עופרת במכונות הקפה: הסכנות וסימני ההרעלה
הערב הודיעו משרדי הבריאות והכלכלה על הימצאות שיירי עופרת בדגימות מעשרות מכונות קפה. עד כמה המתכת מסוכנת ומה סימני ההרעלה? שאלות ותשובות
שתו קפה בבית: משרדי הבריאות והכלכלה הזהירו הערב (ג') כי מדגימות שנערכו במכונות קפה תעשייתיות כמו אלה שבבתי קפה ומקומות עבודה, נמצאו שיירי עופרת.
כל תוצר ממכונות אלה, כולל קפה מים חמים ותה עלול להכיל את המתכת. בקרוב יערוך משרד הבריאות בדיקה מקיפה בעוד אלפי מכונות.
אז מהי העופרת, מי נמצא בסיכון ומה הסימנים להרעלה? כל התשובות לכל השאלות:
מהם ממצאי הבדיקה?
מבדיקה שערך משרד הכלכלה נמצאו שיירי עופרת במים שהופקו ממכונות קפה מוסדיות מדגמים מסוימים בהן נעשה שימוש בעיקר בעסקים, כדוגמת בתי קפה, מקומות עבודה ובתי מלון. בחלק מהמכונות שנבדקו, נמצאו רמות עופרת שעולות על המותר בתקן החל על מכונות קפה ועל המשקאות.
באילו מכונות נמצאו חריגות?
המכונות בהן נמצאו עד עתה חריגות הן מדגמי "ביאנקי" המיובאות מאיטליה בין היתר על ידי קפה עלית, ומי עדן (פאוזה) ו"לה פבוריטה" המיוצרת בישראל ואלפי יחידות שלה נמצאות ברשתות בתי קפה ברחבי הארץ. ב-30% מהמכונות שנבדקו נמצאו חריגות.
האם העופרת קיימת בכל מכונות הקפה בישראל?
עדיין לא ידוע. בקרוב יחל משרד הבריאות בבדיקות נרחבות יותר לגילוי נוכחות מתכות כבדות במים המופקים ממכונות הקפה המוסדיות, בדיקות שצפויות לארוך כחודש.
האם העופרת קיימת במכונות קפה ביתיות?
הבדיקה התבצעה רק במכונות מוסדיות, כך שעדיין לא ידוע האם קיימות מתכות גם במכונות ביתיות להכנת קפה.
מה זו בעצם עופרת?
העופרת היא מתכת רעילה. היא נמצאת במוצרים רבים כולל סוללות, צבעים, לכה ומוצרים קוסמטיים, כציפוי עמיד לקורוזיה, במשקולות, בכלי נשק, בציוד מגן בפני קרינה בבדיקות רנטגן ובכורים גרעיניים. בעקבות רעילותה נאסר השימוש בה כתוסף לדלק במרבית מדינות העולם כולל ישראל.
איך מגיעה העופרת למי השתייה?
עופרת עלולה להתגלות במי השתייה כתוצאה מזליגת העופרת מהצנרת ואביזרי מים ישנים לתוך המים.
מהם ערכי העופרת המותרים?
ערכי היעד הבריאותיים שמתחתיהם ככל הנראה אין השפעה בריאותית שלילית על האדם, הן 2 מיקרוגרם למטר מעוקב ליממה באוויר, ו-10 מיקרוגרם לליטר במי השתייה.
מה הסיכונים לאדם?
חשיפה לעופרת עלולה לגרום לבעיות התפתחות של מערכת העצבים, למחלות לב וכלי דם, פגיעה בתפקוד הכליות, עלייה בלחץ הדם ופגיעה בפוריות.
עוברים, תינוקות וילדים קטנים פגיעים במיוחד להשפעות העופרת, בגלל שמערכת העצבים המרכזית אצלם מתפתחת בקצב מהיר. בנוסף ילדים סופגים עד 70% מהעופרת הנצרכת, לעומת מבוגרים שסופגים רק כ-10% ממנה.
במחקרים נמצא כי גם ריכוזים נמוכים מאוד של עופרת בדם (מתחת ל-10 מיקרוגרם לדציליטר) גורמים לירידה במנת המשכל, ירידה בביצועים קוגניטיביים ועלייה בסיכון להתנהגות תוקפנית ומחלות נפש.
בסיכון גבוה במיוחד נמצאות נשים בהריון, בשל הסכנה המשמעותית של עופרת להתפתחות העובר. חשיפה למתכת זו, עלולה כאמור לגרום לפגיעה מוחית קשה ובלתי הפיכה בעובר.
האם בינתיים להימנע משתיית קפה?
במשרד הבריאות מבהירים כי אין מדובר בסכנה מיידית, אולם מטעמי זהירות מונעת ממליצים במשרד להפחית ככל שניתן בשתיית קפה ממכונות מוסדיות עד לקבלת תוצאות בדיקה. בנוסף מומלץ לנשים בהריון להימנע כליל משתיית קפה ממכונות מוסדיות עד להודעה חדשה, בשל הסכנה לעובר.
אני בהריון, שותה הרבה קפה מהמכונה בעבודה וחוששת לשלום העובר. האם אפשר לבדוק את רמת העופרת בגופי?
קיימות בדיקת דם ובדיקת שתן לגילוי רמות עופרת, כשבדיקת הדם נחשבת למדויקת יותר. עם זאת מדובר בבדיקות יקרות שאינן מתבצעות באופן שגרתי, אלא במקרים של חשש וודאי לחשיפה לרמות גבוהות של עופרת.
לפיכך יש להמתין לסיום בדיקת משרד הבריאות ולהמלצותיו. במקרה שיימצאו רמות גבוהות ומסוכנות של עופרת ויעלה חשש לחשיפה למתכת הרעילה, ייתכן וימליץ המשרד על ביצוע בדיקת הדם או השתן לכלל האוכלוסיה שנחשפה לכמויות גבוהות של קפה שהוכן במכונות הכוללות רמה גבוהה של עופרת.
והנה הסיבה שלא כדאי לוותר על שתיית קפה – ממכונה שלא נמצאה כמסוכנת, כמובן: