חכם ברגע: מה הסיפור מאחורי ולנטיין?
פרחים, בלונים ובובות של דובונים הם רק חלק מהמוצרים שעומדים לנגד עינינו כשאנחנו חושבים על חג הוולנטיין. אבל למה בעצם? מי היה ולנטיין? איך הכומר הקדוש קשור לרומנטיקה, ומדוע אנחנו מוציאים ביום הזה כל כך הרבה כסף? צפו
למה חוגגים את ולנטיין? יש מספר ספקולציות הנוגעות בנושא, כאשר אגדה אחת מספרת על ימי שלטונו של הקיסר הרומי, קלאודיוס השני, במאה השלישית לספירה. הקיסר סבר שחיילים טובים יותר הם חיילים רווקים, ולכן אסר על נישואיהם. הכומר ולנטיין, לעומת זאת, המשיך לקיים חתונות בסתר, אבל כאשר פעולותיו התגלו, הורה הקיסר על הוצאתו להורג.
אגדה אחרת מספרת על הכומר ולנטיין הנועז שהבריח מבית הסוהר האכזרי בקיסרות הרומית נוצרים שהוכו ועונו, וכשנתפס הוא הוצא להורג. על פי אגדה שלישית, בעת שהכומר היה שבוי בכלא הרומי, הוא התאהב בבת הסוהר, ולפני מותו הוא שלח מכתב לאהובתו שנחתם במילים "מוולנטיין שלך", ביטוי שמשתמשים בו גם בימינו.
איך סיפורי הכליאה והרומנטיקה הובילו אותנו ל-14 בפברואר? סברה אחת טוענת שזהו יום השנה למותו של ולנטיין, ואחרת מייחסת את חגיגות היום הזה לפסטיבל הפריון הרומי שהיה חגיגת אוהבים גדולה, הוצא מחוץ לחוק במאה החמישית, ובמקומו הכריז האפיפיור על יום ולנטיין הקדוש.
כמו תמיד, גם הפעם האמריקאים היו אלו שגנבו את ההצגה: במעצמת הקיטש נשלחים מדי שנה מיליארד כרטיסי אהבה, 35 מיליון קופסאות שוקולד מעוצבות נמכרות, 220 מיליון ורדים אדומים מוענקים וכל אלו מביאים את האמריקאים להוציא לא פחות מ-20 מיליארד דולרים בשנה על היום הזה!
ובארץ? במקום שבו מעתיקים הכל מאמריקה, מעתיקים גם את האהבה, או יותר מדויק – את המחוות שלה. ישראלי ממוצע מוציא כמאה שקלים בולנטיין לפני המסעדות, אבל לנו חשוב יותר להזכיר שאהבה ממש לא נמדדת בדובים גדולים, פרלינים או פרחים, וממליצים לכם לאהוב, ליהנות ולשמור את הכסף לחוויות שבאמת חשובות לכם.