מסופר דריי באתר "המקצוענים". "כשצנרת הברזל ישנה במיוחד ומלאה אבנית, לחץ המים יכול לגרום לאבנית לפרוץ את הברזל ולגרום לנזילות מתחת לריצוף או בתוך הקירות".
לעתים, גם צנרת חדשה יחסית יכולה לסבול מסדקים. "זאת, בשל תזוזות שנגרמות משורשים של עצים שמפעילים לחץ גדול על הצנרת, או בשל סתימות שגורמות ללחץ מים גדול במיוחד שגורם לפיצוצי צנרת", אומר יורם. "סיבה נוספת היא התקנה רשלנית של צנרת חדשה, או בחירה לא מתאימה של חלקי צנרת וחיבורים, שיכולים להשתחרר".
בחורף, ישנה סיבה נוספת שגורמת לפיצוצים בצנרת. יורם: "בחורף, יש שינויי טמפרטורה קיצוניים שגורמים לשוק בצנרת המים החמים. המים שבתוך הצנרת הם בטמפרטורה של 4-5 מעלות. ברגע שמזרימים אליהם בבת אחת מים בטמפרטורה של 70-80 מעלות, נגרם שוק לצינור, ובנקודות תורפה בצנרת יש פריצה של קווי מים. כדי למנוע זאת מומלץ להתקין בדוד החשמל מערבל מים, כדי להגביל את טמפרטורת המים ללא יותר מ-60 מעלות. כשיש ילדים קטנים בבית, מומלץ אף להגביל אותה לטמפרטורה של 49 מעלות (למניעת כוויות)".
כך תזהו נזילה
"ככל שזיהוי הנזילה מוקדם יותר, כך הנזק שנגרם קטן יותר והתיקון יכול להיות זול יותר", מסביר יורם. "לכן, כדאי להיות ערניים ולשים לב לסימנים שיכולים להעיד על נזילה בצנרת הביתית. הסימנים הברורים והקלים יחסית לזיהוי הם רטיבות, נפיחות או עובש על קירות הבית, בייחוד באזור שמעל הפאנלים.
"הבעיה היא שלעתים הרטיבות ממוקמת בקיר המוסתר על-ידי ארון או מאחורי טפט ואז לא ניתן לאתר אותה בזמן. כדאי לבדוק גם את הגוון של אריחי הרצפה בבית ואריחי חיפויי הקירות. לעתים הרובה שבין האריחים משנה את הגוון שלה וזה יכול להעיד על נזילה, ולעתים גם האריחים עצמם משנים גוון משום שספגו מים".
במצב קיצוני של פיצוץ צנרת, ניתן לשמוע קולות חזקים של זרימת מים בתוך הקיר. "ישנם בתים שבהם שומעים באופן קבוע את זרימת המים בצנרת והדבר לא מעיד על תקלה בצנרת", אומר יורם. "ועדיין, חשוב להיות ערניים מפני שלעתים הרעש הופך להיות חזק יותר ויכול להעיד על נזילה (מדובר במקרים נדירים)".
כדאי לבדוק בקביעות גם את חשבון המים שמגיע הביתה. יורם: "לא תמיד ישנם סימנים חיצוניים שמעידים על נזילה, וחריגה משמעותית בחשבון המים יכולה להעיד על נזילה".
במקרה של חשד לנזילה, כדאי להזמין בעל מקצוע מתחום האינסטלציה. "מומלץ לוודא איתו טלפונית שיש לו ציוד לאיתור נזילות. קיימים בשוק כיום אמצעים מאוד מתקדמים לזיהוי נזילות, כמו שעון לחץ, חיישני לחות ומצלמה תרמית (הפועלת בטכנולוגית אינפרא אדום)".
כמה יעלה איתור מקור הנזילה?
איתור נזילה יכול לקחת בין חצי שעה ל-4 שעות. המחיר יעלה 800-1,400 שקל, בהתאם למורכבות העבודה. יורם: "בשלב ראשון, בעל המקצוע מגיע עם שעון לחץ, ובודק האם בכלל קיימת נזילה בדירה. לאחר מכן, הוא נעזר בחיישני לחות שמסייעים לו לגלות מה הכיוון הכללי של מקור הנזילה. השלב המתקדם יותר הוא איתור בעזרת מצלמה תרמית, כשהרבה יותר קל לאתר תקלה בקו מים חמים. היתרון הגדול של שימוש באמצעים אלו הוא שהם מייתרים את הצורך לשבור מרצפות לשווא".
מתי כדאי לתקן ומתי להחליף הכל
לאחר שאיתרתם את מקור התקלה, תידרשו לתקן אותה בעזרת אינסטלטור או איש איטום (בהתאם לסוג התקלה). כמובן שלא כל נזילה מחייבת החלפה מיידית של כל הצנרת בבית. לכן, לא כדאי להתפתות לאינסטלטור שמציע לעשות זאת ולבקש חוות-דעת נוספת.
"החלפת צנרת מומלצת רק במצב שבו עומדים ממילא לפני שיפוץ או במצב שבו הצנרת הקיימת ישנה במיוחד ועשויה מברזל", אומר יורם. "ברגע שהצנרת ישנה, גם אם מתקנים קטע צינור, יכול להיווצר מצב של הפרשי לחצים והתקלה תעבור למקום אחר. גם אם יש ביטוח, לא מומלץ להשאיר את הצנרת הישנה, שכן בכל ביקור של הביטוח נדרשת השתתפות עצמית של 500-700 שקל".
לדבריו, "אם המערכת ישנה ורקובה הבעיה לא תיפתר לגמרי, אלא רק תצטרכו לדחות מעט את פתרונה ולשלם על תיקונים מיותרים. כיום מחליפים צנרת ביתית לצנרת מפלסטיק שהיא אחת מ-2 סוגים: צנרת PEX או צנרת SP. היתרון של צנרת מפלסטיק הוא עמידותה מפני קורוזיה. חשוב מאוד להתקין את הצנרת החדשה כך שיהיה קל לתקן תקלות בה בצורה קלה יחסית, בעתיד. כלומר, שתהיה גישה נוחה לתיקון".
אם לא מתחשק לכם להיכנס להוצאה מיותרת, לשבור קירות ולעשות שיפוץ נרחב בבית, קחו בחשבון שישנה אפשרות להשאיר את הצנרת הקיימת ורק לנתק אותה מהברז הראשי. יורם: "מתקינים מערכת חדשה במקביל לצנרת הישנה, מבלי לפרק אותה. זהו פתרון שיכול לתת מענה גם במקרים קלים יותר. כלומר, אם יש סתימה או פיצוץ בקטע מסוים בצינור, ניתן רק להחליף אותו, באמצעות 'מעקף צנרת'".
מעוניינים בייבוש תת-רצפתי? לרשימה המלאה
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"