באירופה יאסרו שימוש בסתימות כספית. למה בישראל לא?
ועדת מוסדות האיחוד האירופי החליטה לאסור בחוק על שימוש בסתימות אמלגם בילדים עד גיל 15 ובנשים הרות ומניקות. ההחלטה היא חלק מתוכנית רחבה למגר לחלוטין את השימוש באמלגם ברפואת שיניים. במשרד הבריאות הישראלי לא ממהרים להזהיר ואף קוראים לישראלים: אל תרוצו לרופא השיניים להחליף את הסתימה – זה עלול לשחרר כספית
עולם ללא כספית: לאחר שארגון הבריאות העולמי הורה להפסיק את השימוש במכשור רפואי המכיל כספית, מצטרף האיחוד האירופי שהורה לאחרונה להפסיק את השימוש בסתימות "אמלגם" המכילות את המתכת הרעילה בנשים הרות, מיניקות ובילדים. בישראל עדיין ימשיכו להשתמש באמלגם, ומשרד הבריאות מבהיר: אין סכנה בסתימות ואין סיבה לרוץ לרופא השיניים להחליפן.
קראו על איסור שימוש בכספית
סוף עידן: ייאסר שיווק מדי חום המכילים כספית
סוף לכספית: ייאסר השימוש בה במדי חום ובסתימות
שלושה מכונים מרכזיים של האיחוד האירופי החליטו לאסור על שימוש בסתימות אמלגם בנשים הרות, מיניקות ובילדים החל משנת 2018. סתימות אמלגם מהוות כ-50% מסתימות החורים בשיניים. בשוודיה, נורבגיה ודנמרק כבר אסרו על שימוש בסתימות אמלגם.
כיום, אמלגם הוא אחד המקורות העיקריים לכספית במי הקולחין. על פי ההערכות, הכספית מסתימות האמלגם גם משתחררת לאוויר החופשי. כספית המצויה גם בדגה מזוהמת ובבעלי חיים אחרים, מגבירה את חשיפת האדם למתכת זו.
על פי ההערכות, סתימת אמלגם אחת עלולה לשחרר 15 מיקרוגרם כספית ביום. לצורך ההשוואה, צריכת מאכלי ים חושפת את הצרכן ל-2.3 מיקרוגרם כספית ביום, כמות שהספיקה מדענים להזהיר בשנת 2006 מפני נוכחות הכספית במאכלי ים וסכנות צריכתם במיוחד אצל נשים הרות וילדים.
אף שהנזקים הישירים לאדם מסתימות אמלגם עדיין אינם ברורים, הכספית עצמה ידועה כמסוכנת מאוד ופוגמת במוח ובמערכת העצבים של עוברים, תינוקות וילדים צעירים. כתוצאה מכך, המליץ כבר בעבר האיחוד האירופי להימנע משימוש בסתימות אמלגם בנשים הרות ובילדים.
ועדת מומחי האיחוד האירופי שהתכנסה לאחרונה בבריסל כדי להחליט בנושא, פנתה גם לחוות דעתו של הציבור. מהצבעת תושבי אירופה באינטרנט עלה כי 88% הביעו דאגה מסתימות האמלגם. בתוך כך, קיבל פאנל המומחים 17 אלף חתימות מעצומות שונות שקראו גם הן להפסקת השימוש בכספית בסתימות. בהחלטתו הסופית, החליט כאמור פאנל המומחים להורות על הפסקת השימוש בסתימות האמלגם.
משרד הבריאות: אין סכנה מהאמלגם
למרות כל אלה, בארץ לא מתכוונים בקרוב להורות על הפסקת השימוש באמלגם ואף קוראים לציבור שלא לגשת לרופא השיניים ולהחליף סתימות.
ממשרד הבריאות נמסר: "לא קיימת סכנה לציבור עקב שחזורי אמלגם הקיימים בפה, אין שום המלצה לגשת ולהחליף אותם. להפך, בזמן ההחלפה של השחזורים החשיפה לכספית עולה במעט לפי המחקרים.
"באירופה ממליצים על ירידה הדרגתית בשימוש באמלגם, עד שנת 2020. ירידה כזו נצפית כבר היום בישראל, עקב ירידה בתחלואה בעששת, דרישה הולכת וגוברת לשחזורים אסתטיים, הופעת חומרי שחזור בעלי תכונות משופרות. מדובר בתהליך שהחל כבר לפני מספר שנים וצפוי להתרחב עוד יותר.
"בימים אלה, אגף לבריאות השן בוחן דרכים להתאמת מדיניות שימוש באמלגם להמלצות הדירקטיבה האירופאית. חשוב לזכור שמדובר באחד החומרים הנפוצים והבטוחים, לפי ממצאי מחקרים מדעיים ברפואת שיניים שהיו קיימים עד כה, המאפשר פתרונות קליניים שהחומרים האחרים לא בהכרח מסוגלים לספק. המגמה כיום היא צמצום בשימוש באמלגם דנטלי ושימוש בחומרים חלופיים אך לא איסור מיידי ומוחלט".